Chlorocebus pygerythrus

Chlorocebus pygerythrus

Chlorocebus pygerythrus

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Підряд
Інфраряд
Родина
Рід
ВИДИ
Chlorocebus pygerythrus

Chlorocebus pygerythrus (Вервета) — примат з роду Chlorocebus родини Мавпові (Cercopithecidae). C. pygerythrus раніше розглядався як підвид Chlorocebus aethiops, але в даний час вважається повним видом більшістю авторів. П'ять підвидів, як правило, розрізняють, які розрізняються за забарвленням.

Зовнішній вигляд

Довжина голови й тіла: 35-66 см. Довжина хвоста: 42-72 см. Вага: 2,5-9 кг. Самець трохи більший. Це середніх розмірів представник родини мавпових жовтувато- або червонувато-оливковим хутром і чорним обличчям в обрамленні білих щік, довгих, білих вус і білої смуги на лобі. Низ і внутрішні сторони кінцівок білуваті, з червонуватим клаптем під основою хвоста. Вуха, руки, ступні і кінчик хвоста чорні. Молодь народжуються з темним хутром і рожевою шкірою обличчя, яка поступово стає забарвлення дорослих за перші кілька місяців.

Ареал

Географія

Країни: Ботсвана, Бурунді, Ефіопія, Кенія, Малаві, Мозамбік, Руанда, Сомалі, ПАР, Свазіленд, Танзанія, Уганда, Замбія, Зімбабве. Цей вид присутній в савані, рідколіссі, і лісово-луковій мозаїці, особливо близько до річок. Це надзвичайно гнучкий вид, здатний жити в середньо / або сильно фрагментованій рослинності, в тому числі на посівних площах, а іноді у сільських і міських умовах. Значна частина ареалу припадає на міомбо. Взагалі відсутній у пустельних районах і глибокому лісі.

Chlorocebus pygerythrus карта середовища проживання
Chlorocebus pygerythrus карта середовища проживання
Chlorocebus pygerythrus
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Живе в групах до 38 осіб, які складаються з кількох самців, більше самиць і потомства. Ці примати є напівназемні й денні. Всеїдні, але воліють фрукти. Крім того, вони також їдять квіти, листя, молоді пагони, комах, хробаків та інших дрібних тварин.

Показати більше

Після приблизно 165-денної вагітності, самиця народжує одне дитинча. Воно відлучається від грудей в другому півріччі життя та досягає статевої зрілості у віці 2-3 років — хоча самці, через групову поведінку, не вступають у статеві зв'язки до п'яти років. Тривалість життя може бути до 30 років.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Дієта Всеїдні

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Популяційні загрози

Немає великих загроз. Цей вид занесений до Додатка II СІТЕС і класу B Африканського Конвенції про збереження природи і природних ресурсів. Він присутній у багатьох охоронних територіях у своєму ареалі.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися