Пацюк сірий

Пацюк сірий

Пацюк мандрівний

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Суперродина
Родина
Рід
ВИДИ
Rattus norvegicus

Пацю́к мандрівний або пацю́к сірий (Rattus norvegicus ) — один з видів гризунів роду пацюків (Rattus ). Первинний ареал його, ймовірно, обмежувався північно-східним Китаєм, зараз же завдяки людині він проживає майже по всьому світу. У початковому ареалі вид населяв лісові й чагарникові місцевості, проте інтродуковані популяції здебільшого обмежені людськими поселеннями. Це дуже плідна, нічна, всеїдно-рослиноїдна тварина, що живе в ієрархічних групах. Пацюк сірий розглядається як шкідник господарств і переносник хвороб, з іншого боку як домашня чи лабораторна тварина. Це кремезний гризун у родині мишевих із довжиною тіла ≈ 25 см і вагою ≈ 300 грамів.

Ні

Нічні

Су

Сутінковий

Вс

Всеїдні

На

Наземний

Al

Altricial

Жи

Живуть в норах

Ко

Космополіти

Бі

Бігун

Зо

Зоохорія

Фо

Фосоріальний

Пл

Плаваючі

Те

Територіальні тварини

Жи

Живородні тварини

Зг

Зграйні мисливці

Хи

Хижаки

По

Полігінандрія

Со

Соціальний

Іє

Ієразхічні

Ко

Колоніальні

Не

Не мігрант

B

починається з

Ро

Розумні тварини
(колекція)

Зовнішній вигляд

R. norvegicus досить великий представник родини мишевих. У середньому, ці пацюки досягають довжини ≈ 25 см (і хвіст зазвичай трохи меншої довжини). Важать від 140 до 500 г; самці зазвичай більші за самиць. У природних популяціях, ці пацюки покриті грубим, коричневим хутром (іноді з вкладками чорного або білого волосся) на спинній поверхні, яке зазвичай світлішає до сірого або коричневого наближаючись до низу. Різні штами цих пацюків у неволі можуть бути білого, коричневого або чорного забарвлення. Мордочка тупа. Вуха і хвіст лисий. Хвіст товстий, має 163–205 кілець луски. Вуха круглі, малі, як правило, коротші, ніж у споріднених видів. Довжина хвоста коротша довжини тіла.

Ареал

Географія

Цей вид спочатку був родом з південно-східного Сибіру, ​​північного сходу Китаю і частини Японії. Після серії інтродукцій вид знайшов свій шлях у Східну Європу на початку XVIII століття. До 1800 року він жив уже в кожній європейській країні. Зараз можна знайти на всіх континентах світу, крім Антарктиди. Належить до космополітичних хребетних.

Показати більше

В Азії, R. norvegicus був родом з лісів і чагарникової місцевості. Сьогодні, однак, R. norvegicus знайшли, що найкращим середовищем проживання є те, де є поряд люди. Майже кожне місто-порт в світі має істотну популяцію цих гризунів. Вони займають різні місця існування, включаючи сміттєві звалища, колектори, відкриті поля і ліси, підвали і майже все, де є їжа і дах.

Показати менше
Пацюк сірий карта середовища проживання
Пацюк сірий карта середовища проживання
Пацюк сірий
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Активний R. norvegicus вночі або у сутінках. Часто, ці пацюки поселяються в районах поряд з водою. Вони є чудовими плавцями. Використовуючи свій нюх і дотик, вони здатні вижити досить легко, якщо є стабільні надходження будь-якого типу їжі. У мегаполісах, вони виживають в основному завдяки викидам людської їжі та всього, що можна вживати в їжу без негативних наслідків. Деяких R. norvegicus на березі моря виявляли, коли вони ловили рибу лапами. Також вони полюють на курчат, мишей, птахів і дрібних ящірок.

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Дієта Всеїдні

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

R. norvegicus можуть розмножуватися до 7 разів на рік. Діапазон числа нащадків: від 2 до 14. Середнє число нащадків: 9,9. Вагітність триває від 22 до 24 днів. Новонароджені важать приблизно 5,81 г. Дитинчата стають незалежними у період від 4 до 5 тижнів. Статева зрілість для самиць настає в 3 до 4 місяці.

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися