Шиншила короткохвоста

Шиншила короткохвоста

Короткохвоста шиншила

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
ВИДИ
Chinchilla chinchilla

Короткохвоста шиншила (лат. Chinchilla chinchilla, раніше відома як лат. Chinchilla brevicaudata), також звана болівійської, перуанської або королівської шиншилою — вид гризунів родини шиншилових, що знаходиться під загрозою зникнення. Природний ареал — Чилійсько-Аргентинські Анди, Перу і Болівія. Цінне хутро гризунів стало причиною сильного зменшення їх чисельності.

Ні

Нічні

Ро

Рослиноїдні

Фо

Фолівор

На

Наземний

Пр

Прекоціальний

Ви

Випасання

Ст

Стрибун

Мо

Моногамні

Со

Соціальний

Не

Не мігрант

S

починається з

Зовнішній вигляд

Довжина тіла шиншили складає 30-38 см, вага близько 500-800 р. Сильні задні лапи довші від передніх, завдяки їм шиншили можуть лазити і стрибати. Порівняно з довгохвостими шиншилами, у короткохвостого шия і плечі товстіші, а хвіст коротший.

Ареал

Географія

Континенти
Країни
Біогеографічні зони

У дикій природі шиншили ховаються під каменями або викопують нори у землі. Більшість шиншил живе в холодному кліматі, до якого вони добре пристосовані завдяки щільному хутру. В основному живляться рослинністю. Шиншили відносяться до соціальних тварин, вони живуть колоніями або стадами. Як правило, народжують 1-2 дитинчати.

Шиншила короткохвоста карта середовища проживання
Шиншила короткохвоста карта середовища проживання

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Популяційні загрози

Через загрозу зникнення короткохвостих шиншил в 1890-х рр. у Чилі приймалися різні заходи по збереженню виду. Однак ці заходи мали нерегулярний характер. Договір, підписаний в 1910 році між Чилі, Болівією, Аргентиною і Перу, став першим міжнародним кроком у забороні на полювання і продаж шиншил. На жаль, це призвело до значного зростання цін на шиншил, наслідком чого стало ще більше їх винищення. Ситуація залишалася незмінною до появи першого закону про захист шиншил в Чилі в 1929 році. На сьогоднішній день куцохвості і довгохвості шиншили занесені в список зникаючих тварин у Чилі, а також зараховані до категорії видів на межі вицвітання Міжнародним союзом охорони природи. Полювання на шиншил в дикій природі скоротилося завдяки їх успішного розведення в неволі.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися