Літяга південна

Літяга південна

Літяга південна

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
Плем'я
Рід
ВИДИ
Glaucomys volans

Літяга південна (Glaucomys volans ) — вид гризунів родини вивіркових.

Ні

Нічні

Вс

Всеїдні

Де

Деревний

Al

Altricial

Пл

Планеруючі

Зо

Зоохорія

Де

Дереволази

Те

Територіальні тварини

Жи

Живородні тварини

Тв

Тварини, що впадають у торпор

По

Полігінандрія

Ви

Високосоціальні

Не

Не мігрант

S

починається з

Пл

Планерні тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Хутро зверху сіро-коричневе, з боків — темніше, знизу — кремового кольору. Має великі темні очі і плаский хвіст. Є пухнасті мембрани, які проходять між передніми і задніми ногами й використовуються щоб ковзати по повітрю. Довжина тіла 12-14 см, довжина хвоста 9-11 см, вага до 190 г.

Ареал

Географія

Країни поширення: Канада (Онтаріо, Квебек), Гватемала, Гондурас, Мексика, США (Алабама, Арканзас, Коннектикут, Делавер, Округ Колумбія, Флорида, Джорджія, Іллінойс, Індіана, Айова, Канзас, Кентуккі, Луїзіана, Мен, Меріленд, Массачусетс, Мічиган, Міннесота, Міссісіпі, Міссурі, Небраска, Нью-Гемпшир, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Північна Кароліна, Північна Дакота, Огайо, Оклахома, Пенсильванія, Род-Айленд, Південна Кароліна, Теннессі, Техас, Вермонт, Вірджинія, Західна Вірджинія, Вісконсин). Віддає перевагу листяним та змішаним лісам, особливо буково-кленовим, дубово-горіховим і тополевим. Також зустрічається в старих садах.

Літяга південна карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Літяга південна карта середовища проживання
Літяга південна
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Використовує занедбані отвори дятла, також використовує гнізда, кинуті птицею і гнізда вивірок. Ці тварини дуже товариські, особливо в зимовий час, коли утворюються комунальні гнізда. Раціон включає в себе рослинні і тваринні продукти. Харчується комахами навесні, горіхами, насінням, фруктами до кінця року. Може їсти птахів (особливо яйця і молодь) і падло. Робить запаси на зиму. Вид активний уночі протягом усього року, за винятком украй холодних зим, коли тварина входить у стан заціпеніння. Хижаки: змії, сови, яструби, єноти, хатні коти.

Показати більше

Період вагітності становить близько 40 днів. Пік народжень у квітні-травні і в кінці літа на півночі, в кінці лютого-березні та вересні-жовтні на півдні. Молодь стає повністю незалежною близько 120-денного віку. Приплід звичайно складається 2-3 на півдні, 3-4 дитинчат на півночі. Самиці дають два приплоди на рік.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Дієта Всеїдні

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися