Гуанако

Гуанако

Гуанако

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
Рід
ВИДИ
Lama guanicoe

Гуана́ко (Lama guanicoe, від кеч. wanaku) — ссавець роду лам родини верблюдових. Вважається предком одомашенних лами і альпаки.

Де

Денні

Ро

Рослиноїдні

Фо

Фолівор

На

Наземний

Бі

Бігун

Зо

Зоохорія

Те

Територіальні тварини

Ко

Конгрегаціні

Жи

Живородні тварини

Пр

Прекоціальний

По

Полігінія

Со

Соціальний

Ст

Стадні

Ви

Висотні мігранти

G

починається з

Шв

Швидкі тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Тварина стрункої, легкої статури, по пропорціях нагадує оленя або антилопу, але з більш витягнутою шиєю. Довга шия гуанако служить балансиром при ходьбі і бігу. Довжина тіла 120—175 см, довжина хвоста — 15—25 см, висота в загривку 90—130 см; маса — 115—140 кг. Кінцівки двопалі, збереглися тільки третій і четвертий пальці. Ступні вузькі, рухомі, між пальцями глибоко розчленовані.

Ареал

Географія

Мешкає в пампах, напівпустелях і високогорьях Анд від південного Перу через Чилі і Аргентину до Вогняної Землі. Невелика популяція існує в західному Парагваї. Піднімається до висоти 4000 м над рівнем моря.

Гуанако карта середовища проживання
Гуанако карта середовища проживання
Гуанако
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Гуанако здатний розвивати швидкість до 56 км/год. Біг важливий для виживання цих тварин, оскільки вони мешкають на відкритих місцях. Це травоїдні тварини, здатні довгий час обходитися без води. Також ці тварини — прекрасні плавці.

Показати більше

Природні вороги гуанако: собаки, гривасті вовки (Chrysocyon brachyurus ) та пуми. У випадку загрози стадо часто розсипається.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Гуанако — стадна полігамна тварина. Один дорослий самець водить до 20 голів самок і молодих особин, виганяючи самців, що підросли, старше 6—12 місяців, відгонячи інших самців і іноді самок. У сімейні групи входять тільки 18 % дорослих самців; інші живуть чоловічими групами або поодинці.

Показати більше

Шлюбний сезон у гуанако проходить від серпня (на півночі ареалу) до лютого (на півдні). У цей період між самцями відбуваються бійки за володіння самками. Як і верблюди, гуанако піднімаються на задні ноги, придавлюють один одного шиями, кусаються, б'ють передніми ногами, плюють слиною і вмістом шлунку. Спаровування гуанако, як і верблюдів, відбувається в лежачому положенні.

Вагітність триває 11 місяців. Народжується один, рідше два дитинчата. Молочне годування продовжується 4 місяці. Статевозрілими самки стають до 2 років.

Тривалість життя в природі — 20 років; у неволі до 28 років.

Показати менше

Популяція

Популяційні загрози

Чисельність виду помітно скорочується. Причина криється в тому, що гуанако є об'єктом полювання заради шкіри, цінної вовни та м'яса, а також складає конкуренцію худобі на пасовищах. У Чилі й Перу гуанако знаходяться під захистом держави.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися