Коала сірий

Коала сірий

Коала сумчастий, Сумчастий ведмідь сірий

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Інфраклас
Родина
Рід
ВИДИ
Phascolarctos cinereus

Коа́ла су́мчастий, коа́ла сі́рий, або су́мчастий ведмі́дь сі́рий (Phascolarctos cinereus ) — вид роду коала (Phascolarctos ), ссавець родини коалові, сумчаста травоїдна тварина, що мешкає в Австралії.

Ні

Нічні

Ро

Рослиноїдні

Фо

Фолівор

Де

Деревний

Al

Altricial

На

Наземний

Жи

Живородні тварини

Те

Територіальні тварини

По

Полігінія

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

K

починається з

Ми

Милі тварини
(колекція)

По

Повільні тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Коала— невелика тварина зі збитим тілом: довжина тіла становить 60—82 см; маса від 5 до 16 кг. Хвіст дуже короткий, ззовні непомітний. Голова велика та широка, зі сплюснутим «обличчям». Вуха великі, з колоподібними кінчиками, покриті хутром. Очі маленькі. Ніс без волосся, чорний. На морді знаходяться мішки.

Ареал

Географія

Коали мешкають на східному узбережжі Австралії, від Аделаїди до самого краю півострова Кейп Йорк, та в глибину континенту настільки, наскільки вистачає опадів для існування лісів. У 1908 році у Новому Південному Велсі було вбито близько 58 тисяч коал, у 1924 році у східних штатах — 2 млн коал, у 1927 році — у штаті Квінсленд 10 600 коал. Коали в штаті Південна Австралія були знищені протягом 20-го сторіччя. Проте зараз цей штат заселений коалами зі штату Вікторія. У 1927 році було вжито заходів для збереження коал. В цьому ж році Н. Барнетом відкрито Коала-парк.У 2019 році, під час посушливого літа та лісових пожеж протягом літа, екологами, по приблизним оцінкам, констатовано загибель біля 8000 коал, що за приблизними оцінками становить 30% всієї популяції.

Коала сірий карта середовища проживання
Коала сірий карта середовища проживання
Коала сірий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Коали живуть в евкаліптових лісах, проводячи майже все своє життя на деревах. Вживають свіжі молоді пагони. Листя коали ретельно подрібнюють зубами та накопичують цю масу за щоками. Коали вживають тільки деякі види евкаліптів — за різними оцінками — від 12 до 18 видів. Так, у Новому Південному Велсі коала вживає листя блакитного та сірого евкаліптів, у штаті Вікторія — евкаліпт «манна». За день коала вживає до 1,1 кг цього листя. Коали п'ють воду, злизуючи її зі стовбура дерева під час дощу. Вони також можуть пити воду з водойм; припускають, що вони стали робити це частіше через зміни клімату. Вдень коала спить (тривалість сну сягає 20–21 годин на добу). Вночі коали лазять по гілках та шукають собі їжу. Навіть якщо коала не спить, тварина годинами сидить нерухомо на одному місці. На землю коали спускаються тільки для того, щоб перелізти на інше дерево. Коали зістрибують з дерева на землю дуже жваво та вміло. Якщо їм загрожує небезпека, вони дуже швидко тікають до найближчого дерева та швидко на нього залазять. Коали вміють плавати.

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Самки коали живуть самотньо та майже не виходять за межі своєї території. На волі ділянки коал часто перекривають одна одну. Самці коал не територіальні, проте вони ще менше соціальні — при зустрічі вони часто нападають один на одного. Особливо часто це трапляється в період шлюбних ігор.

Показати більше

Статевозріливими коали стають у віці 4 років. Міжстатеві відносини: пари утворюються лише на період спарювання. Утворюються гареми з 5 самок. Період статевої активності: грудень-березень. Вагітність триває 30–35 днів. Малят у потомстві зазвичай одне, дуже рідко двоє. Стан малят після народження — сліпі та без хутра. Їхні розміри: зріст — 15–18 мм, вага — 5,5 г. До 6 місяців живляться молоком, до 7 місяців живуть у сумці, після цього перебираються на спину матері, де живуть до 1 року. Після цього залишають матір. Живуть коали в середньому 12–13 років, інколи 18–20 років.

Показати менше

Популяція

Цікаві факти для дітей

  • Коали більшу частину дня (до 18 годин) сплять.
  • Мозок коали становить менше 0,2% від маси тіла тварини. Це, у поєднанні з їх бідною на поживні речовини дієтою, є причиною сидячого способу життя коал.
  • Їхня назва «коала» походить з мови аборигенів і означає «без води». Тварини так називаються тому, що вони рідко п'ють воду і отримують необхідну вологу з листя евкаліпта. Однак коли температура підвищується, коали іноді втрачають велику кількість води, зневоднюючись.
  • Коала споживає в середньому близько 1 кілограма листя на день, що є величезною кількістю для розміру тіла тварини. Вони також схильні використовувати свої защічні мішки як запаси, де вони зберігають закуски з листя.
  • Коали живляться листям лише на певній стадії росту. Вони споживають 12 видів евкаліпта з понад 100 видів, які зустрічаються по всій Австралії.
  • Коали не лише чудові скелелази, але й гарні плавці, які, як відомо, перетинають річки, рятуючись від сильних повеней у своєму ареалі.
  • Новонароджені діти цього виду безволосі, сліпі та малі, як біб.
  • Мати та її дитинча перебувають у дуже тісному зв’язку; самка із задоволенням всюди носить дитинча з собою, поки малюк не подорослішає, не стане самостійним.
  • Наукова назва — «Phascolarctoscinereus», де грецьке слово «phaskolos» означає «мішечок», arktos — «ведмідь», а латинське слово «cinereus» означає «попелястий».

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися