Тасманійський диявол

Тасманійський диявол

Тасманійський диявол

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Інфраклас
Рід
ВИДИ
Sarcophilus harrisii

Тасманійський диявол (Sarcophilus harrisii ) — вид хижих сумчастих ссавців, нині поширений винятково на австралійському острові-штаті Тасманія, єдиний сучасний представник роду Sarcophilus. Розміром тасманійський диявол з невеликого собаку, але має міцнішу статуру. Він відомий характерним чорним хутром, характерним запахом у разі тривоги, дуже гучним голосом і люттю, з якою пожирає їжу. Після того, як 1936 року на острові вимер тилацин (Thylacinus cynocephalus ), тасманійський диявол залишився там найбільшим хижаком. Він може як полювати на живих тварин, так і харчуватися падлом. Живе поодинці, але інколи біля великої здобичі звірі збираються в невеликі групи.

Показати більше

На Австралійському континенті тасманійський диявол вимер приблизно за 400 років до початку колонізації материка європейцями в 1788 році. До 1941 року на Тасманії дияволи вважалися загрозою худобі, через що на них часто полювали, проте з 1941 року тасманійський диявол перебуває під офіційною охороною. З кінця 1990-тих років почалася епізоотія хвороби пухлин морди диявола (DFTD), що істотно зменшила чисельність популяції цих тварин та поставила виживання виду під загрозу. З травня 2008 року вид офіційно перебуває у стані «під загрозою». Уряд Тасманії нині здійснює низку заходів для зменшення ефекту хвороби та збереження виду.

Показати менше

Ні

Нічні

Су

Сутінковий

М'

М'ясоїдні

Не

Некрофаги

На

Наземний

Al

Altricial

Жи

Живородні тварини

Де

Деревний

Те

Територіальні тварини

По

Полює з засідки

Хи

Хижаки найвищого рівня

Хи

Хижак-переслідувач

По

Полігінандрія

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

T

починається з

Жо

Жорстокі тварини
(колекція)

По

Повільні тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Тасманійський диявол — найбільший представник сучасного ряду хижих сумчастих (Dasyuromorphia). Це тварина із міцною та приземкуватою статурою, розміром із невелику собаку, проте за статурою і забарвленням більше нагадує маленького чорного ведмедя. Самці дещо більші за самок. Довжина тіла самців 50—80 см (65 см в середньому), хвоста — 23—30 см (26 см в середньому), середня вага 8 кг. У самок — середня довжина тіла 57 см, хвоста — 24 см, вага — 6 кг. Розміри тіла також залежать від віку, місця проживання і харчування. Рекордні самці важать до 12 кг при висоті в плечах до 30 см.

Показати більше

Тіло у тасманійського диявола незграбне і масивне. Кінцівки сильні, укорочені; передні лапи трохи довші за задні, що нехарактерно для сумчастих. Голова непропорційно велика, з притупленою мордою. Вуха невеликі, рожеві. Хутро коротке, чорного кольору; на грудях і на крижах звичайні білі плями у формі півмісяця, невеликі круглі плями бувають і з боків. Хвіст короткий і товстий, у ньому відкладаються запаси жиру, тому у хворої або голодуючої тварини хвіст стає тонким. Хвіст вкриває довге волосся, яке часто витирається, тоді хвіст залишається майже голим. Перший палець на задніх кінцівках відсутній; кігті великі.

Череп масивний з сильними щелепами і гострими, масивними зубами. Корінні зуби, як у гієни, пристосовані до перекушування і дроблення кісток. Тасманійський диявол здатний розвивати найбільший тиск серед всіх сучасних ссавців (понад 35 МПа), що дозволяє йому прокушувати своїй здобичі хребет або череп. Така сила щелеп щонайменше частково є результатом великої голови. Тварина має один набір зубів, що ростуть все життя.

Тасманійський диявол має довгі вібриси на морді та пучками на голові. Вони допомагають знаходити жертву та інших дияволів в темряві. Слух у них дуже гострий, так само, як і нюх. Оскільки дияволи полюють уночі, їхній зір найгостріший у чорно-білому режимі. При цьому вони здатні легко розпізнавати рухомі об'єкти, але не стаціонарні.

Сумка у самок має вид підковоподібної складки шкіри, що відкривається назад, в ній розташовано чотири соски.

Показати менше

Ареал

Географія

Тасманійський диявол карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Тасманійський диявол карта середовища проживання
Тасманійський диявол

Звички та спосіб життя

Тасманійські дияволи можуть мешкати практично у будь-якій місцевості, за винятком густонаселених і безлісих районів. Найчастіше вони зустрічаються в прибережних саванах і поблизу пасовищ худоби, які «постачають» їм основну їжу — падло, а також в сухих склерофільних і змішаних склерофіло-дощових лісах. Дияволи максимально активні вночі, а вдень зазвичай ховаються в густих чагарниках, в щілинах серед каменів, в порожніх норах, під стовбурами впалих дерев, де влаштовують кубла з кори, листя і трави.

Показати більше

Тасманійський диявол дуже ненажерливий, його добова норма харчування становить близько 15 % маси тіла, однак за наявності можливості він здатний з'їсти до 40 % маси тіла за 30 хвилин. Він харчується дрібними і середніми ссавцями, птахами, комахами, зміями, земноводними, інколи їстівним корінням і бульбами рослин. Часто бродить по берегах водойм, знаходячи і поїдаючи жаб і раків, а на узбережжі — дрібних морських тварин, викинутих на берег. Також може розоряти колонії морських птахів, пожираючи їхні яйця. Проте велику частину здобичі тасманійський диявол отримує у вигляді падала. Використовуючи свій розвинений нюх, він знаходить і пожирає будь-які трупи — від риб до загиблих овець і корів, причому віддає перевагу м'ясу, що вже почало розкладатися, тухлому і червивому. Його постійну здобич складають мертві вомбати, валабі, потору, кролі та інші тварини. Можливо, раніше тасманійський диявол доїдав падло, що залишалося від трапез тилацина, а зараз він нерідко відбиває здобич у кволів. Здобич він поїдає цілком, разом зі шкірою, хутром і більшістю кісток, залишаючи лише найбільші. Як падальники і великі хижаки, тасманійські дияволи грають важливу роль у тасманійській екосистемі, зокрема вони знижують небезпеку зараження овець м'ясними мухами, оскільки прибирають падло, в якому розвиваються личинки. Окрім ненажерливості, цей звір відрізняється нерозбірливістю в їжі — в його екскрементах знаходили голки єхидни, шматочки гуми, срібну фольгу, шматки шкіряних черевик і збруї, рушники, неперетравлену моркву і кукурудзу.

Дияволи не територіальні, проте ночами в пошуках здобичі обходять певні постійні райони. Їхня площа становить від 8 до 20 км², а райони різних особин часто перетинаються. Тасманійські дияволи ведуть поодинокий спосіб життя, хоча декілька дияволів можуть збиратися разом для пожирання великої здобичі. Трапеза супроводжується ієрархічними сутичками і гучними криками, що інколи можна почути за кілька кілометрів. Тасманійський диявол видає велику кількість страхітливих звуків: від монотонного гарчання і глухого «покашлювання» до страшних пронизливих криків, що створили йому погану репутацію. Тасманійські дияволи вельми агресивні, проте звичка широко розкривати пащу, ніби позіхаючи, у них є не способом залякування і агресії, а скоріше ознакою невпевненості. Стривоженими, вони, подібно до скунсів, видають сильний неприємний запах. Не зважаючи на лють, навіть дорослі тасманійські дияволи піддаються прирученню, і їх можна тримати як домашніх тварин.

У спокійному стані тасманійський диявол досить повільний і незграбний, але в екстремальних ситуаціях переходить на галоп, розвиваючи швидкість до 13 км/год. Молоді тварини спритні і рухомі, добре лазять по деревах. Дорослі лазять гірше, проте здатні дертися по похилих стовбурах та подібних поверхнях. Також ці тварини непогано плавають.

Завдяки агресивній вдачі і нічному способу життя, у дорослого тасманійського диявола мало природних ворогів. Раніше на них можливо полювали тилацини і динго. Молоді дияволи іноді стають жертвами хижих птахів і тигрових кволів (Dasyurus maculatus ). Останніми роками новим ворогом і харчовим конкурентом тасманійського диявола стала руда лисиця, ненавмисно або нелегально інтродукована на Тасманію на початку 2000-их років.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Самки починають спаровуватися практично відразу після досягнення статевої зрілості, зазвичай на другий рік життя. Під час шлюбного періоду, один раз на рік, у них розвиваються численні яйцеклітини. Спаровування відбувається в березні, в захищених місцях, як удень, так і уночі. Протягом шлюбного сезону самці б'ються за самок, самки дістаються найсильнішим самцям. Дияволи зазвичай не моногамні, і самка може спаровуватися знову, якщо самець її не охороняє.

Показати більше

Вагітність триває 21 день, після чого народжуються 20-30 дитинчат (це число зменшується з віком), кожне вагою 0,18—0,24 г. Одразу після народження дитинчата переповзають з вагіни до сумки, де прикріплюються до соска і залишаються прикріпленими наступні 100 днів. При цьому між дитинчатами відбувається жорстока конкуренція, оскільки самка має лише чотири соски, і тому лише чотири дитинчати може розвиватися там одночасно. Зазвичай, причому, виживає більше самок, ніж самців. Сумка тасманійського диявола відкривається позаду, подібно до сумки вомбата, тому самка фізично нездатна взаємодіяти із дитинчатами в сумці.

В сумці дитинчата розвиваються досить швидко. У віці 15 днів вже видимі зовнішні частини вуха. Повіки видимі в 16 днів, вібріси — в 17 днів, а губи — в 20 днів. Хутро починає рости на 49-й день та повністю вкриває тіло на 90-й день. Очі відкриваються майже відразу після розвитку хутра — між 87 і 93 днями, — а рот починає відпускати сосок на 100 день. Вже на 105 день після народження дитинчата залишають сумку, на той час вони вже є мініатюрними копіями батьків та мають вагу близько 500 г кожне. На відміну від дитинчат кенгуру, молоді дияволи не повертаються до сумки, а залишаються в барлозі ще три місяці, вперше залишаючи її між жовтнем та груднем і остаточно в січні. В результаті самка піклується про потомство близько 10,5 місяців на рік.

Показати менше

Популяція

Популяційні загрози

В результаті DFTD та значного скорочення популяції, вид став класифікуватися як «уразливий» згідно з тасманійським «Актом про охорону видів під загрозою» 1995 року та австралійським «Актом про охорону природи та збереження біорізноманіття» 1999 року, а станом на 2006 рік ризик вимирання оцінювався як «середньотерміновий». Коли МСОП вперше вніс цей вид до червоного списку, вид розглядався як у стані «найменшого ризику», хоча пізніше ступінь ризику був збільшений на дві позиції, до стану «під загрозою».

Показати більше

Приблизно 50 смертей тасманійських дияволів на рік викликаються собаками, що погано контролюються їхніми власниками. Проте, через те, що повідомлювати про подібні випадки не є обов'язковим, вважається, що число смертей від собак може бути більшим.

З часу європейської колонізації Тасманії, кілька разів на острів була інтродукована руда лисиця (Vulpes vulpes ). Деякі з цих випадків були навмисними, з метою подальшої акліматизації тварини, інші — з метою полювання на неї протягом короткого часу. Останні відомі випадки відбулися в 1998 році, випадково з контейнеровозу, і, за повідомленнями в пресі, в рамках нелегальної кампанії інтродукції на початку 2000-их років. В 21 столітті було отримано понад тисячу повідомлень про знаходження в різних частинах острова слідів та мертвих тіл лисиць, переважно в районах, де популяція тасманійських дияволів найбільше постраждала від DFTD.

Здається ймовірним, що наявність численної популяції тасманійських дияволів на певній території запобігає впровадженню лисиць через конкуренцію та полювання на молодих тварин. Ці два види споруджують кубла в схожих місцях, мешкають у схожих середовищах, мають подібні розміри та харчові ніші. Таким чином, існуюча популяція одної з цих тварин уповільнить, якщо не зупинить, поширення іншої. Ймовірно також, що лисиці були присутні в Тасманії постійно протягом останніх десятиліть, хоча і в незначній кількості, і що через поширення DFTD зайняли екологічну нішу, що звільнилася. Зараз існують лише приблизні оцінки розміру популяції лисиць, але ймовірно, що він вже досяг небезпечного.

Поширення лисиць, у свою чергу, може впливати на популяцію тасманійських дияволів кількома шляхами. Прямий ефект включає полювання лисиць на дитинчат диявола, коли самка залишає їх для пошуків здобичі. Крім того, лисиці можуть привести до помітного скорочення чисельності багатьох видів, що входять до харчового ланцюга диявола, як це могло трапитися на Австралійському континенті раніше. Якщо популяція лисиць розвинеться до максимально можливої, за оцінками до 250 тис. особин, вона зможе витіснити всіх середніх та великих хижих сумчастих, що мешкають на острові.

Показати менше

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися