Крилатка

Крилатка

Смугастий тюлень

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
ВИДИ
Histriophoca fasciata

Крила́тка, або Смуга́стий тюле́нь (лат. Histriophoca fasciata) — вид тварин родини тюленів, єдиний представник роду крилаток (лат. Histriophoca).

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

На

Напівводний

Пр

Прекоціальний

Хи

Хижаки

Пл

Плаваючі

Жи

Живородні тварини

Ко

Конгрегаціні

По

Полігінія

За

Зазвичай поодинокий

Не

Не мігрант

R

починається з

Чо

Чорно-білі тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Дорослі особини обох статей довжиною близько 150 см і вагою близько 90 кг. Дорослі самці червонувато-коричневі перед линькою й темно-шоколадно-коричневі після неї з білими чи жовтувато-білими смугами на шиї, задньому кінці тіла й коло передніх плавців. Самиці блідіші з більш тьмяним маркуванням.

Ареал

Географія

Поширений в арктичних і субарктичних районах Тихого океану, а саме в Беринговому й Охотському морях.

Крилатка карта середовища проживання
Крилатка карта середовища проживання
Крилатка
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Зазвичай солітарний. Харчується рибою і головоногими. Пірнає на глибину до 200 м. Хижаки: Orcinus orca, Somniosus pacificus, Ursus maritimus, Somniosus microcephalus.

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Самиці досягають статевої зрілості на 2—5 рік життя, самці досягають статевої зрілості на 3-6 рік. Парування відбувається з кінця квітня до початку травня. Вагітність триває 9 місяців після 2-2,5 місяців затримки імплантації. Молоді тварини народжуються на льоду в квітні і травні. Новонароджені мають довжину бл. 86 см і вагу бл. 10.5 кг. Вони харчуються протягом чотирьох тижнів молоком матері, а потім розлучаються з матір'ю. Вони залишаються на льоду протягом ще кількох тижнів, за які вони втрачають щільне білий хутро і втрачають вагу. Після закінчення цього терміну, вони можуть пірнати і полювати самі по собі. Тривалість життя 27 років. Смертність у перший рік життя становить 44%.

Популяція

Популяційні загрози

Російське комерційне полювання почалося в Охотському морі в 1930 році і збільшувалося до 20000 впольованих особин за рік у 1950-х (Heptner 1996). У 1950—1969 роках щорічно впольовувалось в середньому 11 000 особин (Fedoseev 2002). Середньорічний збір в Охотському морі з 1969-1992 був 5000-6000 (Fedoseev 2002). Комерційне полювання почалося в Беринговому морі в 1961 році при середньорічній кількості вбитих крилаток 9000 до 1969 року, і з 3000 до 4000 крилаток на рік з 1969 по 1992 рік (Heptner 1996). Комерційна полювання зупинилися в Беринговому морі в 1991 році і в Охотському морі в 1994 році. Після того, як полювання було обмежене, чисельність виду швидко відновився. Конкретні заходи щодо збереження не діють в Росії. У Сполучених Штатах крилатки охороняються Законом про захист морських ссавців.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися