Пелікан рожевий

Пелікан рожевий

Пелікан рожевий

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Підклас
Інфраклас
Надряд
Родина
ВИДИ
Pelecanus onocrotalus

Пеліка́н роже́вий (Pelecanus onocrotalus ) — вид птахів з родини пеліканових. В Україні гніздовий, перелітний птах, що занесено до Червоної книги України

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

Al

Altricial

Пл

Планеруючі

На

Напівводний

Хи

Хижаки

Пл

Планерувальники

На

Наземний

Ко

Конгрегаціні

Мо

Моногамні

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Мі

Мігрант

G

починається з

Тв

Тварини-довгожителі
(колекція)

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Ангола, Вірменія, Азербайджан, Бангладеш, Бенін, Боснія і Герцеговина, Ботсвана, Болгарія, Буркіна-Фасо, Показати більше Бурунді, Камбоджа, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Чад, Китайська Народна Республіка, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Кіпр, Джибуті, Єгипет, Еритрея, Ефіопія, Габон, Гамбія, Грузія, Гана, Греція, Гвінея, Гвінея-Бісау, Індія, Індонезія, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія, Японія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Північна Корея, Південна Корея, Кувейт, Киргизстан, Лаос, Ліван, Північна Македонія, Малаві, Малайзія, Малі, Мавританія, Мозамбік, М'янма, Намібія, Непал, Нігер, Нігерія, Пакистан, Палестинська держава, Румунія, Росія, Руанда, Саудівська Аравія, Сенегал, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Судан, Сирія, Таджикистан, Танзанія, Того, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Україна, Узбекистан, В'єтнам, Ємен, Замбія, Зімбабве, Афганістан Показати менше

На території України у 1-й половині 20 сторіччя невеликі колонії існували в пониззі річок, що впадають у Чорне та Азовське моря. Після Другої Світової війни гніздування на території України не спостерігалося, але починаючи з 2000 року поодинокі гнізда рожевого пелікану час від часу виявляються співробітниками Дунайського біосферного заповідника в українській частині дельти Дунаю.

Показати більше

На прольоті та влітку зустрічається в дельті Дунаю та на придунайських водоймах (лиман Сасик, придунайські прісноводні озера, та ін.), на лиманах у межиріччі Дністра і Дніпра, в районі Чорноморського Біосферного заповідника, біля берегів Кримського півострова, подекуди на азовському узбережжі. Ареал охоплює Європу (головним чином дельти Дунаю і Волги, оз. Манич-Гудило), Південно-Західну та центральну Азію, Екваторіальну Африку. Зимує у Південно-Східній Азії, Африці.

Гніздиться на великих слабкопроточних та стоячих прісних порослих очеретом водоймах, багатих на рибу; зрідка на солоних акваторіях без рослинності, з низькими острівцями. В період сезонних міграцій і літування використовує багаті на рибу відносно невеликі водойми та морські мілководдя.

Показати менше
Пелікан рожевий карта середовища проживання
Пелікан рожевий карта середовища проживання
Пелікан рожевий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Рожевий пелікан на території України — сезонний мігрант. В українській частині дельти Дунаю молоді пелікани з колоній румунської частини дельти (стають на крило в серпні) з'являються в середині вересня. Гніздиться колоніями від кількох десятків до багатьох сотень пар. Іноді утворює мішані поселення з пеліканом кучерявим та бакланом великим. Гнізда зі стебел очерету та інших рослин влаштовує на сплавинах біля відкритої води. Кладка з 2, рідше з 1-3 яєць. Яйця відносно невеликі: вагою 150—200 грам, 80-112 мм завдовжки, 50-75 мм завширшки, з товстою білою шкарлупою без плям. Насиджує переважно самиця 30-39 днів, на час годівлі на гнізді її замінює самець. Статевозрілим рожевий пелікан стає у 3-річному віці. Живиться майже винятково рибою. Пташенят віком до трьох тижнів годують обидва батьки, відригуючи напівперетравлену рибу в гніздо, доросліших — приносячи дрібну рибу в горловому міхурі.Рожевий пелікан нездатний пірнати, тож полює на риб зазвичай вичерпуючи її дзьобом на мілині. Часто рожеві пелікани здійснюють колективне полювання на рибу, вишиковуючись у півкільце та заганяючи невеликі косяки риби на мілину. В такому полюванні подекуди можуть брати участь і баклани, пікіруючи згори на зграю риби і підганяючи її до пеліканів.

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Чисельність

Загальна світова чисельність виду в теперішній час (2004 рік) оцінюється в розмірі 18000-19000 птахів.

Показати більше

В Україні звичайний, місцями численний у дельті Дунаю та на придунайських водоймах (у літньо-осінній період буває до 7000 особин, у найпридатніших місцях спостерігаються скупчення до 1500, іноді до 2000 особин). На схід від дельти Дунаю вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів кількість птахів значно зменшується (але зустрічаються зграї понад 250 особин). Сезонний максимум чисельності в Україні припадає на серпень.

Показати менше

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися