Гагарка велика

Гагарка велика

Гагарка безкрила

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Родина
ВИДИ
Pinguinus impennis

Гагарка велика, або гагарка безкрила (лат. Pinguinus impennis; за іншими даними, Alca impennis ) — великий нелітаючий птах родини алькових, вимерлий у середині XIX століття. Вид був єдиним сучасним представником роду Pinguinus, до якого включали й інший раніше вимерлий вид — гагарку західноатлантичну (Pinguinus alfrednewtoni ).

Зовнішній вигляд

Гагарка велика в недалекому минулому була найбільшим представником родини алькових: досягала 75-85 см (30-33 дюймів) завдовжки і важила приблизно 5 кг (11 фунтів). Масивний гачкуватий дзьоб із западинами по боках, голова, шия, спина, верх крил і хвоста у птаха були чорними, а інші частини тіла — білими. Примітною особливістю оперення була наявність білих плям і смуг на голові в різні сезони року: влітку у птаха на голові білі плями були тільки між очима і дзьобом, а взимку — білими ставали також горло і щоки (з темними смугами за очима). Незважаючи на відносно короткі крила завдовжки 15 см (5,9 дюйма), нелітаюча гагарка завдяки їм добре плавала під водою й успішно полювала (тож використання означення «безкрила», запозичене з іншої мови, навряд чи є виправданим, бо не відповідає дійсності). Гагарка велика живилася різними видами риб, зокрема американським оселедцем і мойвою, а також ракоподібними. Вирізняючись вправним плаванням, на суші вона була доволі незграбною. Небезпечними для неї були людина, косатка, орлан-білохвіст і білий ведмідь.

Ареал

Географія

Гагарка велика виводила потомство на скелястих островах з положистим узбережжям і зручними підходами до навколишніх акваторій океану, де було багато необхідного корму. Поєднання таких умов трапляється рідко, тож місць, придатних для гніздування цих птахів, було мало. У пошуках корму більшу частину часу ці гагарки проводили в північних водах Атлантичного океану, біля узбережжя Нової Англії, північного узбережжя Іспанії, східної частини Канади, Гренландії, Ісландії, Фарерські острови, Норвегії, Ірландії та Великої Британії.

Гагарка велика карта середовища проживання
Гагарка велика карта середовища проживання
Гагарка велика
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися