Дивоптах-білозір синьоголовий

Зовнішній вигляд

Дрібний птах, завдовжки 16 см (самці разом з хвостом сягають 21 см), вагою 52–67 см . Самиці мають коричневе оперення на потилиці, спині, крилах і хвості, та жовтувате на горлі, грудях, животі і під хвостом. На животі деякі пера окантовані темно-коричневим кольором. Самці мають яскравіше забарвлення. Вони мають чорні голову, живіт і хвіст, червону спину і крила (за винятком первинних покривних коричневого кольору), сірчано-жовті потилицю і плечі та блискучо зелені груди. Центральні пера хвоста витягнуті та зігнуті назовні. В обох статей очі коричневі, дзьоб і ноги сталевого кольору. На голові є декілька неоперених ділянок синього кольору — одна на лобі та брові, одна на скронях та одна на маківці та по обидва боки голови. У самців вони яскравіші, ніж у самиць.

Ареал

Географія

Континенти
Субконтиненти
Країни
Біогеографічні зони

Ендемік Індонезії. Вид поширений лише на двох островах — Вайгео і Батанта, біля західного узбережжя Нової Гвінеї. Населяє ділянки дощових лісів на пагорбах на висоті 300—1000 м, рідше трапляється на низовині та у гірських лісах.

Біом

Кліматичні пояси

Звички та спосіб життя

Птах живе під пологом лісу. Трапляється поодинці. Живиться плодами дерев, зрідка урізноманітнює раціон комахами та іншими дрібними безхребетними. Ці птахи не мають чітко визначеного періоду розмноження і можуть розмножуватися протягом усього року. Самці намагаються залучити якомога більше самиць для спарювання, виконуючи шлюбні танці, примостившись на гілці, гойдаючись вперед-назад на ногах, поперемінно надуваючи пір'я крил і грудей і крутячи пір'ям хвоста. Після спарювання самець не цікавиться потомством. Самиця сама піклується про будівництво гнізда, висиджування яєць та вирощування пташенят.

Спосіб життя
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Дієта Всеїдні

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися