Кузу лисячий

Кузу лисячий

Кузу лисячий

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Інфраклас
Родина
Рід
ВИДИ
Trichosurus vulpecula

Trichosurus vulpecula (Посум щіткохвостий звичайний або Кузу лисячий) — представник родини Кускусових. Інші назви "щіткохвіст", "лисовидий посум", "кузу". Етимологія: лат. vulpecula — "лисичка".

Зовнішній вигляд

Довжина тулуба: 32—58 см, довжина хвоста: 24—40 см, вага: 1,2—4,5 кг. Кроулі у 1973 році знайшов, що середня вага дорослих самців у Новій Зеландії 2.46 кг, самиць — 2.33 кг. Спостерігається статевий диморфізм - самці значно більші за самиць. У Trichosurus vulpecula гостра мордочка, довгі вуха, чудове хутро сірого кольору, іноді коричневого, трапляються альбіноси. Хвіст довгий та пухнастий. Диплоїдне число хромосом, 2n=20

Ареал

Географія

Мешкає на значній території східної Австралії, в деяких районах західної Австралії, зокрема біля Перта, на півночі материка, о.Тасманія. У XIX ст. Trichosurus vulpecula був акліматизований у Новій Зеландії. Також цей вид введений в Нову Зеландію.

Кузу лисячий карта середовища проживання
Кузу лисячий карта середовища проживання
Кузу лисячий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Trichosurus vulpecula мешкає на деревах, активний вночі. Вдень відпочиває у дуплах або у своєрідних гніздах. Також влаштовує лігва. Харчується листям, ягодами, фруктами.

Показати більше

Шлюбний сезон не має чітких меж, триває цілий рік. У Новій Зеландії, однак, за даними Кроулі (1973) є чітко виражений сезон розмноження з квітня по липень. Дітонародження відбувається у вересні-листопаді й у березні-травні. Вагітність триває 16-18 днів. Народжується 1 дитинча, яке живе з матір'ю до 9 місяців. В цілому, тривалість життя: до 13 років.

Показати менше
Сезонна поведінка

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися