Чепура велика

Чепура велика

Чапля велика біла

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Підклас
Інфраклас
Надряд
Родина
Рід
ВИДИ
Ardea alba

Чепу́ра вели́ка, або ча́пля вели́ка бі́ла (Ardea alba ) — великий водно-болотяний птах родини чаплевих, поширений у теплих помірних та тропічних широтах як західної, так і східної півкулі. На території України гніздовий, перелітний, частково зимуючий.

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

На

Наземний

Бо

Болотні птахи

Al

Altricial

Те

Територіальні тварини

Ко

Конгрегаціні

Яй

Яйцекладні

Пл

Планерувальники

Се

Серійна моногамія

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Ко

Колоніальні

Ча

Часткові мігранти

G

починається з

Бі

Білосніжний
(колекція)

Зовнішній вигляд

Досить великий птах 94-104 см заввишки і розмахом крил 131—145 см. Вага дорослих птахів близько 912—1140 г. Як правило, самці дещо більші за самок. Оперення повністю біле. Дзьоб довгий, прямий, жовтого кольору. Лапи і пальці довгі, темно-сірі. Шия довга, S-подібна. Шостий шийний хребець дещо витягнутий і побудований таким чином, що птах здатний швидко витягнути шию або навпаки втягнути її у себе. Хвіст короткий, клиноподібний. Після осіннього линяння у самців і самок у верхній частині тіла від плечей виростає довге біле пір'я, що стирчать з боків і позаду хвоста. Під час періоду розмноження це пір'я стискається і стає плоскими, показуючи голчасті продовження за хвостом. Дзьоб в цей час набуває помаранчево-жовтого відтінку з темним закінченням, а вуздечка забарвлюється в зелений колір. Чубчик на голові, що зустрічається у інших видів чапель, у великої білої чаплі відсутній. Статевий диморфізм не виражений.

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Алжир, Ангола, Антигуа і Барбуда, Аргентина, Вірменія, Австралія, Австрія, Азербайджан, Багамські Острови, Показати більше Бахрейн, Бангладеш, Барбадос, Білорусь, Бельгія, Беліз, Бенін, Бутан, Болівія, Боснія і Герцеговина, Ботсвана, Бразилія, Бруней, Болгарія, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа, Камерун, Канада, Центральноафриканська Республіка, Чад, Чилі, Китайська Народна Республіка, Колумбія, Коморські Острови, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Коста-Рика, Кот-д'Івуар, Хорватія, Куба, Кіпр, Чехія, Данія, Домініка, Домініканська Республіка, Еквадор, Єгипет, Сальвадор, Еритрея, Ефіопія, Франція, Габон, Гамбія, Грузія, Німеччина, Гана, Греція, Гренада, Гваделупа, Гватемала, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаяна, Гондурас, Гонконг, Угорщина, Індія, Індонезія, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія, Ямайка, Японія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Північна Корея, Південна Корея, Кувейт, Киргизстан, Лаос, Латвія, Ліван, Лесото, Ліберія, Лівія, Макао, Північна Македонія, Мадагаскар, Малаві, Малайзія, Мальдіви, Малі, Мавританія, Мексика, Федеративні Штати Мікронезії, Молдова, Монголія, Чорногорія, Марокко, Мозамбік, М'янма, Намібія, Непал, Нідерланди, Нова Зеландія, Нікарагуа, Нігер, Нігерія, Оман, Пакистан, Палау, Палестинська держава, Панама, Папуа Нова Гвінея, Парагвай, Перу, Філіппіни, Польща, Португалія, Катар, Румунія, Росія, Руанда, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Саудівська Аравія, Сенегал, Сербія, Сьєрра-Леоне, Сінгапур, Словаччина, Словенія, Соломонові Острови, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Іспанія, Шрі-Ланка, Судан, Суринам, Есватіні, Швейцарія, Сирія, Республіка Китай, Таджикистан, Танзанія, Таїланд, Східний Тимор, Того, Тринідад і Тобаго, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Сполучені Штати Америки, Уругвай, Узбекистан, Венесуела, В'єтнам, Ємен, Замбія, Зімбабве, Джибуті, Екваторіальна Гвінея, Фіджі, Фінляндія, Ірландія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Норвегія, Сан-Томе і Принсіпі, Сейшельські Острови, Швеція, Велика Британія, Афганістан Показати менше

Чепура велика поширена в теплих помірних і тропічних широтах Європи, Азії, Північної та Південної Америки, Африки, Австралії та Нової Зеландії.

Показати більше

В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться майже на всій території України, крім Карпат, Закарпаття та більшої частини Полісся і Криму; під час міграцій трапляється скрізь; зимує в Придунайському регіоні та в деяких районах Криму.

Живе вона уздовж різних водоймищ як на морському узбережжі, так і всередині континенту: на заболочених низинах, заплавах і берегах річок, прісних і солоних озерах, естуаріях і мангрових заростях. Крім того, її можна побачити на сільськогосподарських угіддях, відкритих полях, рисових посадках і вздовж дренажних канав. Полює чапля на мілководді або на суші.

Показати менше
Чепура велика карта середовища проживання
Чепура велика карта середовища проживання
Чепура велика
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Пересувається повільно і велично, витягуючи шию і вдивляючись поперед себе в пошуках їжі. Полюють чаплі поодинці або групами в денний і присмерковий час, з настанням темряви збиваються в групи разом з іншими чаплями і шукають притулку. Часто віднімає їжу у інших, менших за розміром чапель, а також вступає в бійку за їжу з іншими птахами свого виду. Іноді буває агресивна, навіть якщо їжі достатньо. Політ плавний, його швидкість варіює в межах 28-51 км/год. У період розмноження шукає їжу неподалік, але у разі потреби може подорожувати на відстань 6-20 км. Як і інші види чапель, при польоті голову відводить назад, згинаючи її S-подібно.

Показати більше

У період розмноження має свою ділянку, яку ретельно охороняє. Після закінчення сезону пари часто розпадаються. Частина популяцій веде осілий спосіб життя, інші в зимовий час мігрують у межах ареалу або перелітають на великі відстані.

Показати менше
Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Раціон великої чепури складають жаби, змії, риба, річкові раки, дрібні гризуни, цвіркуни, коники та інші комахи. Оскільки інші болотяні птахи мають схожу дієту, у них часто виникає конкуренція у пошуках здобичі. У виборі їжі малорозбірливі. У ряді досліджень відзначається, що стоячи нерухомо на одному місці, великі білі чаплі здатні зловити більше здобичі середнього розміру, ніж повільно пересуваючись.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Період статевої зрілості у цих птахів наступає через 2 роки. Великі чепури є сезонними моногамними птахами, тобто створюють пару тільки на один шлюбний сезон, хоча відомі випадки і повторного поєднання тієї самої пари. Гніздяться птахи великими колоніями, часто з іншими видами чапель, такими як північні чаплі та американські чепури. Протягом року виводиться тільки одне потомство. У помірних широтах для розмноження вибирається весна чи літо, коли є велика різноманітність їжі; в тропіках спарювання може відбуватися цілий рік.

Показати більше

Залицяння являє собою складний процес, під час якого голі ділянки шкіри змінюють своє забарвлення, а шлюбне пір'я набуває великого значення. Вуздечка (ділянка шкіри біля очей) з жовтої стає зеленою, дзьоб набуває помаранчевого відтінку і темніє на кінці. Якщо після кладки яєць забарвлення вуздечки набуває свого звичайного кольору, то дзьоб зберігає свій змінений стан на весь період розмноження.

Самець прибуває в колонію першим і вибирає місце для майбутнього гнізда. У черговості має значення вік птаха — старіші самці вибирають місце першими, як правило, ближче до центру колонії. Чаплі часто змінюють місця гніздування і колонії, тому самці, що прибули на нове місце, затверджуються на ньому і починають залучати самок, виконуючи ритуальні танці. Зацікавлені самки всідаються на сусідні гілки і спостерігають, але можуть виконати і зустрічний танець або покружляти навколо майбутнього гнізда. Самка також може відганяти інших самок, що перебувають поблизу. Пара вибирається обережно, і один із птахів іноді може прогнати іншого. Гніздо будується відразу після того, як пара створена.

Гніздо чепури великої нагадує велику купу паличок і гілочок. Воно може зберігатися кілька років, хоча колонія може переміститися в інший район або вибрати інші дерева. Матеріал збирається всіма можливими способами, включаючи і злодійство із сусідніх гнізд. Зазвичай збиранням будівельного матеріалу займається самець, в той час як самка вкладає його в гніздо.

Самка відкладає 3-6 блакитно-зелених яєць розміром приблизно 57 мм, з інтервалом 2-3 дні кожне. Висиджують яйця як самка, так і самець. Інкубаційний період становить 23-26 днів, після чого в такому ж порядку з'являються практично голі й безпорадні пташенята. Серед пташенят починається жорстоке змагання за доступ до батьківської їжі, причому пташенята, що з'явилися першими, через свій розмір мають перевагу над молодшими однолітками — вони можуть клювати їх і намагатися монополізувати своє право на доступ до годівлі. Якщо рік дуже добрий в плані їжі, то все потомство може стати на крило, однак частіше за все виживає два або навіть одне пташеня — інші гинуть. Повне оперення пташенят настає через 42-49 днів. Добре літати молоді птахи починають приблизно через 7 тижнів, проте ще до 10-11 тижнів вони залежать від батьків.

Показати менше

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися