Petrogale xanthopus

Petrogale xanthopus

Petrogale xanthopus

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Інфраклас
Родина
Рід
ВИДИ
Petrogale xanthopus

Petrogale xanthopus  — вид родини Кенгурових. Етимологія: грец. ξανθός — «жовтий», грец. πους — «стопа».

Ареал

Географія

Країни
Біогеографічні зони

Ендемік Австралії, де він має дуже роз'єднане і осередкове поширення в штатах Південна Австралія, Новий Південний Уельс і Квінсленд. Трапляється серед виступів скельних порід і часто асоціюється з постійними або напівпостійними водних джерелами. Забарвлення жовтувато-сіре зверху й білувате знизу. Деякі особини мають чіткі білі щічні смуги, жовтувато-білі бічні смуги і темно-коричневу смугу по центру спини від верхівки голови до центру спини. Вуха, передпліччя, задні ноги і стопи від багатого оранжевого до яскраво-жовтого кольору. Хвіст, як правило, оранжево-коричневий з нерівномірними темно-коричневими смужками. Тим не менш, фон і кольори на хвості є змінними, і колір кінчика хвоста варіює від темно-коричневого до білого.

Petrogale xanthopus карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Petrogale xanthopus карта середовища проживання
Petrogale xanthopus
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Це високо соціальний вид, який живе невеликими колоніями зазвичай менше 20 особин, але іноді вони налічують більше ста особин. Розосередження між колоніями рідкісне й виду характерна висока смертність серед молоді. Харчується травами, під час посухи – широким листям і верхівками кущів і дерев. Середня довжина голови й тіла 600 мм, хвоста 690 мм. Вага 6–7 кг. Вагітність триває 31–35 діб. Народжується зазвичай одне маля, але трапляється, що й два. Вигодовування молоком триває 210–235 діб. Статева зрілість у самиць настає на 18 місяць, у самців теж на 18 місяць. Диплоїдний набір хромосом, 2n=22.

Популяція

Популяційні загрози

Хижацтво з боку чужинської лисиці є найбільшою загрозою. Конкуренція з боку місцевих і введених травоїдних тварин (зокрема, кіз, кролів і овець) і пожежі є основними загрозами. Цей вид зустрічається в багатьох природоохоронних територіях.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися