Тхір лісовий

Тхір лісовий

Тхір звичайний, Тхір темний

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
Підродина
Рід
ВИДИ
Mustela putorius

Тхір лісови́й, тхір звича́йний або тхір те́мний (Mustela putorius ) — ссавець ряду Хижих, що представляє рід Mustela з родини куницевих. Цінний хутровий звір. Тхір чорний — типовий звір широколистяних лісів Полісся і Лісостепу, частий мешканець сільських садиб та курників. З 2009 року в Україні під охороною: внесений до Червоної книги України (категорія «вразливий» станом на 2021 р.).

Ні

Нічні

М'

М'ясоїдні

На

Наземний

Al

Altricial

Жи

Живородні тварини

Жи

Живуть в норах

Те

Територіальні тварини

Хи

Хижаки

По

Полігінія

Од

Одинокий

Не

Не мігрант

E

починається з

Зовнішній вигляд

Довжина тіла 29-48 см, хвоста — 11,5-18,7 см, маса — 0,6-1,9 кг. Тіло витягнуте, відносно масивне, ноги короткі. Морда витягнута, з широкими заокругленими вухами. Хвіст пухнастий, відносно короткий, лише трохи виступає за кінці витягнутих назад задніх лап. У самиці є 5 пар сосків.

Ареал

Географія

У Карпатських горах більш ніж на 1000—1200 м над рівнем моря не піднімається. Оселяється у різних місцевостях, уникає лише суцільних лісів і відкритих степових рівнин, хоча просувається далеко на південь у степові райони, тримаючись долин річок, невеликих острівних лісів, чагарників, людських осель тощо. У західних областях найчастіше трапляється в заростях очерету вздовж берегів різних водойм і боліт.

Показати більше

Згідно з Червоною книгою України, вид щільно поширений в Україні по всій території, окрім Кримського півострова (мапа в ЧКУ).

Чисельність виду в Україні постійно зростає. За державною статистикою, з 1999 по 2006 рік чисельність виду в Україні зросла з 17 414 до 23 050 особин, тобто, щороку чисельність зростає приблизно на тисячу особин. Попри цю тенденцію, оскільки дані мисливців і природоохоронців розходяться, вид було внесено до Червоної книги України з природоохоронним статусом «неоцінений».

Показати менше
Тхір лісовий карта середовища проживання

Кліматичні пояси

Тхір лісовий карта середовища проживання
Тхір лісовий

Звички та спосіб життя

Веде переважно нічний спосіб життя, особливо активний у місячні ночі. На полюванні переміщується великими стрибками, обстежуючи різні схованки. За одну ніч долає 5-10 км. Може лазити по деревах, добре плаває. При переслідуванні вводить в дію пахучі залози, виділення яких мають неприємний запах. Знищуючи багато польових і лісових шкідників, корисний у сільському і лісовому господарстві. В той же час тхір чорний — кровожерний хижак, який може завдавати значних збитків у господарстві людини, знищуючи корисних птахів, спустошуючи курники.

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Живиться різноманітною їжею, переважно мишоподібними гризунами (Полушина, 1956; Абелєнцев, 1968). Другорядне значення в його живленні мають дрібні птахи, ящірки, жаби і риба. За добу може з'їсти 12-14 мишей і нориць. Із зайвої здобичі робить запаси.Оселившись поблизу господарства людини, нападає на кролів і свійську птицю, краде в курниках яйця. У весняно-літній період іноді споживає різноманітних комах, зокрема жуків.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Гін відбувається у березні-квітні. Вагітність триває 40-42 доби. Малята народжуються в квітні-травні. У приплоді 4-6 сліпих, майже голих малят, які прозрівають через 5 тижнів. Маса новонароджених 6-10 г. Молоком матері живляться до 6-ти тижнів. Самостійними стають восени, проте нерідко виводок залишається з самицею до весни. Статевої зрілості досягають в 9-14 місяців. Тривалість життя становить 12-15 років.

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися