Орикс білий

Орикс білий

Аравійський

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
Підродина
Рід
ВИДИ
Oryx leucoryx

О́рикс бі́лий, або араві́йський (Oryx leucoryx ) — антилопа роду Орикс (Oryx ), раніше широко поширена в пустелях і напівпустелях Західної Азії.

Су

Сутінковий

Ро

Рослиноїдні

На

Наземний

Пр

Прекоціальний

Ви

Випасання

Бі

Бігун

Жи

Живородні тварини

Те

Територіальні тварини

Ко

Кочові

По

Полігінія

Со

Соціальний

Ст

Стадні

Іє

Ієразхічні

Не

Не мігрант

A

починається з

Ме

Мешканці пустелі
(колекція)

Зовнішній вигляд

Білий орикс є найменшим з усіх видів ориксів, його висота в загривку складає лише від 80 до 100 см. Вага білого орикса становить до 70 кг. Хутро дуже світле, через що тварина і отримала свою назву. Ноги і нижня сторона тіла жовтуваті, часом навіть бурі. У кожного білого орикса на морді є своєрідний темно-коричневий візерунок на зразок маски. У обох статей дуже довгі, майже рівні роги довжиною від 50 до 70 см.

Біом

Звички та спосіб життя

Білий орикс ідеально пристосований до життя в пустелі. Відбиваюче сонячні промені забарвлення хутра захищає його від спеки. При нестачі води і високих температурах він може збільшувати температуру тіла до 46,5° C, а вночі вона опускається до 36° C. Завдяки цьому знижується потреба у воді. При виділенні калу і сечі ці тварини також втрачають дуже мало рідини. Температура крові, якою забезпечується мозок, знижується унікальною системою капілярів.

Показати більше

Білий орикс харчується травами, листям і бруньками і легко переносить кілька днів без прийняття рідини. Потребу в ній воін при відсутності близьких водойм частково покриває злизуванням роси або вологи, що осіла на хутрі своїх родичів. Щоденне пиття води необхідно лише вагітним особинам. Білі орикси вміють відчувати дощ і свіжу траву і рухатися в потрібному напрямку. У денний час ці тварини відпочивають.

Самки і молодняк живуть в групах, що складаються в середньому з п'яти особин. Окремі стада «володіють» пасовищами площею більш ніж 3000 км². Самці ведуть поодинокий спосіб життя, захищаючи території до 450 км².

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися