Псевдогавіал Шлегеля

Псевдогавіал Шлегеля

Псевдогавіал шлегеля

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
Підродина
Рід
ВИДИ
Tomistoma schlegelii

Псевдогавіал Шлегеля (Tomistoma schlegelii ) — єдиний представник роду Гавіаловий крокодил родини Справжні крокодили. Інші назви «зондський псевдогавіал», «малайський псевдогавіал».

Де

Денні

Ні

Нічні

Су

Сутінковий

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

Во

Водний

Хи

Хижаки найвищого рівня

Пр

Прекоціальний

Пл

Плаваючі

На

Наземний

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

T

починається з

Зовнішній вигляд

Загальна довжина досягає 5—5,5 м. Самиці значно менші за самці, сягають 3,2 м. Вага — від 90 до 250 кг. Має дуже тонку та вузьку морду. Усі зуби довгі й голчасті, взаємопов'язані з внутрішньою стороною щелеп, а також індивідуально вставлені. Має 3 поперечні рядки потиличної луски, які переходять у спинну луску.

Показати більше

Забарвлення шоколадно—коричневе з чорними смугами та плямами на тулубі й хвості. Черево забарвлено у сірувато—білий колір.

Дослідження шлунка псевдогавіала, спійманого в Малайзії, показали наявність в раціоні риби, комах, ракоподібних і ссавців (аж до макак).

Показати менше

Ареал

Географія

Континенти
Біогеографічні зони

Мешкає в Індонезії (на островах Суматра, Калімантан, Ява, Сулавесі), Малайзії. Вкрай рідко трапляється у В'єтнамі й Таїланді.

Показати більше

Популяція псевдогавіала має низьку чисельність. Зони, де ці плазуни знаходяться під охороною, невеликі за площею, їх кількість обмежена. Псевдогавіали страждають від деградації звичних місць існування, на місці яких людина влаштовує сільськогосподарські плантації, від програм іригації. Багато тварин гине у рибальських тенетах. У Європі та США існують програми з вирощування цього виду у неволі, проте ефективні заходи по відновленню чисельності цього виду не робляться, хоча в Малайзії, Індонезії ведуться роботи в цьому напрямку. Приблизна чисельність популяції — 2500 особин.

Показати менше
Псевдогавіал Шлегеля карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Псевдогавіал Шлегеля карта середовища проживання
Псевдогавіал Шлегеля
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Полюбляє прісноводні водойми й заболочені місцини, воліє знаходитися у водоймах із повільною течією. Велику частину часу проводить у норах, серед рослинності або на дрейфуючих островах з рослинності.

Показати більше

Самки стають статевозрілими при довжині 2,5-3 м. У період розмноження вони будують кубла з сухого листя, висотою до 0,6 м. Відкладають 20—60 великих яєць, розміром 100 мм. Через 90 днів з'являються дитинчата. Самиця особливо не піклується про новонароджених. Серед молодняку велика смертність від хижаків — диких свиней і рептилій.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися