Дріл

Дріл

Дріл

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Підряд
Інфраряд
Родина
ВИДИ
Mandrillus leucophaeus

Дріл (Mandrillus leucophaeus ) — вид приматів із родини мавпових (Cercopithecidae ). Разом з мандрилом складає рід мандрилів (Mandrillus ).

Зовнішній вигляд

Дріл зовні дуже нагадує мандрила, але у нього менш яскраве забарвлення обличчя. Безволосе обличчя дріла чорного кольору з подовженою передньою частиною і кістковими борознами, розташованими вздовж носа. Крім того, воно облямоване білим волоссям. Інша шерсть забарвлена в темно-коричневий або чорний колір, за винятком голої ділянки сідниць, у яких червоний або блакитний колір. Дріли трохи менші від мандрилів, завдовжки досягають 60-75 см і максимально 20 кг ваги. Самці майже в два рази більші й важчі від самиць. Хвіст дуже короткий — від 5 до 7 см.

Ареал

Географія

Дріли мешкають на південному сході Нігерії, в Камеруні та на острові Біоко, що належить Екваторіальній Гвінеї.

Дріл карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Дріл карта середовища проживання
Дріл
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Дріли активні в денний час. Мешкають у тропічних лісах, не зустрічаються поза прикриттям густої рослинності. Живуть головним чином на землі, пересуваючись на чотирьох лапах. Лише іноді самиці з потомством вилазять на гілки дерев, щоб врятуватися від ворогів. Дріли живуть у групах чисельністю у 25 особин, що складаються з самця-ватажка, декількох самиць та їхнього потомства. Іноді такі групи об'єднуються і утворюють великі групи до 200 або більше тварин. Для спілкування дріли використовують різні пози (як, наприклад, демонстрацію своїх яскравих сідниць), а також ряд різних криків, що слугують встановленню контакту з іншими членами групи, попередження про наближення ворога або збору групи самцем.

Показати більше

На ніч забираються на дерева і там ночують.

Середня тривалість життя в неволі становить 28 років.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Дріли всеїдні і шукають їжу майже виключно на землі. До неї відносяться фрукти, горіхи, гриби, комахи та час від часу невеликі хребетні.

Розмноження

Про розмноження дрілів відомо небагато. Готовність до запліднення у самиці демонструється за допомогою зміни забарвлення ділянки навколо ануса, який стає яскраво-червоним або синім. Тривалість вагітності становить від 6 до 7 місяців. Як у більшості мавпячих, за один раз народжується по одному дитинчаті.

Популяція

Популяційні загрози

Головними загрозами для дрилів є полювання і знищення тропічних лісів для отримання сільськогосподарських земель. Останній фактор посилюється тим фактом, що дріли живуть виключно в густих тропічних лісах і по відношенню до людини ведуть себе вкрай лякливо. Дріли вважаються найрідкіснішим африканським приматом, і їх популяція в дикій природі оцінюється всього в 3000 особин. У національному парку Коруп у Камеруні для дрилів було створено безпечний притулок, проте їх подальше виживання як виду залишається під питанням.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися