Рибалочка строкатий

Рибалочка строкатий

Рибалочка строкатий

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Підклас
Інфраклас
Надряд
Підряд
Родина
Підродина
ВИДИ
Ceryle rudis

Рибалочка строкатий (Ceryle rudis ) — єдиний вид роду Ceryle підродини Cerylinae родини рибалочкових. Має 5 підвидів.

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

На

Наземний

Хи

Хижаки

Al

Altricial

Фо

Фосоріальний

Пл

Планеруючі

Те

Територіальні тварини

Мо

Моногамні

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Не

Не мігрант

P

починається з

Зовнішній вигляд

Загальна довжина становить 25 см при вазі 68-100 г у самця і 71-110 г — у самиці. Статура легка, дзьоб відносно тонкий. Довжина крила самців — 137—144 мм, самиці — 138—145 мм; довжина хвоста самця — 69-77 мм, самиці — 70-79 мм; довжина дзьоба самця — 58-68 мм, самиці — 57-65 мм; довжина цівки самця — 10,9-12,2 мм, самиці — 11-12,6 мм.

Показати більше

Забарвлення чорно-біле, дуже строкате, на крилах і хвості розвинений складний малюнок, хохол не розгортається віялом, є біла брова і чорна маска. Самиця відрізняється від самця одинарною, а не подвійною (як у самців) чорною перев'яззю на білих грудях. Райдужна оболонка і дзьоб чорні, ноги сірі. Молоді птахи першого року життя (до першої ліньки) забарвленням нагадують самицю. У цьому віці самців і самиць відрізняють за великою (у самців) або меншою (у самиць) кількістю пір'я з чорними краями на грудях.

Показати менше

Ареал

Географія

Континенти

Розповсюджено в Африці південніше і східніше пустелі Сахара. В Азії зустрічається від Туреччини, де вид поширено до узбережжя Середземного і Чорного морів, Ізраїлю, Лівану, північного Ірану, північного Іраку до центрального Афганістану і Пакистану. Ареал повністю охоплює Індію, о. Шрі-Ланка. У Китаї північний кордон доходить до підніжжя Гімалаїв, Тибету, йде уздовж долини річки Янцзи до Східно-Китайського і Південно-Китайського морів. На південь зустрічається до океанічного узбережжя Південної Азії і о. Хайнань.

Кліматичні пояси

Звички та спосіб життя

Воліє до узбережжя озер, широких річок, естуаріїв, навіть до висоти 1800 м над рівнем моря. На відміну від більшості своїх родичів, виглядає рибу ні з присади, а в польоті над водою. Це єдиний вид зимородків, який регулярно живиться на значній відстані від берегів. Голос різкий, схожий на голос дятла.

Показати більше

Активний протягом світлих годин доби. Час найбільшої активності — ранні ранкові і вечірні години, хоча під час годування пташенят птах полює протягом всього дня. Живиться переважно рибою, переважно молоддю, яка збирається у поверхні води. У раціоні зустрічаються також жаби та пуголовки, креветки, водні комахи, павуки та інші членистоногі. Побачивши здобич, рибалка кидається вниз з висоти 2-8 м, іноді повністю занурюючись у воду. Результативність полювання дорослих птахів — 75-80 %, молодих — 15-40 %.

Линяння у східних підвидів і в північних частинах ареалу номинативного підвиду вивчена недостатньо. У останніх махові і контурні пір'я замінюються здебільшого в грудні-лютому. В Єгипті линяння махових відбувається в травні-січні, в Середній Азії — в липні-березні. У південноафриканських популяцій номінативного підвиду послідовність зміни махових така: V-VI-VII-IV-VIII-III-XI-II-XI. Завершується зміна махових пір'їв до початку гніздового сезону. Контурні пір'я у дорослих особин замінюються протягом всього позагніздового сезону.

Цьому рибалці властиво складна соціальна організація. Зустрічається парами, сімейними групами, колоніями до 100 і більше пар. Кожна пара, зайнята виведенням пташенят, користується додатковою допомогою дорослих особин, кількість яких може досягати 4. Іноді помічниками стають подорослішали нащадки даної пари, які народилися в минулому році, не часто помічники сприяють абсолютно чужим особинам.

Гніздиться в обривах і схилах, іноді на відстані 1 км від водойми. Нори короткі, до 50 см, гніздова камера діаметром 24 см, заввишки 15 см. У кладці від 1 до 7 яєць (зазвичай 4-5), висиджування триває 18 днів, вигодовування — 23-26 днів.

Показати менше
Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися