Канюк звичайний

Канюк звичайний

Половик

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Родина
Рід
ВИДИ
Buteo buteo

Каню́к звича́йний, полови́к (Buteo buteo ) — вид хижих птахів родини яструбових. В Україні найбільш численний хижий птах; у різних регіонах осілий, кочовий або перелітний.

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

На

Наземний

Al

Altricial

Хи

Хижаки

Пл

Планеруючі

Ко

Конгрегаціні

Яй

Яйцекладні

Пл

Планерувальники

Мо

Моногамні

За

Зазвичай поодинокий

Ча

Часткові мігранти

C

починається з

Зовнішній вигляд

Канюк звичайний — птах середніх розмірів, довжина тіла якого становить 51-57 см, розмах крил 110—130 см. Самки, як правило, більші за самців. Забарвлення сильно варіює, від палевого до темно-бурого; птаха легко сплутати з близьким до нього зимняком (Buteo lagopus ) або дальшим родичем звичайним осоїдом (Pernis apivorus ). Як правило, молоді особини забарвлені більш строкато. Голос канюка тонкий, тужливий, нагадує квиління або скімління, яке починається голосніше та з вищої ноти і завмирає на нижчій.

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Алжир, Андорра, Ангола, Вірменія, Австрія, Азербайджан, Бахрейн, Бангладеш, Білорусь, Показати більше Бельгія, Бутан, Боснія і Герцеговина, Ботсвана, Болгарія, Бурунді, Центральноафриканська Республіка, Китайська Народна Республіка, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Джибуті, Єгипет, Еритрея, Естонія, Ефіопія, Фінляндія, Франція, Габон, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Індія, Іран, Ірак, Ірландія, Ізраїль, Італія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Кувейт, Киргизстан, Латвія, Ліван, Лесото, Ліберія, Лівія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Північна Македонія, Малаві, Мальта, Мавританія, Молдова, Монако, Чорногорія, Марокко, Мозамбік, Намібія, Непал, Нідерланди, Норвегія, Оман, Пакистан, Палестинська держава, Польща, Португалія, Румунія, Росія, Руанда, Саудівська Аравія, Сенегал, Сербія, Словаччина, Словенія, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Іспанія, Шрі-Ланка, Судан, Есватіні, Швеція, Швейцарія, Сирія, Таджикистан, Танзанія, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Велика Британія, Узбекистан, Західна Сахара, Ємен, Замбія, Зімбабве, Камерун, Чад, Фарерські острови, Гамбія, Гана, Ісландія, Мальдіви, Малі, Нігерія, Катар, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Того, Афганістан Показати менше

Поширені практично в усій Європі, в Азії мешкає в лісистій місцевості, з півночі ареал обмежений полярним колом, з півдня — безлісими пустелями Середньої і Центральної Азії та Ірану. Зазвичай веде осілий спосіб життя, і лише птахи одного підвиду — Buteo buteo vulpinus, є перелітними, на зиму мігрують на південь Азії або до Африки.

Показати більше

В Україні поширені два підвиди — Buteo buteo buteo (осілий або кочовий, гніздиться переважно на півночі та заході країни) та Buteo buteo vulpinus (перелітний, гніздиться переважно на півдні та сході).

Оселяється неподалік відкритих просторів: на горбистих ділянках хвойних та листяних лісів, у тугайових лісах.

Показати менше
Канюк звичайний карта середовища проживання
Канюк звичайний карта середовища проживання
Канюк звичайний
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Полює на відкритих просторах, частіше — із засідки на піднесенні або поволі ширяючи в повітрі. Живиться невеликими ссавцями: дрібними гризунами, ховрахами, щурами, кролями й дрібними птахами. Може поїдати падаль.

Показати більше

У разі міграції до місць гніздування прилітають в середині квітня — середині травня, залежно від клімату. Осіння міграція (якщо така є) починається в середині серпня і триває до початку вересня, в північних районах у середині-кінці вересня. При перельоті зазвичай збиваються у великі зграї.

Протягом останніх двох десятиліть в Україні канюк став звичайним зимуючим птахом північних, центральних, західних та південних областей. На території країни зимує 30-70 тис. канюків.

Гніздяться в лісі, на гілках листяних (береза, тополя, осика) або хвойних (сосна, ялина, ялиця) дерев на висоті 4-15 м над землею. Гніздо будують із сухих гілочок, обплітаючи їх старою травою. Також можуть використовувати і зелені гілочки, особливо коли вилуплюються пташенята. Відкладають 3-4, рідше 5 яєць приблизно 56 × 45 мм із шкаралупою брудно-білого кольору, вкритою бурими або рудими плямами. Відкладання яєць відбувається в квітні-травні. Інкубаційний період пташиних яєць канюка звичайного триває 33—36 днів. Яйця висиджують обоє батьків. Пташенята вилуплюються в кінці травня або в червні, напочатку покриті бурим пухом. Пташенят годують як самець, так і самиця, поки ті не в змозі літати. Пташенята здатні злетіти через 43-50 днів після народження. Якщо з якоїсь причини гніздування було невдалим, самка здатна відкласти другу кладку за сезон.

Показати менше
Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Популяційні загрози

Канюк звичайний перебуває під захистом Бернської та Боннської конвенцій, Конвенції CITES, а також ряду регіональний червоних списків України.

Чисельність

Гніздову популяцію в Європі оцінюють у 814 000—1 390 000 пар, що становить близько 75 % від загальної чисельності виду, яку оцінюють у 2 100 000—3 700 000 дорослих особин. Чисельність у цілому стабільна.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися