Акула-мако сіро-блакитна

Акула-мако сіро-блакитна

Царство
Рід
ВИДИ
Isurus oxyrinchus
Тривалість життя
25-32 Р
Вага
506
1113
кгфунт
кг фунт 
Довжина
270-445
106.3-175.2
смдюйми
см дюйми 

Акула-мако сіро-блакитна (Isurus oxyrinchus) — велика акула із родини оселедцевих акул. Є близькоспорідненим видом до довгоплавцевої мако (Isurus paucus). На відміну від довгоплавцевої мако для назви цієї акули найчастіше вживається родова назва — акула-мако. В пресі має помилкову назву «чорнокрила акула». Насправді такого виду, як «чорнокрила акула» акула не існує. Є найшвидшою акулою в світі.

Показати більше

Один з найбільш агресивних видів акул. Небезпечна для людини.

Показати менше

Зовнішній вигляд

За зовнішнім виглядом мако має гладеньку, довгувату форму з довгим конічним рилом. Мако має короткі грудні плавці і хвіст у формі півмісяця. Великий спинний плавець кріпиться окремо, другий спинний плавець значно менший, ніж перший. Зуби акули тонкі, злегка зігнуті, їх добре видно навіть при закритій пащі. Забарвлення акули маскувальне — зверху вона темно-синя, знизу біла.

Показати більше

Акула може досягати в довжину 4 м, тривалість її життя поки складно визначити, але приблизно вона живе до віку 11-23 років.

Як одна з найдинамічніших акул в океані, ця потужна риба може розвивати швидкість до 35 км/год(але існували випадки, коли хижак розвивав швидкість до 60 км/год) і може вистрибувати з води на висоту до 6 метрів.

Показати менше

Ареал

Географія

Країни
Антигуа і Барбуда, Багамські Острови, Барбадос, Куба, Домініка, Домініканська Республіка, Гренада, Гваделупа, Ямайка, Сент-Кіттс і Невіс, Показати більше Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Тринідад і Тобаго, Китайська Народна Республіка, Японія, Північна Корея, Південна Корея, Макао, Республіка Китай, Велика Британія, Албанія, Хорватія, Греція, Ірландія, Італія, Мальта, Чорногорія, Норвегія, Беліз, Коста-Рика, Сальвадор, Гватемала, Гондурас, Мексика, Нікарагуа, Панама, Алжир, Єгипет, Лівія, Марокко, Туніс, Західна Сахара, Канада, Сполучені Штати Америки, Росія, Австралія, Кірибаті, Папуа Нова Гвінея, Нова Зеландія, Фіджі, Маршаллові Острови, Федеративні Штати Мікронезії, Науру, Палау, Самоа, Соломонові Острови, Тонга, Тувалу, Вануату, Індія, Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Індонезія, Малайзія, Мальдіви, М'янма, Філіппіни, Сінгапур, Шрі-Ланка, Таїланд, Східний Тимор, В'єтнам, Чилі, Аргентина, Бразилія, Колумбія, Гаяна, Перу, Суринам, Уругвай, Сейшельські Острови, Маврикій, Південно-Африканська Республіка, Ангола, Бенін, Кабо-Верде, Камерун, Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Еритрея, Габон, Гамбія, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Кенія, Ліберія, Мадагаскар, Мавританія, Мозамбік, Намібія, Нігерія, Сан-Томе і Принсіпі, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Судан, Танзанія, Ємен, Кіпр, Іран, Ізраїль, Оман, Пакистан, Саудівська Аравія, Туреччина, Джибуті, Об'єднані Арабські Емірати, Іспанія, Португалія, Франція, Ефіопія Показати менше

Мако досить поширені, в основному в тропічних і помірних прибережних водах. Вони надають перевагу не дуже глибоким водам, плавають близько до поверхні або ж на глибині не більше 150 м. Також вони люблять теплі води, рідко запливають в місця, де вода холодніша, ніж 16 градусів за Цельсієм.

Показати більше

Мако трапляється у всьому світі. У західній Атлантиці, їх можна знайти поблизу Аргентини і в Мексиканській затоці, а також неподалік від Нової Шотландії. У канадських водах ці акули зустрічаються не дуже часто. Справа в тому, що тут вода досить прохолодна для них. У водах, де водиться меч-риба, практично завжди буде акула-мако, оскільки меч-риба є для них основним джерелом харчування, а умови проживання у них досить схожі.

Показати менше
Акула-мако сіро-блакитна карта середовища проживання
Акула-мако сіро-блакитна карта середовища проживання
Акула-мако сіро-блакитна
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Харчування акули базується в основному на кісткових рибах: макрель, тунець, риба-меч, а також інші акули, морська свиня і морські черепахи.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Самиці акули зазвичай досягають статевої зрілості, коли довжина їх дорівнює 3 м. Ембріони, що розвиваються, харчуються незаплідненими яйцями в матці під час вагітності (15-18 міс.) (явище оофагії). Виживає 4-18 молодих акул. Вони народжуються в кінці зими або ранньою весною, досягаючи в довжину близько 70 см. Вважається, що самка протягом 18 місяців після появи маленьких акули не запліднюється, після чого знову виробляє яйцеклітину і чекає спарювання.

Популяція

Посилання

2. Акула-мако сіро-блакитна на сайті Червоного списку МСОП - https://www.iucnredlist.org/species/39341/2903170

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися