Куниця американська

Куниця американська

Куна американська

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
Рід
ВИДИ
Martes americana

Куна американська (Martes americana ) — північноамериканський представник роду куна (Martes ) з родини мустелових (Mustelidae). Іноді називають куною лісовою, хоча слід відмітити, що Куниця лісова — окремий вид, поширений в Європі.

Показати більше

Американська куниця відрізняється від ільки (Martes pennanti ) меншим розміром та кольором хутра, яке звичайно коричневе, з нечіткою світлою плямою на грудях.

Показати менше

Су

Сутінковий

Ні

Нічні

Вс

Всеїдні

М'

М'ясоїдні

На

Наземний

Де

Деревний

Al

Altricial

Де

Дереволази

Те

Територіальні тварини

Жи

Живородні тварини

Жи

Живуть в норах

Тв

Тварини, що впадають у торпор

По

Полігінія

Од

Одинокий

За

Зазвичай поодинокий

Не

Не мігрант

A

починається з

Зовнішній вигляд

Куна американська має довге, струнке тіло, відносно великі округлі вуха, короткі кінцівки. Голова приблизно трикутна, ніс гострий. Ноги п'ятипалі (хоча перший палець редукований) і пальцеходячі. В зимовий період підошви ніг густо опушені. Довга, шовковиста, щільна шерсть в діапазоні кольорів від блідо-жовтуватого-бурого до майже чорного. Голова зазвичай світліша, ніж інші частини тіла, ноги і хвіст темніші. Горло від світло-солом'яного до яскраво-помаранчевого кольору, морда бліда. Хвіст довгий і пухнастий. Як кішка, має кігті, що напівубираються, щоб лазити по деревах. Куна американська також має відносно великі стопи, що корисно в снігових районах. Існує значний розкид індивідуального забарвлення, але між статями його нема. Гвардії волосся 31,8 до 44,5 мм в довжину і щільний підшерсток становить близько 25,4 мм. Влітку хутро тонше і грубше. Блискуче хутро американської куни високо цінується мисливцями.

Показати більше

Статевий диморфізм виражений: у самців в середньому на близько 15% більша, ніж у самиць довжина тіла і на 65% більша маса тіла. Існує значна різниця в розмірі в різних місцях по всьому континенту. Діапазони розмірів дорослого самця: голова і тіло довжиною від 360 до 450 мм, довжина хвоста, від 200 до 230 мм, маса 470 до 1250 гр. Для дорослих самиць: голова і тіло довжиною від 320 до 400 мм, хвіст від 180 до 200 мм, а вага від 280 до 850 г. Зубна формула: i 3/3, c 1/1, p 4/4, m 1/2 = 38. 2n=38 хромосом.

Показати менше

Відео

Ареал

Географія

Американська куниці мешкає у більшій частині Північної Америки від Аляски протягом більшої частини лісової Канади до північного сходу США, і на південь вздовж північної Каліфорнії, й на півдні в гори Сьєрра-Невади і Скелясті гори. Живе в основному в старих, високих хвойних і змішаних лісах.

Куниця американська карта середовища проживання

Біом

Куниця американська карта середовища проживання
Куниця американська
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Лаштує гнізда в дуплах дерев або в колодах, скелястих ущелинах чи норах. Активний усі пори року, веде нічний спосіб життя (хоча також активний рано вранці й пізно ввечері) і почасти деревний, але витрачає багато часу на землі. Поза сезоном розмноження веде, як правило, але не завжди, відокремлене життя. Самці захищають домашню територію розміром близько 8 квадратних кілометрів, самиці — розміром близько 2,5 квадратних кілометрів, між територіями самців і самиць існує перекриття. Між особами однієї статі стосунки агресивні. Куна американська використовувати широкий спектр продуктів харчування. Поживою є головним чином гризуни та інші дрібні ссавці (Tamiasciurus, Glaucomys, Tamias, Peromyscus, Sorex), але також птахи та їхні яйця, рептилії, амфібії, дощові черви, комахи, падло, сезонно фрукти і ягоди. Мабуть, найбільшим звичайним видобутком куниці є заєць, Lepus americanus. Куна потребує близько 80 ккал/день або близько трьох мишей. Зимовий розподіл куни може регулювати більше наявність жертв, ніж інших чинники середовища проживання. Часто харчуючись під снігом, роблять тунелі вниз поруч з колодами і пнями.

Показати більше

Bubo virginianus, Aquila chrysaetos, Haliaeetus leucocephalus, Canis latrans, Vulpes vulpes, Lynx canadensis, Puma concolor, Martes pennanti — природні хижаки для куни американської. Жоден з них не спричиняє істотного впливу на чисельність куни.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Шлюбний сезон триває від 24 до 46 днів, як правило, відбувається в липні і серпні, але через ембріональну діапаузу малюки в кількості від одного до п'яти (в середньому 2.85) народжуються з середини березня до кінця квітня наступного року. Активна вагітність триває близько 27 днів. Таким чином, загальний термін вагітності становить від 220 до 276 днів. Варіація 56 днів в періоді вагітності ймовірно пов'язана з відмінностями в даті запліднення.

Популяція

Популяційні загрози

Через втрату місця існування, вид зник у багатьох південно-східних областях. На початок XX століття надмірне захоплення у пастки сильно виснажило куну американську на Алясці, в Канаді і північному заході Сполучених Штатів. Ареал цього виду скоротився.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися