Фоса

Фоса

Фоса

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
Рід
ВИДИ
Cryptoprocta ferox

Фоса (Cryptoprocta ferox ) — вид котовидих ссавців із родини Фаланукові, поширений у не сильно порушених лісах Мадагаскару; на очищеному від лісу центральному плато відсутній. Діапазон проживання за висотою від рівня моря до 2600 м на гірському масиві Андрінгітра.

Ка

Катемеральний

М'

М'ясоїдні

Де

Деревний

На

Наземний

Бі

Бігун

Al

Altricial

Ос

Острівні ендеміки

Де

Дереволази

Те

Територіальні тварини

Жи

Живородні тварини

Хи

Хижаки

По

Поліандрія

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

F

починається з

Жо

Жорстокі тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 700—800 мм, довжина хвоста: 650—700 мм, довжина задньої ступні: 120—128 мм, вага: 7—12 кг. Розмір тіла збільшується зі сходу на південний захід, самці трохи більші за самиць.

Показати більше

Опис. Червонувато-коричневе хутро поєднується з сіруватим на спині; низ майже бежевий і хвіст блідіший ніж боки; ні візерунків, ні плям немає. Хутро новонароджених сіре чи близьке до білого, але забарвлення дорослих особин досягається за 6 місяців. Шерсть відносно коротка, пряма і густа.

Показати менше

Кліматичні пояси

Фоса карта середовища проживання
Фоса
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Веде в основному поодинокий спосіб життя. Активна фоса головним чином на світанку й уночі з піком активності у години перед світанком, але є спостереження тварини й серед дня. Внутрішньовидова комунікація складається з довгоживучими мітками запахом, що характерна для обох статей, кількох акустичних сигналів (вигук загрози, нявкання самиці під час злягання, муркотіння), і візуальні сигнали (вираз обличчя і всього тіла). Легко вилазять на дерева і стрибають. Передні лапи використовуються для захоплення і притискання жертви до землі.

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Парування відбувається у вересні або жовтні, пологи — у грудні або січні, період вагітності близько 90 днів. Від двох до чотирьох малюків народжується у прихованому місці, наприклад, печері або під деревом. Кожен новонароджений важить близько 100 г (або менше) з хутром, але беззубий і сліпий. Спостереження в зоопарках показують повільний розвиток. Очі відкриваються через 2—3 тижні. Молодь вперше покидає схованку в 4,5 місяці, коли відбувається відлучення від молока. У 20-місячному віці з'являються постійні зуби. Початок статевої зрілості припадає на 3-річний вік. У неволі можуть жити 20 років.

Популяція

Популяційні загрози

Серйозною загрозою для цього виду є втрата й фрагментація лісових місць проживання, значною мірою обумовленій перетворенням лісових масивів на сільськогосподарські землі та пасовища і вибіркові вирубки лісу. Також фоса полює на свійську птицю, а отже її вбивають місцеві жителі як шкідника. Ще однією загрозою є полювання, у тому числі колективне. Також відбувається конкуренція із здичавілими хижаками, такими як дикі собаки. Вид присутній на багатьох природоохоронних територіях, але не охороняється адекватно, відповідно до національного законодавства, бо існують конфлікти в рамках національного законодавства, як всередині нього, так і між законами місцевих спільнот.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися