Геренук

Геренук

Жирафова газель

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
Підродина
Плем'я
ВИДИ
Litocranius walleri

Геренук або жирафова газель (Litocranius walleri ) — африканська антилопа з підродини справжніх антилоп (Antilopinae), в якій утворює окремий рід. Її назва ймовірно походить від сомалійського слова «гарануг».

Де

Денні

Ро

Рослиноїдні

Фо

Фолівор

На

Наземний

Бі

Бігун

Пр

Прекоціальний

Об

Об'їдають кущі

Ко

Кочові

Те

Територіальні тварини

Жи

Живородні тварини

По

Полігінія

Со

Соціальний

Ст

Стадні

Не

Не мігрант

G

починається з

Ми

Милі тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Через свою вкрай довгу і тонку шию, а також довгі ноги, геренука ні з ким не можна сплутати. Його висота в загривку становить 95 см. Шерсть зверху червонувато-коричнева, з боків світліша. Чітка лінія відокремлює майже білу нижню частину тіла. Навколо очей знаходяться білі плями, які звужуються у бік рота. Роги є лише у самців, вони досить товсті й короткі, довжиною лише 30 см. Їх форма — своєрідно вигнута назад дуга, яка на кінці змінює напрямок вигину і вигинається вперед. Маса рідко перевищує 50 кг.

Ареал

Географія

Континенти
Субконтиненти
Біогеографічні зони

Ареал геренуків охоплює землі від Ефіопії та Сомалі до півночі Танзанії. В історичні часи геренуки мешкали також в Судані та в Єгипті, але вже довгий час там викорінені. Сферою проживання геренуків є перш за все сухі території, як правило порослі будяком савани.

Показати більше

Мешкає в посушливих або відносно вологих степах із заростями чагарників, на рівнинах та пагорбах, підіймається в гори до 1800 м.

Показати менше
Геренук карта середовища проживання
Геренук карта середовища проживання
Геренук
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

На сухих територіях геренуки можуть дуже довго обходитися без води. Вони харчуються виключно листям і на зразок неспоріднених їм жирафам розвинули для цього в процесі еволюції довгу шию і кінцівки. Як і у жирафа у них вельми жорсткий язик, а також подовжені та нечутливі губи, якими вони можуть охоплювати колючі гілки. Із закритим ротом геренук відтягує голову назад і зіщипує з гілок все листя. Для того, щоб дотягнутися до високих гілок, геренук стає на задні ноги, спираючись передніми об стовбур дерева.

Показати більше

Активний вранці та ввечері. Харчується листям, пагонами та гілочками чагарників і дерев.

Самки живуть разом з молодняком у невеликих групах від двох до п'яти звірів. Дорослі самці живуть поодинці та володіють власною територією. Під час шлюбних періодів вони намагаються утримати самок у своїх територіях, щоб з ними спаровуватися.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Популяційні загрози

Геренуки ймовірно ніколи не були особливо численними тваринами. Через їх поодинокий спосіб життя вони часто не впадають в очі серед великих стад інших копитних, що зустрічаються в саванах. Через полювання геренуки за останні десятиліття стали ще рідкіснішими. Більшість геренуків живе в наші дні в Ефіопії. Їх загальна чисельність становить 70 тисяч особин. Вид занесений у міжнародну Червону книгу.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися