Слон саванний

Слон саванний

Африканський слон звичайний, Африканський слон саванний

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
ВИДИ
Loxodonta africana

Африканський слон звичайний, африканський слон саванний (Loxodonta africana ) — ссавець роду африканський слон (Loxodonta ), ряду хоботних (Proboscidea). Є найкрупнішим із сучасних наземних тварин. Раніше, разом із слоном лісовим, вважався підвидом єдиного надвиду — слон африканський.

Де

Денні

Ро

Рослиноїдні

Фо

Фолівор

Пл

Плодоїдний

Лі

Лігноїдні

На

Наземний

Об

Об'їдають кущі

Ви

Випасання

Ко

Кочові

Жи

Живородні тварини

По

Полігінія

Со

Соціальний

Ст

Стадні

Іє

Ієразхічні

Не

Не мігрант

A

починається з

Тв

Тварини-довгожителі
(колекція)

Ро

Розумні тварини
(колекція)

Гі

Гігантські тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Слон саванний — найбільший сухопутний ссавець на Землі. Середня його висота в холці становить 3 — 3,7 м, а середня вага 4 — 7 тонн. Довжина ноги найбільшої описаної тварини, виміряна від найвищої точки плеча до підошви сягала 4,16 м, а зріст — 3,96 м.

Показати більше

Найкрупнішим із зареєстрованих особин є самець, що був застрелений 7 листопада 1974 року у Мукуссо (Ангола). Його вага склала 12,24 т.

Показати менше

Ареал

Географія

Африканські слони в наш час є у 37 країнах на південь від Сахари. Вони, як відомо, вимерли в Бурунді в 1970-х рр., у Гамбії в 1913 році, в Мавританії в 1980-х роках, а у Свазіленді в 1920 році, де вони були реінтродуковані в 1980-х та 1990-х роках. Хоча великі ділянки безперервного ареалу слона ще є в деяких частинах Центральної, Східної та Південної Африки, поширення стає все більш фрагментованим по всьому континенту.

Показати більше

Хоча популяція слона в наш час скорочується в частині його ареалу, основні популяції в Східній та Південній Африці, на які припадає більше 2/3 усіх відомих слонів на континенті, в наш час зростають в середньому на 4,0% у рік (дані 2005 та 2007 років). Як результат, більш ніж 15.000 слонів, за оцінками, складали популяцію в 2006 році і, якщо нинішні темпи зростання збережуться, то число новонароджених слонів в період між 2005 і 2010 перевищить загальну сучасну кількість слонів в Центральній і Західній Африці разом узятих.

Показати менше
Слон саванний карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Слон саванний карта середовища проживання
Слон саванний
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Популяційні загрози

Африканський слон є одним з видів великої африканської п'ятірки. Через надмірне полювання і браконьєрство популяція цього виду слонів значно скоротила свою чисельність. За останніми оцінками, в дикій природі залишилося близько 500–600 тисяч африканських слонів.

Показати більше

Тепер вид має категорію VU (вразливий) за сучасною класифікацією МСОП. Причиною браконьєрського знищення африканським слонів стало повір'я про лікувальні властивості їхніх бивнів. Фрагменти сумної історії винищення слонів в окол. пустелі Калахарі є у фільмі «Мабуть, боги з'їхали з глузду ІІ» (The Gods Must Be Crazy ІІ) режисера Джеймі Юйса (1989 рік).

Показати менше

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися