Фламінго рожевий

Фламінго рожевий

Фламінго рожевокрилий

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Родина
ВИДИ
Phoenicopterus roseus

Фламі́нго рожевокри́лий (Phoenicopterus roseus ) — птах родини Фламінгових, один із 6 сучасних видів фламінго. В Україні — рідкісний залітний вид, відомий один випадок гніздування.

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Мо

Молюскоїдні

Бо

Болотні птахи

На

Напівводний

Пл

Планерувальники

Al

Altricial

Ко

Кочові

Ко

Конгрегаціні

Яй

Яйцекладні

Се

Серійна моногамія

Пе

Перелітні

Ко

Колоніальні

Ви

Високосоціальні

Ча

Часткові мігранти

G

починається з

Тв

Тварини-довгожителі
(колекція)

Зовнішній вигляд

Птах розміром з білого лелеку. Вага тіла 2,1—4,1 кг, довжина тіла 125—145 см, розмах крил 140—165 см. У дорослого птаха оперення біло-рожеве; значна частина покривних пер верху крил, а також спід крил пурпурово-червоні; махові пера чорні; дзьоб рожевий, на кінці чорний; ноги рожеві; райдужна оболонка ока світло-жовта. Молодий птах бурий; дзьоб сірувато-бурий; ноги темно-бурі; райдужна оболонка ока коричнева. Дорослий наряд набувають на третьому році життя.

Ареал

Географія

Країни
Алжир, Ангола, Вірменія, Азербайджан, Бахрейн, Бангладеш, Ботсвана, Бурунді, Камбоджа, Кабо-Верде, Показати більше Коморські Острови, Кіпр, Джибуті, Єгипет, Еритрея, Ефіопія, Франція, Гамбія, Греція, Гвінея, Гвінея-Бісау, Індія, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Кувейт, Ліван, Лівія, Північна Македонія, Мадагаскар, Малаві, Мальдіви, Мавританія, Марокко, Мозамбік, Намібія, Непал, Оман, Пакистан, Палестинська держава, Португалія, Катар, Росія, Сан-Томе і Принсіпі, Саудівська Аравія, Сенегал, Сейшельські Острови, Сьєрра-Леоне, Словенія, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Іспанія, Шрі-Ланка, Судан, Сирія, Танзанія, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Об'єднані Арабські Емірати, Узбекистан, Західна Сахара, Ємен, Замбія, Зімбабве, Австрія, Білорусь, Бельгія, Болгарія, Камерун, Китайська Народна Республіка, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Хорватія, Чехія, Данія, Екваторіальна Гвінея, Фінляндія, Німеччина, Угорщина, Киргизстан, Латвія, Лесото, Мальта, Маврикій, Монголія, Чорногорія, Нігер, Норвегія, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Есватіні, Швеція, Швейцарія, Таджикистан, Афганістан Показати менше

Гніздовий ареал складається з декількох розірваних частин та охоплює Африку, південь Європи й Азії. В Європі гніздяться на півдні Франції й Іспанії. В Африці фламінго гніздиться на озерах Марокко, Тунісу, Мавританії, Кенії, на півдні континенту; на островах Зеленого мису. В Азії гніздяться в Казахстані, Афганістані, Індії. Північні популяції є перелітними, південні — осілі.

Показати більше

На півдні України поодинокі птахи або невеликі групи трапляються щороку. У 2017 році відомий випадок гніздування на Сиваші в Херсонській області. Залітних птахів зареєстрували на початку травня 2020 року на Тилігульському лимані, що на кордоні Миколаївської та Одеської областей.

Показати менше

Звички та спосіб життя

Фламінго населяє великі озера з солоною водою, морські лагуни і лимани. Живиться на мілководді з мулистим дном проціджуючи воду дзьобом. Живляться фламінго дрібними ракоподібними, молюсками, личинками мух, а також одноклітинними водоростями Aphanothece sabina та насінням деяких рослин. Наявність у живленні ракоподібних і червоних водоростей забезпечує рожеве забарвлення птахів.

Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Статевої зрілості досягає у 3 роки, хоча частіше гніздитись починає у віці 5—6 років. Моногам, гніздиться великими колоніями, які нараховують декілька сотень або навіть тисяч пар. Гніздо роблять з глини або мулу у вигляді конусоподібного утворення. Кладка складається з 1—3 яєць.

Популяція

Чисельність

Чисельність в Палеарктиці оцінюють в 205—320 тис. (у тому числі популяції на південному заході і півдні Азії нараховують близько 240 тис. Чисельність популяцій в Африці на південь від Сахари оцінюють в 100—120 тис. Чисельність в Палеарктиці дещо збільшується, тоді як на півдні Азії та в Афротропіках є стабільною.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися