Квак

Квак

Квак звичайний

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Підклас
Інфраклас
Надряд
Родина
Рід
ВИДИ
Nycticorax nycticorax

Квак звичайний (Nycticorax nycticorax ) — птах родини чаплевих. В Україні — гніздовий перелітний вид. Українська назва походить від голосу птаха. Квака часом називають нічною чаплею за аналогією з англійською та німецькою назвами, а також через те, що він виходить полювати у сутінках.

Ні

Нічні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

Al

Altricial

На

Напівводний

Де

Деревний

По

Полює з засідки

На

Наземний

Ко

Конгрегаціні

Мо

Моногамні

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Мі

Мігрант

B

починається з

Зовнішній вигляд

Квак має коротку у порівнянні з іншими чаплевими шию і короткий, але потужний дзьоб. Ноги теж коротші, ніж в інших чаплевих.

Показати більше

Самець у шлюбному вбранні має чорну з зеленуватим відливом шапочку і такого ж кольору спину. Крила сірі. Черево і боки — білі. На потилиці навесні виростають 2-4 довгі вузькі білі пір'їни. Дзьоб чорний, ноги з довгими пальцями, жовті або рожеві. Самиця має схоже забарвлення.

Молоді кваки — темно-бурі з поздовжніми плямами. Пташенята білі.

Показати менше

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Алжир, Ангола, Антигуа і Барбуда, Аргентина, Вірменія, Австрія, Азербайджан, Багамські Острови, Бахрейн, Показати більше Бангладеш, Барбадос, Білорусь, Бельгія, Беліз, Бенін, Бутан, Болівія, Боснія і Герцеговина, Ботсвана, Бразилія, Бруней, Болгарія, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа, Камерун, Канада, Центральноафриканська Республіка, Чад, Чилі, Китайська Народна Республіка, Колумбія, Коморські Острови, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Коста-Рика, Кот-д'Івуар, Хорватія, Куба, Кіпр, Чехія, Домініка, Домініканська Республіка, Еквадор, Єгипет, Сальвадор, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Ефіопія, Франція, Габон, Гамбія, Грузія, Німеччина, Гана, Греція, Гренада, Гваделупа, Гватемала, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаяна, Гондурас, Гонконг, Угорщина, Індія, Індонезія, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія, Ямайка, Японія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Південна Корея, Кувейт, Лаос, Ліван, Лесото, Ліберія, Макао, Північна Македонія, Мадагаскар, Малаві, Малайзія, Малі, Мальта, Мавританія, Мексика, Федеративні Штати Мікронезії, Молдова, Чорногорія, Марокко, Мозамбік, М'янма, Намібія, Непал, Нідерланди, Нікарагуа, Нігер, Нігерія, Оман, Пакистан, Палау, Палестинська держава, Панама, Парагвай, Перу, Філіппіни, Польща, Португалія, Катар, Румунія, Росія, Руанда, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Саудівська Аравія, Сенегал, Сербія, Сьєрра-Леоне, Сінгапур, Словаччина, Словенія, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Іспанія, Шрі-Ланка, Судан, Суринам, Есватіні, Швейцарія, Сирія, Республіка Китай, Таджикистан, Танзанія, Таїланд, Східний Тимор, Того, Тринідад і Тобаго, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Сполучені Штати Америки, Уругвай, Узбекистан, Венесуела, В'єтнам, Західна Сахара, Ємен, Замбія, Зімбабве, Австралія, Кабо-Верде, Данія, Джибуті, Фарерські острови, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Північна Корея, Киргизстан, Лівія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальдіви, Монголія, Норвегія, Сан-Томе і Принсіпі, Сейшельські Острови, Швеція, Велика Британія, Афганістан Показати менше
Регіони

Квак звичайний населяє практично всю Америку, Африку, Південну і Середню Європу та Азію. Європейські кваки перелітні, зимують в Екваторіальній Африці. Немає квака звичайного лише в Австралії, де замість нього виступає споріднений квак каледонський.

Показати більше

В Україні це гніздовий, перелітний, зимуючий вид. Гніздиться в лісостеповій, степовій смугах; в періоди міграцій може траплятися скрізь; зимує в пониззях Дунаю та Дністра.

Показати менше
Квак карта середовища проживання
Квак карта середовища проживання
Квак
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Кваки активні зазвичай вранці та ввечері, вдень непорушно сидять на гілці. Проте в час гніздування вони активні й вдень. Гніздяться біля густо зарослих водоймищ на узліссі або в самому лісі — на деревах або в кущах. Гніздяться колоніями з іншими чаплями або власними колоніями до тисячі пар в кожній. Якщо місце гніздування далеко від людського житла, можуть гніздитися також і на заломах очерету.

Показати більше

Гніздо будують з дрібних гілочок. У нього самка відкладає 3-4 яйця. Через 21 день вилуплюються пташенята, зазвичай з різницею в 1-2 дні і у тій послідовності, в якій були відкладені яйця. Пташенят годують обоє батьків, спочатку відригуючи їм в дзьоба напівперетравлену їжу. Пізніше, коли пташенята підростуть, їх починають годувати звичайною їжею.

Харчуються кваки в основному рибою і жабами, а також водними комахами.

Показати менше
Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися