Носоріг яванський

Носоріг яванський

Яванський носоріг

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
Рід
ВИДИ
Rhinoceros sondaicus

Яванський носоріг (лат. Rhinoceros sondaicus) — однорогий носоріг з роду носорогів (Rhinoceros ) родини носорогових. Один з двох видів роду. Це дуже рідкісна тварина, стан його популяції на сьогоднішній день знаходиться «у критичній загрозі». Вид розповсюджений лише у національному парку Уджунг-Кулон в Індонезії. Його популяція становить 40—60 особин.

Показати більше

Спроби утримувати яванського носорога у неволі не дали успіхів: за станом на 2008 рік жодна тварина не жила у зоопарку.

Показати менше

Ро

Рослиноїдні

Фо

Фолівор

Пл

Плодоїдний

На

Наземний

Пр

Прекоціальний

Об

Об'їдають кущі

Пл

Плаваючі

Ко

Конгрегаціні

Жи

Живородні тварини

Те

Територіальні тварини

По

Полігінія

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

J

починається з

Зовнішній вигляд

Яванський носоріг має довжину тулуба 3,1—3,2, висоту 1,4—1,7 м, досягає ваги від 900 до 2300 кг. У цього виду носорогів один ріг. У самців він сягає 25 см, у самиць 14 см. Передня складка шкіри піднімається наверху на відміну від інших видів носорогів. Вперше яванського носорога побачив голландський мандрівник Петрус Кампер у 1787 році на острові Ява. З цього й походить його назва.

Ареал

Географія

Континенти
Субконтиненти
Країни
Біогеографічні зони

Раніше яванський носоріг мешкав у південній та південно-східній Азії. У М'янмі він зник у 1920-х роках, на півострові Малакка та на острові Суматра. Сьогодні він залишився лише в національному парку Уджунг-Кулан на острові Ява. Тут залишилося близько 40 тварин. У національному парку Каттьєн у В'єтнамі визнаний вимерлим 25 жовтня 2011 року.

Носоріг яванський карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Носоріг яванський карта середовища проживання
Носоріг яванський
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Цей вид носорогів полюбляє трав'янисті та чагарникові зарості, а також галявини тропічного лісу. Тривалий час любить лежати на мілководді або у болоті. Веде спосіб життя одинака. Спілкується з іншими носорогами свого виду тільки під час спарювання. Статева зрілість у самців наступає у 6 років, а самок у 4 роки. Вагітність триває 16—17 місяців. Народжується 1 дитинча. Перерва між родами становить 5 років. Самка годує своє дитинча до 2 років.

Показати більше

Харчується яванський носоріг рослинною їжею, переважно листям молодих дерев.

Живуть яванські носороги до 45 років.

Показати менше
Сезонна поведінка

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися