Стерв'ятник

Стерв'ятник

Стерв'ятник

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Родина
ВИДИ
Neophron percnopterus

Стерв'ятник (Neophron percnopterus ) — хижий птах родини яструбових, єдиний представник роду стерв'ятник (Neophron ).

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Не

Некрофаги

На

Наземний

Al

Altricial

Те

Територіальні тварини

Ко

Конгрегаціні

Яй

Яйцекладні

Пл

Планерувальники

Хи

Хижаки

Мо

Моногамні

Од

Одинокий

Со

Соціальний

Ча

Часткові мігранти

E

починається з

Ро

Розумні тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Маса до 2,4 кг. Дорослі птахи мають майже суцільно-біле забарвлення, тільки махові пера чорні. Навколо дзьоба гола шкіра оранжевого кольору. Молоді птахи темно-бурі, з домішкою вохристого кольору.

Показати більше

У природі від інших хижих птахів відрізняються характерним силуетом (голова втягнута в плечі, широкі крила, клиноподібний хвіст), білим забарвленням. Зблизька добре видно голу оранжеву шкіру навколо дзьоба. Птахи мовчазні. Голос нагадує скиглення шуліки.

Показати менше

Ареал

Географія

Поширені у південних країнах Європи, Азії, у Північній Африці (переважно гірські пасма, високі берегові урвища). Зимують у Південній Азії та Північній Африці. В Україні у наш час рідкісні залітні птахи. Порівняно недавно, кілька десятків років тому, поодинокими парами гніздилися в скелястих урвищах по берегах Дністра і в горах Криму.

Стерв'ятник карта середовища проживання
Стерв'ятник карта середовища проживання
Стерв'ятник
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Живляться найчастіше падлом, покидьками, рідше дрібними ссавцями, ящірками, зміями, черепахами, найчастіше є некрофагами.

Показати більше

Прилітають на місця гніздування в березні. Гнізда — досить великі споруди із сучків, стебел трав'янистих рослин, кісток, вимощені травою, шерстю, у щілині, ніші або на виступі скель, понад високими урвищами. Відкладають яйця у квітні. Яєць у кладці 1—2. Вони жовтувато-білі, з густою бурувато-червоною плямистістю. Пташенята лишаються в гнізді близько двох місяців.

Поїдаючи падло і шкідливих гризунів, стерв'ятники приносять користь.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Популяційні загрози

Охороняється Конвенцією з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни й флори (CITES) (Додаток II), Боннською (Додатки I та II) та Бернською (Додаток I) конвенціями. Належить до категорії SPEC 3 Міжнародного союзу охорони природи (IUCN). Занесений у Додаток 1 Директиви Європейського союзу зі збереження диких птахів (EUWB). Внесений до Червоної книги України (1994, 2009) (статус — зникаючий).

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися