Мишачий мікроцебус

Мишачий мікроцебус

Мишачий мікроцебус

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Підряд
Родина
Рід
ВИДИ
Microcebus murinus

Мишачий мікроцебус (Microcebus murinus ) вид ссавців родини макієвих (Cheirogaleidae). Цей вид, з двома підвидами, включений до роду мікроцебус (Microcebus ) разом із ще одним видом — лемуром Кокьюрела. Вони є самими дрібними звірками з Лемуровидних.

Показати більше

Тулуб мишачого мікроцебуса розміром близько 13 см, хвіст — 17 см. Вага тіла 40-60 г, вага самок трохи більша. Він настільки малий, що тільки мавпяча мордочка з величезними очима стирчить з рук людини, сповив його пальцями руки. Лемур Кокьюрела трохи крупніший — 25 см, хвіст 28 см.

Хутро у цих тварин густе та пухнасте, у лемура Міллера коричневе, у другого виду — сіре. На носі світла смужка, уздовж хребта темна смуга. Спосіб життя у цих видів подібний. Живуть групами з суворою ієрархією. Пересуваються ці напівмавпи стрибками за допомогою чотирьох кінцівок, при цьому мікроцебус має унікальну здатність утримуватися в горизонтальному положенні, тримаючись за гілку тільки задніми кінцівками.

Тваринки активні в нічний час, під час пересування періодично видають пронизливі звуки.

Годуються рослинною і тваринною їжею, співвідношення якої в їхньому в раціоні змінюється залежно від сезону. З лютого по березень їдять переважно плоди, ягоди, листя і квіти. У сухий же період в основному віддають перевагу тваринній їжі: деревних жаб, дрібних хамелеонів, жуків і інших комах, а також яйця птахів.

Будують гнізда на деревах з листових кульок.

Період розмноження з серпня по лютий. За цей час з'являється два виводки. Вагітність лемура Міллера триває 59-62 днів. У кожному виводку по два дитинчати (вагою 3-5 г кожен). Самка переносить дитинчат ротом, так як він ніколи не чіпляється за її шерсть, як це буває в інших приматів. У віці 7-10 місяців у молодняка настає статева зрілість.

У клітці обидва види мікроцебусів зберігають властивий їм сезонний ритм живлення. Крім того, вони люблять мед, хліб, рисову і пшоняну молочні каші, згущене молоко. У неволі живуть до 14 років.

Показати менше

Ні

Нічні

Вс

Всеїдні

Де

Деревний

Al

Altricial

Де

Дереволази

На

Наземний

Жи

Живородні тварини

Те

Територіальні тварини

Тв

Тварини, що впадають у торпор

По

Полігінандрія

По

Поліандрія

Со

Соціальний

Іє

Ієразхічні

Не

Не мігрант

G

починається з

Ве

Великоокі тварини
(колекція)

Кліматичні пояси

Мишачий мікроцебус карта середовища проживання

Дієта та харчування

Дієта Всеїдні

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися