Чапля єгипетська

Чапля єгипетська

Чапля єгипетська

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Підклас
Інфраклас
Надряд
Родина
Рід
ВИДИ
Bubulcus ibis

Ча́пля єги́петська (Bubulcus ibis ) — вид птахів родини чаплевих, єдиний представник монотипного роду Єгипетська чапля.

Де

Денні

Ко

Комахоїдні

Бо

Болотні птахи

Al

Altricial

На

Наземний

Ко

Космополіти

Ко

Конгрегаціні

Се

Серійна моногамія

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Мі

Мігрант

C

починається з

Зовнішній вигляд

Маса тіла 250-350 г, довжина тіла 48-53 см, розмах крил 90-96 см. Єгипетська чапля має у загальному біле забарвлення, але верхні частини голови, спини і зоба у неї винно-вохристі, вкриті видовженим розсученим пір'ям, яке до осені випадає. У дорослого птаха в шлюбному вбранні на верхній частині голови, спині та волі жовтогарячі плями; решта оперення біла; дзьоб, ноги і райдужна оболонка ока червоні; у позашлюбному вбранні верх голови, воло та пляма на спині світло-жовті або все оперення біле; дзьоб жовтуватий; ноги бурі; райдужна оболонка ока жовта. Молодий птах подібний до дорослого у позашлюбному вбранні.

Ареал

Географія

Країни
Алжир, Ангола, Антигуа і Барбуда, Аргентина, Вірменія, Австралія, Азербайджан, Багамські Острови, Бахрейн, Бангладеш, Показати більше Барбадос, Беліз, Бенін, Бутан, Болівія, Ботсвана, Бразилія, Бруней, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа, Камерун, Канада, Кабо-Верде, Центральноафриканська Республіка, Чад, Чилі, Китайська Народна Республіка, Колумбія, Коморські Острови, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Коста-Рика, Кот-д'Івуар, Куба, Кіпр, Джибуті, Домініка, Домініканська Республіка, Еквадор, Єгипет, Сальвадор, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Ефіопія, Франція, Габон, Гамбія, Грузія, Гана, Греція, Гренада, Гваделупа, Гватемала, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаяна, Гондурас, Гонконг, Індія, Індонезія, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія, Японія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Північна Корея, Південна Корея, Кувейт, Лаос, Ліван, Лесото, Ліберія, Лівія, Макао, Мадагаскар, Малаві, Малайзія, Мальдіви, Малі, Маршаллові Острови, Мавританія, Маврикій, Мексика, Федеративні Штати Мікронезії, Чорногорія, Марокко, Мозамбік, М'янма, Намібія, Непал, Нідерланди, Нова Зеландія, Нікарагуа, Нігер, Нігерія, Оман, Пакистан, Палау, Палестинська держава, Панама, Папуа Нова Гвінея, Парагвай, Перу, Філіппіни, Португалія, Катар, Румунія, Росія, Руанда, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Сан-Томе і Принсіпі, Саудівська Аравія, Сенегал, Сербія, Сейшельські Острови, Сьєрра-Леоне, Сінгапур, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Іспанія, Шрі-Ланка, Судан, Суринам, Есватіні, Сирія, Республіка Китай, Танзанія, Таїланд, Східний Тимор, Того, Тринідад і Тобаго, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Об'єднані Арабські Емірати, Сполучені Штати Америки, Уругвай, Венесуела, В'єтнам, Західна Сахара, Ємен, Замбія, Зімбабве, Албанія, Австрія, Білорусь, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Чехія, Данія, Фінляндія, Німеччина, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Північна Македонія, Мальта, Норвегія, Польща, Словенія, Швеція, Швейцарія, Таджикистан, Велика Британія, Узбекистан, Афганістан Показати менше
Інтродуковані в
Регіони

Єгипетська чапля живе на всіх континентах крім Антарктиди (за винятком окремих зальотів).

Показати більше

Живе на водоймах степової зони.

Широко поширений вид: населяє країни північно-східної, тропічної і субтропічної Африки, Малу, Передню і Південно-Східну Азію, Індію, Південну Японію, США і південь Канади (5, 6). З середини XIX ст. спостерігається інтенсивне розширення ареалу з тропічних і субтропічних зон на північ і схід.

У Європі гніздиться на півдні Іспанії, у французькому заповіднику Камарг у дельті річки Рона, де досить рідкісна. В Азії зустрічається на Південному Сході та на Аравійському півострові.

До останнього часу цей птах належав Старому Світу, тобто східній півкулі. Населяє Південну Азію, гніздиться на півдні Японії, на Філіппінських і Великих Зондських островах. В Африці поширена від Сенегалу до східних берегів материка і звідси на південь до самих південних частин Африки. Гніздиться і на Мадагаскарі. У недавні роки єгипетська чапля з'явилася в північних частинах Південної Америки, вкоренилася там і тепер поширюється з цього материка, через Центральну Америку та Антильські острови вона проникла також до Північної, де відома тепер до Великих озер (Мічиган) і Ньюфаундленду. Перша зустріч з цим птахом в Південній Америці (Британська Гвіана) датується 1911 і 1912 роками. Бурхливе розселення її почалося в 30-х роках. Вона розселяється також у Північній та Північно-Східній Австралії.

Поява єгипетської чаплі на цьому материку зобов'язана, мабуть, випуску близько 1933 року в околицях Кімберлі 18 птахів, привезених з Калькутти. У Південній Америці ці птахи з'явилися, ймовірно, випадково. Як всі чаплі, цей птах любить болотисті місцевості, але при цьому вона досить звичайна в культурному ландшафті, де постійно тримається серед домашньої худоби. Її нерідко можна побачити на спині корови, буйвола, а поза культурного ландшафту ця чапля йде слід за дикими копитними і без побоювання сідає на спину носорога, а інколи й на спину слона.

В Україні рідкісний залітний вид Криму, пониззя Дніпра, Дунаю та решти півдня країни.

Гніздиться на озерах, в заплавах і дельтах річок, де є зарості середньовікових верби або тополі, оповиті колючими та іншими ліанами. Нерідко поселяється поблизу мілководних водойм — в гаях широколистяних порід (дуб). Колонії, від кількох пар до кількох сотень пар, розташовуються спільно з іншими чаплями, бакланами і граками. Іноді утворюють самостійні поселення. Зимівлі єгипетських чапель, що гніздяться в Росії, розташовані, ймовірно, в Африці, Передній Азії.

Показати менше
Чапля єгипетська карта середовища проживання
Чапля єгипетська карта середовища проживання
Чапля єгипетська
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Єгипетська чапля менше інших чапель прив'язана до води і може зустрічатися відносно далеко від водойм. Вона живе в степах, на луках, рисових полях. Зрідка цей птах зустрічається і в містах (в основному африканських), навіть у таких великих, як Каїр. Часто єгипетських чапель можна зустріти біля стад диких і домашніх копитних, на спинах яких вона збирає комах. Чисельність єгипетської чаплі в Африці росте синхронно зі зростанням скотарства і оранки земель. Єгипетська чапля дуже полохлива та обережна. Злітаючи зі спин диких або домашніх копитних, помітивши небезпеку, вона, тим самим дає тривожний сигнал про небезпеку самим копитним.

Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Живиться єгипетська чапля головним чином великими комахами, зокрема кониками, яких сполохала худоба, що пасеться. Їсть вона і водних мешканців, але в невеликій кількості. Вона поїдає також комах і кліщів, яких вибирає з вовни та шкури тварин. Таким чином, співдружність птахів і ссавців виявляється, мабуть, взаємно корисною. Їсть також дрібну рибу, земноводних, плазунів, деяких гризунів і пташенят, інших птахів.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Статева зрілість настає в 2 роки. Як правило, гніздиться в змішаних колоніях з іншими видами голінастих, великими і малими бакланами. У кладці буває від 1 до 6 яєць. У південних районах проживання за один рік єгипетської чаплі вдається вивести 2 і навіть три виводка пташенят. Смертність пташенят відносно невелика, тому що батьки активно захищають гніздо від хижаків, а також від інших членів колонії.

Популяція

Популяційні загрози

Чапля єгипетська перебуває під охороною Бернської конвенції та конвенції CITES. Для охорони виду необхідна відмова від використання хімікатів в сільському господарстві та боротьба з браконьєрством. Доцільно заборонити рубки лісу в місцях гніздування. Полювання заборонено.

Чисельність

У дельті Волги гніздиться одинично. У 1950 р. на Демчинській ділянці Астраханського заповідника знайдено 2 гнізда, в 1951 р. — 3. У 1979 р. на Трьохізбенгській ділянці заповідника враховано 6 гнізд. У дельті Тереку у 1970 р. гніздилось 25 пар єгипетських чапель, в 1973 р. — 3 пари. Загальна чисельність в Росії не перевищує 30 пар, що гніздились.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися