Голуб сизий

Голуб сизий

Голуб сизий

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Родина
Рід
ВИДИ
Columba livia

Го́луб си́зий (Columba livia ) — широко поширений птах родини голубових, батьківщиною якого вважається Європа, Південно-Західна Азія і Північна Африка. Ще за сивої давнини, близько 5000 років тому, ці птахи були одомашнені людиною, унаслідок чого було виведено так званих домашніх голубів (Columba livia var. domestica ). За часів великих відкриттів людина перевозила з собою все своє майно, зокрема і голубів. Згодом здичавілі голуби широко розповсюдилися по всьому світі і стали синантропами, звичними мешканцями великих міст і сільськогосподарських угідь.

Показати більше

У дикій природі сизий голуб зазвичай замешкує прибережні скелі, гірські ущелини або крутобережжя річок, часто поблизу чагарників або сільськогосподарських угідь. Їх напівдомашні нащадки легко адаптувалися до життя біля людських осель, оскільки кам'яні споруди нагадують їхні природні житла, а харчові відходи правлять за надійну кормову базу у будь-яку пору року. Незважаючи на раннє одомашнення і різні умови проживання, дикі сизі голуби і їхні міські родичі вільно схрещуються один з одним, що, на думку орнітологів, може призвести до деградації і поступового вимирання перших. У природі середня тривалість життя птаха становить зазвичай не більше трьох-п'яти років, при розведенні в домашніх умовах вони часто доживають до 15-річного віку, а окремі особини і до 35-ти років.

Показати менше

Де

Денні

Вс

Всеїдні

На

Наземний

Де

Деревний

Al

Altricial

Ко

Космополіти

Яй

Яйцекладні

Пл

Планеруючі

Мо

Моногамні

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Ко

Колоніальні

Не

Не мігрант

R

починається з

Ро

Розумні тварини
(колекція)

Шв

Швидкі тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Це відносно великий голуб — довжина тіла становить 29—36 см, розмах крил 50—67 см, вага 265—380 г. Оперення щільне, але при цьому пір'я слабо закріплено в шкірі. Забарвлення мінливе, особливо у міських напівдиких птахів — всього налічують 28 різновидів забарвлення, так званих морф. Як правило, голова, шия і груди попелясто-сизі із зеленуватим, жовтуватим або пурпурним металевим відливом на шиї і грудях. Такий же відлив може бути виражений на криючих крилах. Райдужка червона, оранжева або золотисто-жовта, при цьому її внутрішнє кільце блідіше. Навколо очей є ділянки неопереної, голубувато-сірої шкіри. Дзьоб шиферно-чорний, з яскраво вираженим білуватим кольором восковиці в основі.

Показати більше

У голубів, що живуть в умовах дикої природи, тулуб світло-сірий, з білуватим надхвістям і двома виразними темними смугами на зовнішній стороні крил. Останні дві характеристики відрізняють скелястого голуба від споріднених йому голубів-синяків і припутнів. Оперення міських і сільських птахів, що є здичавілими нащадками різних порід домашніх голубів, може мати різні відтінки майже білого і охристого до фіолетово-чорного, але зазвичай темніше і без якого-небудь певного малюнка. Крила широкі, загострені. Хвіст закруглений, зазвичай з темним закінченням і білою облямівкою по краях. Ноги мають відтінки від рожевого до сірувато-чорного, у деяких птахів частково вкриті пір'ям. Рух пальців знаходиться під свідомим контролем птаха, хоча і обмежений напрямками, у яких не виникає значної напруги протягом польоту.

Дорослі самки майже не відрізняються від самців, проте мають менш насичений металевий відлив, який до того ж відсутній на грудях. Молоді птахи перші 6—8 місяців життя виглядають тьмянішими, без глянцю, а їхня райдужка коричнева або сірувато-коричнева.

Залежно від розміру, інтенсивності забарвлення, кольору і ширини смуги на попереку розрізняють більше десяти підвидів сизого голуба.

Показати менше

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Алжир, Андорра, Вірменія, Австрія, Азербайджан, Білорусь, Бельгія, Бутан, Боснія і Герцеговина, Показати більше Болгарія, Кабо-Верде, Чад, Китайська Народна Республіка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Єгипет, Естонія, Ефіопія, Фарерські острови, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Індія, Іран, Ірак, Ірландія, Ізраїль, Італія, Йорданія, Казахстан, Киргизстан, Латвія, Ліван, Лівія, Литва, Люксембург, Північна Македонія, Малі, Мальта, Мавританія, Молдова, Монако, Монголія, Чорногорія, Марокко, М'янма, Непал, Норвегія, Оман, Пакистан, Палестинська держава, Польща, Португалія, Катар, Румунія, Росія, Сан-Марино, Саудівська Аравія, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Судан, Швеція, Швейцарія, Сирія, Таджикистан, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Велика Британія, Узбекистан, Західна Сахара, Ємен, Еритрея, Маршаллові Острови, Афганістан Показати менше
Інтродуковані в
Ангола, Антигуа і Барбуда, Аргентина, Австралія, Багамські Острови, Бахрейн, Бангладеш, Барбадос, Беліз, Болівія, Показати більше Ботсвана, Бразилія, Бруней, Буркіна-Фасо, Камбоджа, Канада, Чилі, Колумбія, Коморські Острови, Демократична Республіка Конго, Коста-Рика, Кот-д'Івуар, Куба, Данія, Джибуті, Домініка, Домініканська Республіка, Еквадор, Сальвадор, Фіджі, Габон, Гамбія, Гана, Гренада, Гваделупа, Гватемала, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаяна, Гондурас, Гонконг, Індонезія, Ямайка, Японія, Кенія, Кірибаті, Північна Корея, Південна Корея, Кувейт, Лаос, Лесото, Ліберія, Ліхтенштейн, Мадагаскар, Малайзія, Мальдіви, Маврикій, Мексика, Федеративні Штати Мікронезії, Мозамбік, Намібія, Науру, Нідерланди, Нова Зеландія, Нікарагуа, Нігер, Нігерія, Панама, Папуа Нова Гвінея, Парагвай, Перу, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Самоа, Сан-Томе і Принсіпі, Сенегал, Сейшельські Острови, Сінгапур, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Шрі-Ланка, Суринам, Есватіні, Республіка Китай, Таїланд, Східний Тимор, Того, Тонга, Тринідад і Тобаго, Уганда, Сполучені Штати Америки, Уругвай, Венесуела, В'єтнам, Замбія, Зімбабве Показати менше

Природний ареал сизого голуба займає центральні і південні райони Євразії від Атлантичного океану до долини Єнісея, гірського Алтаю, Тянь-Шаня, східної Індії і М'янми, а також Африку північніше Сенегалу, Дарфуру і узбережжя Аденської затоки. У Європі піднімається на північ до 54° пн. ш., в Азії — до 55° пн. ш. За межами материка поширений на островах Середземного моря, Британських, Фарерських і Канарських островах, Лакшадвіпі і Шрі-Ланці. На сході Європи спочатку зустрічався лише на узбережжі Азовського моря, правому березі Дону, Північному Кавказі та Поволжі. Напівдомашні популяції розповсюдилися майже по всьому світу, піднімаючись у набагато холодніші широти і концентруючись поблизу житла людини. На інші материки птахи були свідомо інтродуковані людиною — наприклад, відомо, що до Америки сизі голуби потрапили завдяки французам: колоністи завезли їх в Нову Шотландію в 1606 році.

Показати більше

Біотопи, в яких мешкає птах, зазвичай пов'язані зі скелями, найчастіше на морському узбережжі, але також і в горах (у Гімалаях досягаючи альпійського поясу — 4000 м і вище). Перевагу віддає відкритим просторам, зокрема степовим і пустельним регіонам (у останніх селиться в оазисах). Синантропні популяції селяться на нішах і в поглибленнях кам'яних і дерев'яних споруд, займаючи в першу чергу місця, що є малодоступними або рідко відвідуються людиною. Як правило, це осілий вид, хоча у високогірних районах птахи здійснюють незначні вертикальні кочівлі, в холодну пору року опускаючись у долини. Чисельність диких птахів відносно невелика і має тенденцію до зниження, хоча на думку фахівців, вона поки не досягла скільки-небудь загрозливих розмірів.

Показати менше
Голуб сизий карта середовища проживання
Голуб сизий карта середовища проживання
Голуб сизий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Сизий голуб харчується переважно рослинними кормами: насінням, ягодами, плодами фруктових дерев. У місцях мешкання людини легко пристосовується до вживання в їжу харчових відходів і зерна (пшениці, ячменю, кукурудзи та ін.). Зрідка вживає в їжу комах. У цілому, в порівнянні з іншими видами, він достатньо невибагливий у виборі джерела прожитку — орнітологи виявили у нього лише 37 типів смакових бруньок (рецепторів смаку), тоді як у людини їх близько 10 тис.. Конкретні переваги залежать від доступності корму на даній території — так, одне дослідження, проведене в сільській місцевості в США показало, що раціон птахів на 92 % складалося з кукурудзяних зерен, 3,2 % вівса, 3,7 % черешні, а також невеликої кількості насіння горця (Polygonum ), в'язу, ячменю і сумаху.

Показати більше

Голуби п'ють воду в досить примітивний спосіб — вони втягують її в себе, як з соломинки, тоді як переважна більшість птахів захоплюють дзьобом декілька крапель і потім закидають голову, даючи рідини скотитися в горло.

Годуються ці птахи поодинці або групами, зазвичай уранці й у другій половині дня, іноді здійснюючи дальні перельоти у 10—50 км від нічлігу до місць годування. У дикій природі вони знаходять собі прожиток у чагарниках. Охоче відвідують людні місця, залізничні насипи, звалища, елеватори, тваринницькі ферми.

Показати менше

Дієта Всеїдні

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Як й інші представники родини, сизі голуби моногамні — пари зазвичай зберігаються протягом всього життя. Розмноження протягом всього ареалу може проходити у будь-який час року, проте в помірному кліматі північної півкулі найчастіше припадає на березень-жовтень. Спаровуванню завжди передує шлюбна церемонія, під час якої самець крутиться біля самки, переслідує її, роздуває шию, пригинає до землі голову і розпускає крила. Він також може прийняти вертикальну стійку, витягнувшись на лапах і розпустивши віялом хвіст. Танець неодмінно супроводжується гучним воркуванням.

Показати більше

Після закінчення церемонії самець і самка залицяються один за одним — чистять пір'я і «цілуються», стикаючись дзьобами. Під час спаровування самець злітає на спину самки і балансує на ній помахами крил, а після нього здійснює ритуальний політ, шумно ляскаючи крилами за спиною.

Природне житло сизих голубів — скелі, і в диких умовах вони влаштовують гніздо в важкодоступних для хижаків кам'янистих міжгір'ях або печерах. Синантропні популяції, що пристосувалися для життя в населених пунктах, вибирають для спорудження гнізда місця, що нагадують їм природні ландшафти, — карнизи і порожнечі під дахами, невідвідувані горища, балки під мостами та інші схожі споруди. Перевага віддається закритим просторам. Не зважаючи на те, що гніздяться ці птахи поряд з людьми, виявити їхнє гніздо часто буває нелегко.

Саме гніздо достатньо примітивне і є невеликою купкою з тонких гілочок і травичок з невеликим поглибленням. Під час будівництва обов'язки батьків строго розподілені — самець займається постачанням матеріалу, тоді як самка вкладає його на місце. Часто одне і те ж гніздо використовується кілька разів підряд, з кожним разом збільшуючись у розмірах.

Протягом року буває до 7—8 кладок, кожна з яких зазвичай складається з двох (рідше одного) яєць, що відкладаються з інтервалом у дві доби. Яйця білі, з гладенькою злегка блискучою шкаралупою, розміром від 35 × 25 до 43 × 32 мм. Насиджують обидва батьки по черзі, проте велику частину часу проводить у гнізді самка. Самець, як правило, сидить у середині дня, чекаючи повернення самки з водопою. Якщо самка довго не повертається, батько нетерпляче воркує, підзиваючи її. Сліпі, з рідкісним жовтуватим пухом пташенята з'являються асинхронно через 16—19 діб. Перші дні обидва батьки годують пташенят відрижкою із зобу і так званим «голубиним молочком» — поживною сумішшю, що виробляється в зобі птахів (особливість, характерна для всіх видів голубів). Суміш має високий відсоток жиру і багата білками, проте має малу кількість вуглеводів. У міру зростання в їжу додається насіння рослин — спочатку як добавка до молока, а потім й у твердому вигляді. Іноді, ще в період годування пташенят, самка приступає до насиджування подальшої кладки, тоді як самець продовжує доглядати за потомством. Пташенята починають літати приблизно через 35—37 діб, і вже в цьому віці схожі на своїх батьків. Статева зрілість наступає через 5—7 місяців життя, причому самки приступають до розмноження дещо раніше самців.

Показати менше

Популяція

Одомашнення

Взаємовідношення людини і цього птаха має дуже стародавню історію — багато учених припускають, що сизий голуб є першим птахом, прирученим людиною. У наш час добре відомо, що численні породи з самими різними характеристиками мають єдиного предка — дикого або скелястого голуба. Проте до другої половини 19 століття усталеною була теорія про постійність і незмінність видів, згідно з якою кожна порода була унікальна. У 1868 році вийшла в світ робота Чарльза Дарвіна «Зміна тварин і рослин під впливом одомашнення», в якій домашні голуби зайняли одне з центральних місць. Вивчаючи різні породи птахів і провівши досліди з їхнього схрещування, учений прийшов до висновку, що їхнє різноманіття є результатом селекції, а загальним предком є дикий сизий або скелястий голуб.

Показати більше

Точне місце, коли почалася історія приручення цих птахів, невідоме; за різними оцінками це могло відбутися від 5 до 10 тис. років тому. Існують три основні теорії із цього приводу. Одна з них свідчить, що це могло відбутися на Близькому Сході в районі Родючого півмісяця близько 8 тис. років до нашої ери, коли почало розвиватися землеробство — люди навчилися вирощувати пшеницю і ячмінь. Привернуті негодящим зерном, птахи самі стали селитися біля людини, а люди стали вживати їх в їжу. Інше припущення полягає в тому, що в давнину храми будувалися на скелястому узбережжі, де мешкали голуби, і птахи використовували ці споруди для облаштування гнізд. Нарешті, третя гіпотеза свідчить, що люди збирали яйця птахів для подальшого вживання в їжу, а потім для полегшення завдання стали містити птахів у себе в печерах, де ті стали розмножуватися.

Найбільш ранні зображення сизого голуба, що дійшли до наших днів, у вигляді тераккотових фігурок, мозаїки і карбування на монетах, почали з'являтися в Месопотамії (територія нинішнього Іраку) близько 4500 року до н. е. Пізнішим свідоцтвом знайомства людини з сизим голубом можна назвати вапнякову плиту з вирізаним зображенням декількох птахів, що сидять поряд, яку археологи знайшли на горбі Аль-Убайд на місці стародавнього храму (близько 3000 року до н. е.). Відомо, що мешканці цього регіону вживали голубів у їжу. У Стародавньому Єгипті зображення сизих голубів були вже на найстародавніших іерогліфах, що збереглися до наших днів, що відносяться до 3100 року до н. е. Єгипетський фараон Джосер (2600—2550 до н. е.), що побудував першу ступінчасту піраміду, використовував поштових голубів для передачі повідомлень про напад ворогів на кордони держави.

Показати менше

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися