Орлан білоголовий

Орлан білоголовий

Орлан білоголовий

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Родина
Рід
ВИДИ
Haliaeetus leucocephalus

Орла́н білоголо́вий (Haliaeetus leucocephalus ) — великий хижий птах родини яструбових, що мешкає на території Північної Америки. Він є одним з національних символів США, його стилізоване зображення присутнє на багатьох атрибутах цієї держави, зокрема національному гербі — Великій печатці і президентському штандарті. У першій половині 20-го століття чисельність популяції білоголового орлана значно знизилася, через що 1967-го року він був прийнятий під охорону федерального уряду США. Останнім часом чисельність цього птаха збільшується, і в 1999 році навіть постало питання про вилучення його з федерального переліку видів, що знаходяться під загрозою зникнення.

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

Де

Деревний

Al

Altricial

На

Наземний

Яй

Яйцекладні

Те

Територіальні тварини

Пл

Планеруючі

Хи

Хижаки найвищого рівня

Пл

Планерувальники

Ко

Конгрегаціні

Мо

Моногамні

Од

Одинокий

Ча

Часткові мігранти

B

починається з

Ар

Аристократи
(колекція)

Тв

Тварини штатів США
(колекція)

Зовнішній вигляд

Білоголовий орлан — великий хижий птах завдовжки близько 76—81 см і розмахом крил близько 203 см. Самки виглядають значно більшими, їх вага в середньому становить 5,4 кг, тоді як у самців тільки 4,1 кг. Оперення дорослих птахів, за винятком білої голови, верхньої частини шиї і хвоста — темно-коричневе. Дзьоб великий, виділяється на загальному тлі, яскраво-жовтого кольору, гачкоподібний і заломлений на кінці. Райдужна оболонка ока жовта. Крила широкі, закруглені. Хвіст клиноподібний. Ноги жовтого кольору, наполовину покриті пір'ям, з сильними короткими пальцями і довгими (близько 5 см) кігтями. Кіготь заднього пальця добре розвинений, що дозволяє птахові протикати ним жертву, поки передніми він її утримує.

Показати більше

Статевий диморфізм (видимі відмінності між самцем і самицею), за винятком розміру, не виражений. У молодих птахів оперення, а також колір очей і дзьоба, повністю темно-коричневе, в тому числі голова, шия і хвіст, а тіло (покривне пір'я крил, хвіст і черево) перші чотири-п'ять років життя, нерівномірно покрито численними білими або світло-коричневими плямами.

Політ рівномірний, неквапливий, з рідкісними помахами крил. Під час ширяння, широкі крила розставлені під прямим кутом до тіла, а голова витягнута вперед.

  • Беркут (Aquila chrysaetos ) зовні нагадує білоголового орлана, що не досяг статевій зрілості (у дорослих птахів відрізняється забарвлення голови), але має майже повністю (до цівки пальців) оперені ноги. Якщо у молодого орлана все тіло покрите білими плямами, то у молодого беркута — тільки основи крил і хвоста.
  • Гриф-індичка (Cathartes aura ) має непропорційно маленьку і частково позбавлену пір'я голову, а також набагато блідіше оперення.

Показати менше

Ареал

Географія

Білоголовий орлан поширений на величезній території Північної Америки: на півночі ареал обмежений Алеутськими островами, центральною Аляскою, центральною Канадою до Лабрадора і Ньюфаундленда; на півдні Нижньою Каліфорнією в Мексиці, американським штатом Нью-Мексико і узбережжям Мексиканської затоки до Флориди. Щільність гніздовій представлена нерівномірно — найбільша кількість птахів зареєстрована в американських штатах Флорида, Вірджинія, Меріленд, Мен і Вашингтон, а також в районах навколо Великих озер.

Показати більше

До недавнього часу були одиничні повідомлення про присутність цих птахів на російському Далекому Сході. Першими на території Росії їх виявили учасники Другої Камчатської експедиції Вітуса Берінга в 1741—1742 роках: у своєму звіті про плавання офіцер російського флоту Свен Ваксель вказав, що під час зимування на Командорських островах дослідники харчувалися м'ясом цих птахів. Відомий норвезько-американський натураліст і мандрівник Леонард Штейнегер (норв. Leonhard Hess Stejneger), досліджуючи в 1882—1884 роках Командорські острови, також виявив цих птахів, що гніздилися на острові Беринга. Пізніше були лише окремі повідомлення про спостереження цих птахів: у 1920-х роках в районі бухти Лісинської, у 1977 році в долині річки Авачі, в 1990 році в гирлі річки Кам'янки на острові Беринга і в 1992—1993 роках на озері Курильському, ймовірно всі ці птахи представляли собою одиничні екземпляри, що залетіли туди під час перельоту. Також під час перельоту білоголові орлани інколи потрапляють до Ірландії, останній такий візит був зареєстрований в 1987 році.

Білоголовий орлан селиться поблизу від відкритої води (на відстані не більш кілометра) — великого озера, океану або річки, що дозволяє йому мати поблизу добру кормову базу. Ще однією необхідною умовою для гніздування є наявність великих дерев з відкритою кроною, здатних протягом ряду років витримувати велике гніздо. Часто для цієї мети використовуються жовта сосна (Pinus ponderosa ), веймутова сосна (Pinus strobus ), веймутова гірська сосна (Pinus monticola ), псевдотсуга Мензіса (Pseudotsuga menziesii ), лопатевий дуб (Quercus lobata ) і дуб Келлога (Quercus kelloggii ). Як правило, птахи вибирають найвище, часто домінантне, дерево в окрузі, що дозволяє їм мати хороший огляд і можливість вільного польоту. Птах воліє гніздиться подалі (не менше ніж 1,2 км) від людського житла і поблизу від водоймищ з достатньою кількістю риби. Зимуючих у штатах Нью-Мексико і Аризона птахів часто можна побачити на великих мертвих корчах.

Показати менше
Орлан білоголовий карта середовища проживання
Орлан білоголовий карта середовища проживання
Орлан білоголовий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Птахи, що мешкають на океанському узбережжі, як правило ведуть осілий спосіб життя, включаючи і північні популяції Аляски і Канади. Птахи внутрішніх водоймищ мігрують на невеликі і середні відстані. Наприклад, дослідження, проведене в материковій частині Аляски, показало, що деякі птахи, що гніздяться в цих районах з кінця березня по другу половину жовтня, в зимовий час були виявлені в південній частині Британської Колумбії, в центральній частині штату Вашингтон і на північному заході Вайомінга. Інше дослідження, що проводилося в Мічигані, показало, що птахи швидше не мігрують, а кочують в місця, вільні від криги. У загальному випадку можна сказати, що птахи починають відлітати тільки в тому випадку, якщо замерзла вода серйозно обмежує кормову базу, або у разі виключно холодної зими. Як правило, птахи мігрують поодинці, хоча в цей період вони можуть збиратися невеликими групами на нічліг або в місцях скупчення дичини. Як правило, молоді птахи північних популяцій і птахи, що не досягли статевої зрілості, починають міграцію раніше, повертаються до місць гніздовій пізніше і переміщаються на південь далі. Незвичайний маршрут міграції спостерігається у молодих птахів південних популяцій, зокрема у Флориді: звільнившись з-під батьківської опіки, вони мігрують на північ, убік Чесапікської затоки і навіть Ньюфаундленду.

Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Білоголовий орлан — хижа тварина, він полює переважно на водних тварин — рибу і дрібних водоплавних птахів. Крім того, споживає плазунів, земноводних, ракоподібних, невеликих ссавців і безхребетних. Іноді споживає падло, у тому числі і занепалу домашню худобу. Перевага у їжі може дещо варіювати залежно від сезону і доступності в даній місцевості: наприклад, в холодний час року качки можуть дещо превалювати перед іншою їжею. Основу раціону становить риба (приблизно 56 %), яку орлани видивляються під час ширяння в небі і хапають близько від поверхні води. В період розмноження воліють полювати на більші види риб. Зокрема, ловить сіроспинок (Alosa pseudoharengus ), смугастих щук (Esox niger ), американських білих лавраків (Morone americana ), американських сомів-кішок (Ictalurus spp.), малоротих окунів (Micropterus dolomieui ), американських вугрів (Anguilla rostrata ), лососів (Oncorhyncus spp.), чукучанів (Catostomus spp.) та деяких інших риб. Інша важлива складова раціону білохвостих орланів — середнього розміру птахи (близько 28 %), головним чином водоплавні: мала строкатодзьоба пірникоза (Podilymbus podiceps ), канадська казарка (Branta canadensis ), американська лиска (Fulica americana ), крижень (Anas platyrhynchos ), шилохвіст (Anas acuta ) та інші. Частка ссавців становить 14 %, серед них калани (Enhydra lutris ), зайці (Lepus spp.) і лугові собачки (Cynomys spp.). Серед плазунів найчастіше полює на черепах. У 14 із 20 гнізд Нью-Джерсі, які досліджувалися, було виявлено їхні рештки. Основні види — Мускусна черепаха звичайна (Sternotherus odoratus), Горбиста черепаха (Malaclemys terrapin) та молоді Кайманові черепахи (Chelydra serpentina).

Показати більше

Полювання найчастіше відбувається в ранкові години, рідше пополудні. Птах кружляє над поверхнею води недалеко від берега або сидить на гілці в засідці. Іноді полює організовано разом з іншими птахами. Якщо є така можливість, особливо в зимову пору року, поїдає падло, причому до останків великих тварин може повертатися кілька днів поспіль. Крім того, краде здобич у інших видів птахів (наприклад, у скопи (Pandion haliaetus )) і ссавців.

Показати менше

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Статева зрілість у білоголового орлана настає у віці 4—6 років. Верхній віковий поріг відтворення в дикій природі вивчений недостатньо, проте в умовах утримання в неволі самиці відкладають яйця максимум в 15-річному віці. Білоголовий орлан моногамний, пара зберігається протягом усього життя в разі осілості або тримається разом протягом року. Якщо в парі одна особина гине, друга знаходить собі нову половину. Щільність гніздувань залежить від території — у лісистій місцевості за відсутності людського житла відстань між двома сусідніми гніздами може становити 1,2 км, а уздовж річок, де гнізда розташовані лінійно, 8,05 км.

Показати більше

Велике чашоподібне гніздо будується на верхівці високого живого дерева з хорошим оглядом навколо і поблизу від відкритої води — озера або моря. Середня висота розташування гнізда в районі Чесапікської затоки становить 27 м. У окремих випадках, якщо в районі гніздівлі дерева відсутні, гніздо влаштовується на краю скелі або на землі у важкодоступному для наземних хижаків місці. Як будівельний матеріал використовуються великі гілки дерев, які скріпляються травою, стеблами кукурудзи, сухими водоростями тощо. Ширина гнізда становить близько 1,5 м, глибина близько 1 м. Одне і те ж гніздо може використовуватися протягом кількох років поспіль, хоча часто пара має поблизу ще одне або декілька запасних гнізд і використовує їх поперемінно. У спорудженні гнізда беруть участь обидва батька, проте укладанням гілок займається в основному самка. Хоча основне будівництво відбувається до кладки яєць, пізніше самець і самиця додатково укріплюють його.

Початок періоду розмноження дещо розрізняється залежно від широти, але в цілому відкладення яєць відбувається один раз на рік, в середині січня — березні. Самиця зазвичай відкладає 1—3 (частіше всього 2) матово-білих яйця з проміжком у день-два. У випадку, якщо з якої-небудь причини перша кладка втрачена, самиця здатна відкласти повторно. Інкубаційний період становить 34—38 днів, насиджує велику частину часу самиця, хоча самець зрідка підміняє її. Пташенята вилуплюються в тому ж порядку, що і були відкладені яйця, так що помітно відрізняються один від одного за розміром. Пташенята, що з'явилися, покриті пухом і безпорадні; перші два-три тижні один із батьків постійно знаходиться в гнізді — переважно це робить самиця, тоді як самець займається здобиччю корму. Пташенята змагаються один з одним за доступ до їжі, і часто молодші гинуть з голоду. У віці приблизно шести тижнів вони вчаться розривати шматочки їжі і перестрибувати з гілки на гілку, а за 9—14 тижнів здійснюють свій перший політ. Навчившись літати, пташенята ще протягом 2—10 тижнів проводять час недалеко від батьків, після чого починають самостійне життя.

Показати менше

Популяція

Популяційні загрози

Найбільш рання знахідка викопних залишків білоголового орлана була виявлена в печері в американському штаті Колорадо, її вік оцінюється в 670—780 тис. років. Орнітологи припускають, що до приходу європейців на північноамериканському континенті мешкало від 25 до 50 тис. цих птахів. Перше різке зменшення популяції орланів стосується другої половини 19 століття, коли птахи масово відстрілювалися заради пір'я і трофейних експонатів. Знищувалася і кормова база цих птахів: наприклад, одним з джерел їх прожитку в зимовий період служили занепалі бізони. Багато птахів стали жертвами отруйних стрихніну і сульфату талія, які люди підсипали в туші занепалої домашньої худоби для знищення хижих птахів. Нарешті, знищувалися ліси, в яких вони гніздились. Унаслідок птахи зникли з низки регіонів, де вони раніше мешкали.

Показати більше

Перший федеральний документ з охорони білоголових орланів припадає на 1940 рік, в якому президент США Теодор Рузвельт підписав Закон про охорону білоголового орлана. Згідно з цим документом зокрема заборонялося відстрілювати, продавати і володіти цими птахами. Стабілізація чисельності, що почалася після закінчення Другої світової війни, була знов перервана, цього разу через інтенсивне використання ДДТ — інсектициду, що використовувався проти комах-шкідників і порушував нормальний розвиток яєць птахів. У підсумку, федеральним урядом США в 1967 році було ухвалено рішення внести популяції білоголового орла південніше 40° пн. широти до списку видів, що знаходяться під загрозою зникнення, що припускало подальші заходи по його охороні. У 1972 році ДДТ був офіційно заборонений до застосування в США, і чисельність птахів почала збільшуватися. Внаслідок природоохоронних заходів до 1998 року популяція птахів в материковій частині США збільшилася більш ніж в 10 разів порівняно з 1963 роком і перевищила 5700 особин. Зрештою було порушено питання про вилучення орлана з переліку видів, що знаходяться під загрозою зникнення, яке в наш час розглядається.

Окрім законодавства США, білоголовий орлан також охороняється і низкою міжнародних угод, наприклад Угодою між Російською Федерацією та США про охорону мігруючих птахів.

Показати менше

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися