Бегемот карликовий

Бегемот карликовий

Бегемот карликовий

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
ВИДИ
Choeropsis liberiensis

Бегемот карликовий (Choeropsis liberiensis або Hexaprotodon liberiensis ) — монотипний рід наземноводяних ссавців з родини бегемотових (Hippopotamidae) ряду оленеподібних (Cerviformes).

Показати більше

Вони відносять до групи «нежуйних» «парнокопитних» ссавців. Разом з низкою інших унгулят (слони, мамути, носороги тощо) їх відносять до групи «товстошкірих».

Показати менше

Ні

Нічні

Ро

Рослиноїдні

На

Напівводний

Пр

Прекоціальний

Пл

Плаваючі

Жи

Живородні тварини

Мо

Моногамні

По

Полігінія

По

Полігінандрія

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

P

починається з

Ми

Милі тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Рідкісна тварина, їй загрожує цілковите зникнення. Набагато менший за звичайного бегемота — довжина 1,8 м, зріст 75 см і важить у 10 разів менше. Зустрічається лише у вологих лісах Західної Африки. Віддає перевагу суходолу, живлячись різними рослинами, опалими плодами, корінням. Народжує одне маля, якого виховує до 2 років.

Ареал

Географія

Бегемот карликовий карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Бегемот карликовий карта середовища проживання
Бегемот карликовий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Рослиноїдні тварини. Найбільше вони люблять водяну рослинність, бульби і корінці. Він обскубує також траву та інші низькорослі рослини, не відмовиться також від плодів та листя. Їжу не пережовує і найчастіше ковтає рослини цілими, а твердіші плоди перемелює великими зубами. Якщо бегемотові хочеться дістатися до верхніх гілок, він стає на задні ноги, а передніми пригинає їх до землі. Живиться 6 годин на добу.

Розмноження

Тримаються поодинці, на окремих ділянках. Нерідко ділянки самців й самок частково перекриваються, тому, коли самка готова до спаровування, самець з легкістю знаходить її. Вагітність бегемотів у середньому триває 200 діб. Щоразу самка приводить одного малюка. Він важить приблизно 4,6–6 кг. На відміну від звичайного, самка карликового бегемота народжує не у воді, а на суші. Малюк швидко встає на ноги, але плавати й пірнати він вчиться пізніше. Дитинча живиться молоком матері 2–3 рази на день. У перші тижні життя мати ховає малюка в заростях. П'ятимісячне дитинча важить вже в 10 разів більше, ніж при народженні. У віці 6–8 місяців бегемотик переходить до дорослого типу харчування. Статевозрілими бегемоти стають у віці 4–5 років.

Популяція

Популяційні загрози

Вони добре розмножуються в зоопарках, а у себе на батьківщині перебувають під загрозою. Громадянські війни в місцях існування виду зробили неможливими його дослідження і захист. За оцінками IUCN 1993 року, природна популяція карликових бегемотів не перевищувала 3000 осіб, а сучасна чисельність, ймовірно, істотно менше. Вони внесені в Червону книгу як рідкісний і загрожений вид.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися