Рись руда

Рись руда

Рись червона, Бобкет

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
Рід
ВИДИ
Lynx rufus

Рись руда, рись червона, бобкет (Lynx rufus ) — вид рисі, ареал якого охоплює крайній південь Канади, майже всю територію США й північну частину Мексики. Руда рись мешкає в різного типу лісах, у болотистих місцях, чагарниках, луках, напівпустелях, на околицях міст. Основною здобиччю є зайцеподібні й мишоподібні гризуни. Як і більшість котових бобкети є територіальними і переважно поодинокими. Як і в інших рисей вуха увінчані пучком чорного волосся, а хвіст короткий і з чорним кінчиком, на ногах чорні смуги, задні ноги довші й кремезніші.

Су

Сутінковий

М'

М'ясоїдні

Не

Некрофаги

На

Наземний

Бі

Бігун

Ме

Мезохижак

Те

Територіальні тварини

Жи

Живородні тварини

По

Полює з засідки

По

Полігінандрія

Од

Одинокий

Іє

Ієразхічні

Не

Не мігрант

B

починається з

Тв

Тварини штатів США
(колекція)

Зовнішній вигляд

Зовні це типова рись, але дрібніша, розміром в половину звичайної рисі, не така довгонога і широколапа, оскільки їй не потрібно ходити по глибокому снігу, але більш куцохвоста. Довжина її тіла 76,2–127 см, висота в загривку 20–30 см. Руда рись вдвічі більша за домашню кішку, але менша за споріднену канадську рись. Дорослі самці в середньому важать від 7 до 14 кг (на 30–40 % більше за самиць).

Показати більше

Загальний тон забарвлення — рудо-бурий з сірим відтінком. На відміну від інших рисей, руда рись має білу відмітину на внутрішній стороні кінчика хвоста, тоді як у рисей він повністю чорний. Південні підвиди мають більше чорних відмітин, ніж північні. Зустрічаються особини повністю чорного (меланісти) і білого кольору (альбіноси), причому перші — тільки у Флориді.

Показати менше

Ареал

Географія

Континенти
Біогеографічні зони

Руда рись водиться від Канади до центральної Мексики і від східного до західного узбережжя США. Населяє лісові, напівпустельні, і болотні області. Мешкає на встановленій території, межі якої змінюються з сезоном. Для позначення межі своєї території використовує декілька методів, зокрема відмітки пазурами, сечу та фекалії.

Рись руда карта середовища проживання
Рись руда карта середовища проживання
Рись руда
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Руда рись зустрічається як в субтропічних лісах, так і в посушливих пустельних районах, на заболочених низовинах, хвойних і широколистяних лісах і навіть в культурному ландшафті і околицях великих міст. Хоча руда рись добре лазить по деревах, вона забирається на них тільки у пошуках їжі і притулку.

Показати більше

Природні вороги рудої рисі — великі кішки: ягуари, пуми і канадські рисі.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Основна їжа рудої рисі — американський кролик; ловить також змій, мишей, щурів, ховрахів і голкошерстів. Деколи нападає на птахів (диких індичок, домашніх курей) і навіть білохвостих оленів. Зрідка — на дрібних домашніх тварин.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Розмножується з лютого по червень; котенята з'являються через 50 днів вагітності. У виводку 1–6 котенят.

Показати більше

Самиці стають статевозрілими у 12 місяців, самці — у 24 місяці.

Показати менше

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися