Павіан ведмежий

Павіан ведмежий

Чакма

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Підряд
Інфраряд
Родина
Підродина
Плем'я
Рід
ВИДИ
Papio ursinus

Павіан ведмежий, або чакма (Papio ursinus ) — вид приматів з роду Павіан (Papio ) родини Мавпових (Cercopithecidae). Чакма — це місцева назва тварини мовою народу готтентоти.

Де

Денні

Вс

Всеїдні

На

Наземний

Al

Altricial

Зо

Зоохорія

Ко

Кочові

Те

Територіальні тварини

По

Полігінандрія

Со

Соціальний

Іє

Ієразхічні

Не

Не мігрант

C

починається з

Зовнішній вигляд

Довжина тіла самців: 50-114 см, самиць: 45-84 см, хвіст завдовжки 46-70 см. Вага самців становить 30-50 кг, самиць близько 20 кг. Популяція Чакм у пустелі Калахарі має менші розміри і вагу. Ведмежий павіан має схоже на собаче обличчя та порівняно довгі кінцівки з короткими кігтями. Хвіст досить короткий, перша третина підіймається вгору, дві третини вниз. Шерсть коротка, груба, від світло-сірого до темно-оливково-коричневого кольору, з чорнуватим низом на кінцівках. Самці більші за самиць, з трохи довшою гривою на шиї та плечах і набагато більшими іклами, аж до грізних п'яти сантиметрів завдовжки. Гола шкіра обличчя, вух, рук і ступнів має темне забарвлення. Новонароджені чорні, з червоним обличчям.

Павіан ведмежий карта середовища проживання
Павіан ведмежий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Всеїдний. Їсть кореневища, трави, коріння, бульби, яйця, комах і невеликих хребетних. Вид потребує скель, пагорбів або дерев як притулку вночі та залежить від щоденного доступу до питної води. Утворює групи в середньому від 20 до 50 тварин, але може збиратись і до 130 павіанів разом. Самиця народжує одне дитинча. Діти годуються молоком приблизно 8 місяців, а статевої зрілості досягають в межах від 4 до 8 років, після чого самиці зазвичай залишаються в групі, а самці залишають її. Тривалість життя до 30 років у дикій природі. Відомі хижаки, що полюють на ведмежих павіанів : леви (Panthera leo), леопарди (Panthera pardus).

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Популяційні загрози

Немає великих загроз для цього виду, хоча деякі тварини можуть бути застрелені, як шкідники у сільській місцевості. Вид включений в Додаток II СІТЕС. Зустрічається в численних охоронних територіях по всьому діапазону поширення.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися