Тхір чорноногий

Тхір чорноногий

Тхір чорноногий

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
Підродина
Рід
ВИДИ
Mustela nigripes

Тхір чорноно́гий (Mustela nigripes ) — дрібний хижий ссавець з родини Куницевих, єдиний вид тхорів, що мешкає у Північній Америці. Рідкісний вид, який донедавна вважався вимерлим у природі, але завдяки охоронним заходам тепер занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (категорія «Під загрозою зникнення»).

Показати більше

Латинська назва виду походить від слів лат. niger — «чорний» та лат. pēs — «ступня» і вказує на характерне забарвлення тварини.

Показати менше

Ні

Нічні

М'

М'ясоїдні

На

Наземний

Al

Altricial

Ко

Конгрегаціні

Жи

Живородні тварини

Те

Територіальні тварини

По

Полігінія

Од

Одинокий

Со

Соціальний

Не

Не мігрант

B

починається з

Зовнішній вигляд

Голова і тіло довжиною 310—500 мм, хвіст завдовжки 110—150 мм. Самці на 10% більші за самиць і важать близько 1 кг, в той час як вага самиць становить близько 800 г.

Показати більше

Забарвлення тіла зазвичай жовто-буре, на череві світліше. Лоб, морда і горло майже білі. Верх голови і середина спини коричневі. Маска на обличчі, ступні й кінцева чверть хвоста чорні. Ноги короткі з відносно великими лапами, передні кінцівки озброєні великими кігтями, пристосованими для риття ґрунту. Має три пари молочних залоз.

Показати менше

Ареал

Географія

Первинний ареал чорноногого тхора простягався від Великих рівнин і канадської провінції Альберта до південного заходу США та Мексики. У 1987 році вид проголошено зниклим у природі. Завдяки заходам з реінтродукції чорноногий тхір знов мешкає у восьми західних штатах США та у мексиканському штаті Чиуауа, втім самодостатніми вважаються лише три популяції у штатах Вайомінг і Південна Дакота.

Показати більше

Мешкає на луках, у степах, помережаних чагарником, віддає перевагу ділянкам з травостоєм середньої висоти або низьким. Багато в чому залежить від лучного собачки, на якого полює і використовує його нори і щоб ховатись і ростити потомство. Одній особині для життя потрібна ділянка площею від 40 до 70 га.

Показати менше
Тхір чорноногий карта середовища проживання
Тхір чорноногий карта середовища проживання
Тхір чорноногий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Вид у першу чергу нічний і, як вважають, володіє гострим слухом, нюхом і зором. Сильно залежить від лучних собачок щодо їжі, але полонені з готовністю приймають інших малих ссавців. Чорноногі тхори ведуть усамітнений спосіб життя за винятком сезону розмноження, і самці не допомагають у вихованні молоді.

Показати більше

На чорноногих тхорів полюють койоти, беркути, віргінські пугачі (Bubo virgínianus ), домашні коти і собаки.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

В неволі спаровування відбувається в основному в березні-квітні, дітонародження — у травні-червні. Еструс тривав 32-12 днів, вагітність — 42-45 днів, народжувалося від 1 до 6, в середньому 3.0 дитинча. Молодь виходить з нір на початку липня і відокремлюється від матері у вересні або на початку жовтня. Молоді самці розходяться на значну відстань, а молоді самиці часто залишаються поблизу від материнської території. У неволі можуть дожити до 12-річного віку.

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися