Пантера плямиста

Пантера плямиста

Пардус, Пард, Леопард, Пантера, Пантера леопард

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
ВИДИ
Panthera pardus

Панте́ра плями́ста або па́рдус, пард, леопа́рд, панте́ра, панте́ра леопа́рд (Panthera pardus ) — великий ссавець ряду хижих родини котових (Felidae). Типовий вид роду пантера (Panthera ) та підродини пантерових (Pantherinae), один з 5-ти сучасних видів «великих котів». Українською здебільшого називають «леопардом». Втім варто відрізняти також наукову назвою іншого роду котів — Leopardus.

Ні

Нічні

М'

М'ясоїдні

На

Наземний

Де

Деревний

Al

Altricial

По

Полює з засідки

Хи

Хижаки найвищого рівня

Бі

Бігун

Те

Територіальні тварини

Жи

Живородні тварини

По

Полігінандрія

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

L

починається з

Пл

Плямисті тварини
(колекція)

Ар

Аристократи
(колекція)

Не

Небезпечні тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Велика кішка з витягнутим і дещо стислим з боків м'язистим тілом, округлою головою, довгим хвостом і середньої довжини кінцівками. Вуха короткі, закруглені, без «пензликів» на кінцях. Баки не розвинені. Розміри пардусів залежать від географічної області і сильно варіюють, але самці в середньому на третину більші за самиць. Довжина тіла досягає 200—250 см (з яких 75-110 см припадають на хвіст), маса самиць — 35-50 кг, самці — 45-70 кг. Зубів, як і у гепарда, 30.

Показати більше

Шерсть у пардусів коротка, густа. Загальний тон забарвлення варіює від блідо-солом'яного або сірого до іржаво-бурого; по тілу, хвосту і ногам розсіяні дрібні і середні чорні плями, суцільні і у вигляді кілець. Нижні частини і внутрішні сторони ніг білі. Пардуса можна сплутати з ягуаром, проте останній більший; виняток становить далекосхідний підвид. Зимове хутро густіше і довше літнього і з декілька світлішим основним тоном. Молоді пардуси забарвлені світлішим; основний фон у них сірувато-жовтий, іноді навіть брудно-білий.

У тропічних країнах іноді зустрічаються тварини-меланісти, яких називають «чорними пантерами» (від дав.-гр. πάνθηρ). Особливо поширені вони на Яві. Чорні особини можуть народитися в одному виводку з нормально забарвленими дитинчатами.

Тривалість життя пардусів становить близько 20 років.

Показати менше

Ареал

Географія

Континенти

Область розповсюдження леопарда ширше за ареал будь-якого іншого представника родини котячих, крім домашньої кішки.

Показати більше

Він населяє велику частину Африки (крім Сахари), Передню Азію, Закавказзя, Пакистан, Індію, Китай, Індонезію, острови Ява, Занзібар (підвид вимер) і Шрі-Ланка.

Колись цей звір був поширений і в Європі, але вимер там до кінця плейстоцену (10 000 років тому). Якнайдавніші відомі знахідки решток леопарда походять з Індії і Південної Африки; вони датуються пізнім пліоценом (приблизно 2 млн років тому).

Цей вид пантер зустрічається в глухих тропічних, субтропічних і змішаних лісах маньчжурського типу, на гірських схилах і рівнинах, в саванах, чагарниках по берегах річок.

Показати менше
Пантера плямиста карта середовища проживання
Пантера плямиста карта середовища проживання
Пантера плямиста
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Це поодинокий, переважно нічний звір. Пардуси легко пристосовуються і живуть в лісах, горах і навіть пустелях, причому площа індивідуальної ділянки варіює від 8 до 400 км² залежно від регіону, рельєфу і великої кількості здобичі.

Показати більше

Пардус чудово лазить по деревах, нерідко влаштовуючись там на денний відпочинок або в засідці, а деколи навіть ловить на деревах мавп. Проте переважно пардус полює на землі. Він тихо підкрадається до здобичі на відстані стрибка. Стрибає на здобич і душить її, але у разі невдачі не переслідує. Бували випадки, коли хижак не підкрадався до здобичі, а навпаки спеціально тьопав лапами, щоб здобич почула його, потім затихав і, тому здобич не знала, в якому саме він місці. Залишки великої здобичі він затягує на дерево, щоб уберегти від гієн, шакалів і інших некрофагів.

Харчується в основному копитними: антилопами, оленями, сарнами і іншими, а в період нестатку кормів — гризунами, мавпами, птахами, навіть плазунами. Іноді переслідує домашніх тварин (овець, коней). Подібно до тигра часто викрадає собак; від нього страждають лисиці і вовки. Не гидуватимуть падлом і крадуть здобич у інших хижаків, зокрема у інших пардусів.

Пардус дуже рідко нападає на людину. Результати його нападу можуть мати фатальні наслідки для мисливця. Серед пардусів рідше, ніж серед левів і тигрів, зустрічаються людоїди.

Всі зовнішні відчуття, окрім, можливо, нюху у пардуса чудово розвинені. Голос цього хижака — далеко чутний рев (у горах іноді на декілька кілометрів), що складається з чергування низьких і високих звуків.

Живуть пардуси 10-11 років в природі і до 21 року в неволі.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

У південних районах проживання пантери розмножуються цілий рік. На Далекому Сході тічка відбувається в кінці осені або на початку зими. Як і у інших «кішок», воно супроводжується бійками і гучним ревом самців, хоча в звичайний час пантера рідко подає голос, будучи мовчазнішим видом, ніж лев і тигр.

Показати більше

Після 3-місячної вагітності з'являються 1-3 сліпих дитинчат. Лігвом їм служать печери, міжгір'я, ями під корінням вивернутих дерев, завжди в глухому, відокремленому місці. Молоді пантери ростуть помітно швидше тигрів і вже через 2,5 року досягають дорослих розмірів і статевої зрілості, причому самки дещо раніше, ніж самці.

Показати менше

Популяція

Популяційні загрози

Чисельність пардусів на всьому ареалі неухильно скорочується. Головна загроза для нього пов'язана із зміною природних місць проживання і скороченням кормової бази. Торгівля пардусовими шкурами, що колись була серйозною проблемою, зараз відійшла на другий план, і головну заклопотаність викликає відстріл тварин, що браконьєрить, для потреб східної медицини.

Показати більше

П'ять підвидів пардуса, у тому числі і далекосхідний, включено в Червону книгу МСОП.

Показати менше

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися