Страус

Страус

Струсь, Страус африканський

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Родина
ВИДИ
Struthio camelus

Страус (застаріла назва — струсь), страус африканський (Struthio camelus ), — найбільший у світі птах. На зріст сягає до 2 м 70 см. Дорослий самець страуса може мати масу до 100 кілограмів. Через велику масу тіла страуси не можуть літати. Розвивають швидкість до 70 км/год.

Де

Денні

Ро

Рослиноїдні

Зе

Зерноїдний

На

Наземний

Не

Нелітаючі птахи

Пр

Прекоціальний

Ви

Випасання

Бі

Бігун

Ко

Кочові

Те

Територіальні тварини

Яй

Яйцекладні

По

Полігінія

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Іє

Ієразхічні

Не

Не мігрант

O

починається з

Тв

Тварини-довгожителі
(колекція)

Ве

Великоокі тварини
(колекція)

Гі

Гігантські тварини
(колекція)

Шв

Швидкі тварини
(колекція)
Страус карта середовища проживання

Звички та спосіб життя

Живуть групами від 10 до 50 птахів. Часто зі страусами у савані пасуться стада гну, зебр.

Показати більше

Від хижаків страус звичайно рятується втечею. Часто молоді страуси припадають до землі, витягуючи при цьому свою довгу шию. У такій чудернацькій позі ворогу страуса тяжко помітити свою жертву. Коли ж птахові нікуди відступати, він стає небезпечним противником. Його сильні двопалі лапи є надійним знаряддям захисту.

Легенда, що наляканий страус ховає голову в пісок, імовірно, походить від того факту, що самиця страуса, котра сидить на гнізді, у разі небезпеки розпластує по землі шию і голову, прагнучи стати непомітною на тлі навколишньої савани. Так само діють страуси, помітивши хижаків. Якщо до такого птаха наблизитися, він миттєво схоплюється та тікає.

Показати менше
Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Страуси живляться бруньками, квітками та дрібними плодами рослин, ловлять дрібних тварин — комах, ящірок, маленьких черепах. Оскільки у страусів немає зубів, для подрібнення їжі в шлунку вони ковтають дрібні камінці (гастроліти), а часто і все, що їм трапляється: цвяхи, шматки дерева, заліза, пластмаси тощо.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Самець обирає 2-3 самиці та риє у піску ямку — гніздо. Усі самиці туди відкладають свої яйця, а потім по черзі їх висиджують. У страуса яйце важить у середньому 1,45—1,65 кг та є найбільшим серед птахів. Шкарлупа страусиного яйця має товщину 1-2 мм і є досить міцною. ЇЇ можна розламати лише молотком або пилкою. Самиці висиджують яйця вдень, оскільки їхнє сіре оперення не помітне хижакові на тлі ландшафту. А вночі їх замінює самець, чиє чорне оперення не помітне вночі на тлі нічного неба. Малята виростають швидко: майже на 30 см щомісяця.

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися