Індійська кобра

Індійська кобра

Індійська кобра

6 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Підряд
Родина
ВИДИ
Naja naja
Популяція
Невідомо
Тривалість життя
24 Р
Довжина
1-1.5
3.3-4.9
мфт
м фт 

Індійська кобра (Naja naja ) — вид отруйних змій з роду Справжня кобра родини Аспідові, поширений на півострові Індостан.

Зовнішній вигляд

Загальна довжина досягає 1,6-2,2 м. Закруглена й дещо притуплена голова плавно переходить у тулуб. Очі невеликі, з круглими зіницями, голова вкрита великими щитками, верхня щелепа наділена парними отруйними іклами, за якими слідують ще 1—3 маленьких зуба, відокремлених від них проміжком. Тулуб вкрито гладенькою лускою, хвіст довгий, досить тонкий.

Показати більше

Забарвлення дуже мінливе, в одному й тому ж районі можуть зустрічатися зовсім по-різному забарвлені змії. Загальний фон забарвлення коливається від жовтувато-сірого до бурого і навіть чорного. Черево світло-сіре або жовтувато-буре. У молодих особин на тулубі добре помітні широкі темні поперечні смуги, які з віком поступово тьмяніють та зникають.

Найбільш примітні в забарвленні індійської кобри так звані «окуляри» — чіткий світлий малюнок на задній стороні шиї, який стає добре видно при оборонній позі змії. Значення яскравого малюнка на спині дуже велике — він утримує від нападу хижака, навіть якщо той зумів забігти до змії з тилу, коли вона не може завдати йому укус. Цей малюнок може коливатися від 2 великих, облямованих білим, темних плям, з'єднаних зверненою донизу світлою дугою, до 1 темної плями з широкою білою облямовкою.

Показати менше

Відео

Кліматичні пояси

Індійська кобра карта середовища проживання
Індійська кобра
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Полюбляє руїни, коріння дерев, термітники, яри, кам'янисті осипи, купи хмизу, місцини біля людського житла. Зустрічається на висоті до 2700 м над рівнем моря. Активна вдень. Живляться жабами, гризунами, птахами та зміями.

Показати більше

При небезпеці кобра вертикально підіймає передню третину тулуба і, тримаючи голову горизонтально в напрямку супротивника, розводить у сторони 8 передніх пар шийних ребер. Шия при цьому сплощується та розширюється, і на розтягнутій шкірі зі спинної сторони яскраво виділяється малюнок «окулярів». Отрута досить небезпечна для людини, має нейротоксичну властивість.

Це яйцекладна змія. Парування відбувається у січні—лютому, а в травні самки відкладають по 10-20 яєць (відомі кладки до 45 яєць). Самці і самки тримаються парами як у період розмноження, так й в після цього — до вилуплення молодих кобр, які при народжені мають 25 см завдовжки. Кладка яєць охороняється самкою, іноді й самцем. Розвиток яєць триває близько 70-80 днів.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Популяція

Посилання

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися