Кіт лісовий

Кіт лісовий

Кіт лісовий

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
Рід
ВИДИ
Felis silvestris

Кі́т лісови́й (Felis silvestris ) — вид хижих ссавців з роду кіт (Felis ) родини котових (Felidae). В Україні рідкісний ссавець, що підлягає охороні (має статус «вразливий»).

Ні

Нічні

Су

Сутінковий

М'

М'ясоїдні

На

Наземний

Жи

Живородні тварини

Те

Територіальні тварини

Хи

Хижаки

Al

Altricial

По

Полігамні тварини

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

W

починається з

Ща

Щасливі тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Загалом подібний до свійського кота, але відрізняється дещо більшими розмірами (довжина тіла до 90 см) і відносно коротким притупленим хвостом, покільцьованим кількома (частіше 3–4) темними смугами. Кінчик хвоста чорний. Підошви лап чорні. Очі блакитні або сірі. Ринарій червоно-рожевий (кольору «сирого м'яса»). Череп великий, довжиною 90–110 мм, звичайно без носового прогину.

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Алжир, Андорра, Ангола, Вірменія, Австрія, Азербайджан, Білорусь, Бельгія, Бенін, Показати більше Боснія і Герцеговина, Ботсвана, Болгарія, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Чад, Китайська Народна Республіка, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Хорватія, Джибуті, Єгипет, Еритрея, Ефіопія, Франція, Гамбія, Грузія, Німеччина, Гана, Греція, Гвінея, Гвінея-Бісау, Угорщина, Індія, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Кувейт, Киргизстан, Латвія, Ліван, Лесото, Лівія, Литва, Люксембург, Північна Македонія, Малаві, Малі, Мавританія, Молдова, Монголія, Чорногорія, Марокко, Мозамбік, Намібія, Нігер, Нігерія, Оман, Пакистан, Польща, Португалія, Румунія, Росія, Руанда, Саудівська Аравія, Сенегал, Сербія, Сьєрра-Леоне, Словаччина, Словенія, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Іспанія, Судан, Есватіні, Швейцарія, Сирія, Таджикистан, Танзанія, Того, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Велика Британія, Узбекистан, Західна Сахара, Ємен, Замбія, Зімбабве, Чехія, Афганістан Показати менше

Сучасний ареал займає лісові області Середньої та Південної Європи, Малої Азії та Кавказу. Україна є східним кордоном номінативної форми лісового кота. У XVII—XVIII ст. вид траплявся в Карпатах, на Волині та Сумщині. Кіт лісовий поширений в Українських Карпатах, на Закарпатті (Виноградівський, Берегівський, Воловецький, Тячівський, Перечинський райони). Невелика популяція кота лісового виявлена в Чернівецькій області (Сторожинецький, Глибоцький райони), на Волині, та в Одеській області. Протягом першого десятиліття ХХІ ст. ареал розширився — вид виявлено в Миколаївській області та навіть на Черкащині.

Показати більше

Окремі деталі поширення і природної історії кота лісового в Європі викладено на сторінці «Кіт лісовий європейський».

Селиться в горах, у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних, рідко ялинових лісах (висота 300–900 м), у плавнях в очеретяних заростях, часто влаштовує лігва на плавучих острівцях.

Показати менше
Кіт лісовий карта середовища проживання
Кіт лісовий карта середовища проживання
Кіт лісовий
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Веде прихований спосіб життя. Селиться поодинці. Активний у сутінках та вночі. Теплолюбна тварина. Водиться в місцях, що добре прогріваються сонцем, з густим травостоєм, старими дуплистими деревами, в чагарнику. Виводкові лігва влаштовує в дуплах дерев, розколинах скель, під купами сушняку і колод, у норах борсука та лисиць, зрідка — на горищах лісових будинків, в очеретяних заростях. Живиться переважно мишоподібними гризунами, рідше птахами, плазунами, у крайніх випадках — трупами тварин. Самка раз на рік (квітень — травень) після 63–68 денної вагітності народжує 2–4 (зрідка 5) сліпих малят, які тримаються біля неї до вересня — жовтня. Вороги і конкуренти — рись, лисиця звичайна, вовк, куницеві, бродячі собаки, великі хижі птахи. Значної шкоди чистоті виду завдають бродячі коти, які, паруючись з дикими, дають гібриди.

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Чисельність

В Україні карпатська популяція сягає чисельності 300–400 особин, на Поділлі — кілька десятків особин. Є одиничні особини в плавнях Дунаю та Дністра. Загальна кількість оцінюється в 400–500 особин.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися