Слон індійський

Слон індійський

Слон індійський

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
ВИДИ
Elephas maximus

Слон індійський (Elephas maximus ) — ссавець роду Слон (Elephas ) з ряду хоботних (Proboscidea). Це друга за величиною наземна тварина після африканського слона.

Де

Денні

Ро

Рослиноїдні

Фо

Фолівор

На

Наземний

Пр

Прекоціальний

Зо

Зоохорія

Ко

Кочові

Жи

Живородні тварини

По

Полігінія

Со

Соціальний

Ст

Стадні

Іє

Ієразхічні

Не

Не мігрант

A

починається з

Не

Небезпечні тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

Довжина тіла: 5,5—6,4 м, висота в загривку: 3 м, маса: 3—5 т. Найвищою точкою тіла є вершина голови. Нормальна температура тіла у слона — 35,9 °C. Від моменту народження до 4 років молоді слони ростуть досить рівномірно, їх місячний приріст 9—20 кг. У 4 роки з'являється чітка різниця між самцями і самицями. Після досягнення статевої зрілості, самці починають рости швидше самиць. Ростуть слони все життя, тож згодом різниця у вазі між самцем і самицею може досягти 2 т. Вуха індійського слона дещо витягнуті донизу і загострені.

Показати більше

Хобот слона - це видозмінена в процесі еволюції верхня губа. Хобот є дуже вправним і чутливим, що дає змогу підіймати з підлоги дрібні предмети (монети, ґудзики). Хобот має близько 40 тис. м'язів та сухожиль. За його допомогою слон дихає, здобуває їжу, захищається, пестить своїх малюків, приймає піщаний чи водний душ. Хобот вміщує 6—8 літрів води. Лише в ранньому дитинстві, до 6 міс., слоненятам для їжі не потрібен хобот.

У слона не дуже гарний зір, зате слух і нюх чудові. Шкіра дорослого слона має товщину до 35 мм, але надзвичайно чутлива до спеки, ударів та укусів комах. Незвичайна й зубна система слона. Ікла у слонів відсутні, а 2 різця на верхній щелепі трансформувались у велетенські бивні. Характерною рисою цього виду є те, що бивні є лише у самців, а максимальна довжина, до якої ці бивні виростають — це 1,5 м і важать 20—25 кг. Проте, часто зустрічаються самці і без бивнів. Бивні — це і захист, і метод добування їжі (бивнями слони розкопують землю в пошуках їстівного коріння і води). Крім бивнів, слон має ще 4 так звані «щічні» або корінні зуби. У міру їх зношування, вони замінюються новими, за життя вони можуть змінитися 6 разів.

На підошві у слона, під шкірою є особлива пружина — желеподібна маса, яка робить дуже чутливими стопи слона, а також забезпечує безшумність ходи і безпеку при пересуванні болотистою місцевістю.

Поширені індійські слони від Індії до Суматри, а раніше жили і на Калімантані. Цікаво, що індійський слон більш споріднений не з африканським слоном, а з вимерлим мамутом.

Показати менше

Кліматичні пояси

Слон індійський карта середовища проживання
Слон індійський
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Тримаються стадами по 15—100 особин, де головною є стара самиця. У стадах дорослі самці складають приблизно 30%, самиці близько 50% і молоді близько 20%. Незважаючи на розміри, слони здатні цілком безшумно пересуватися лісом. Звичайна швидкість слона — 4—6 км/год, але за потреби він здатен розвивати швидкість до 30—40 км/год. Слон спить лише 2—4 год на добу.

Показати більше

Індійський слон зазвичай живе в лісах. Перевагу надає світлим лісам із густим бамбуковим підліском. Але зі зникненням у всій Азії лісів і зменшенням середовища проживання — зникають і слони.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Дорослий слон засвоює лише 40 % їжі, тому щодня йому необхідно з'їдати 220—230 кг корму. Процес пережовування їжі займає у слонів близько 16 годин на добу. П'є багато води — до 100—120 л на добу, що за рік становить близько 60 тис. літрів води. Довжина кишківника у слона становить 40 м.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Розмноження індійських слонів не має сезонного характеру. Статева зрілість особин наступає в 9—12 років. Вагітність триває 20 місяців. Приплід становить 1 або 2 дитинча. Упродовж життя самиця дає до 4 приплодів. Малюка мати не залишає до 3-х років. Слоненя народжується з шерстю, до метра у висоту (в холці) і вагою до 90 кг. До 6 місяців харчується виключно материнським молоком. Потім — зелень, але маму ссе іноді до 3-х років.

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися