Сивуч

Сивуч

Сивуч

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Ряд
Підряд
Родина
Рід
ВИДИ
Eumetopias jubatus

Сивуч, стелерів морський лев (Eumetopias ) — монотипний рід морських ссавців родини Вухачеві (Otariidae). Один з 5 родів підродини «вухачеві» (Otariinae). Містить лише один сучасний вид — сивуч, або північний морський лев (Eumetopias jubatus ).

Ні

Нічні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

Мо

Молюскоїдні

На

Напівводний

Пр

Прекоціальний

Хи

Хижаки

Пл

Плаваючі

На

Наземний

Ко

Конгрегаціні

По

Полігінія

Со

Соціальний

Не

Не мігрант

S

починається з

Зовнішній вигляд

Як і всі представники родини, сивучі — тварини з яскраво вираженим статевим диморфізмом. Розміри статевозрілих самців варіюють в межах 300—350 см, а маса коливається від 500 до 1000 кг. Самки набагато дрібніше самців, довжина їх тіла доходить до 260 см, а маса в середньому становить 350 кг. Подібні відмінності в розмірах тісно пов'язані з соціальною організацією виду і зі стратегіями життєвого циклу. Всі вухаті тюлені утворюють ліжбища у період розмноження тільки на берегах островів або прибережних кекурах, і лише іноді їх знаходять на льодах, де вони залягають для відпочинку. Причому для сивучів характерна сильніша прихильність до певного регіону. Це виражається тим, що сивучі мігрують на відносно короткі відстані і в цей час як і раніше залишаються прив'язані до суші.

Ареал

Географія

Поширені від Курильських островів до центральної Каліфорнії. Охотське море, Камчатка, Сахалін, Командорські острови, Алеутські острови, Аляска і узбережжя Північної Америки також є місцями їх проживання. Хоча сивучі і не є під загрозою вимирання, але цей вид перебуває під охороною. У Червоній книзі IUCN внесені в категорію EN A1b — небезпека зникнення у недалекому майбутньому.

Сивуч карта середовища проживання
Сивуч карта середовища проживання
Сивуч
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

У річному циклі цих тварин можна чітко виділити чергування 2-х періодів життя: номадного і ліжбищного. По завершенні номадного періоду, коли тварини роблять локальні міграції у море і виходять на берег тільки для відпочинку, настає ліжбищний репродуктивний період. Початок його припадає на ранню весну.

Показати більше

Для сивучів характерна система розмноження, заснована на полігамії, коли один самець отримує можливість запліднити декілька самок. Багато авторів називають її гаремною. Але, на відміну від самців північного морського котика, сікачі сивуча не виявляють наполегливості в утриманні самок на своїх територіях, і самки розподіляються по ліжбищу відповідно до своїх потреб. З цієї причини деякі дослідники вважають за краще використовувати термін «гаремно-струмова» структура.

Після закінчення декількох днів після виходу на ліжбище самки народжують одне дитинча. Для всіх вухатих тюленів характерно, що у перші дні після пологів у самок підвищується агресивність, і вони активно охороняють ліжбище навколо себе. Самки майже невідлучно залишаються біля дитинчати аж до спарювання, яке відбувається через 10-12 днів після пологів. Період пологів у сивучів розтягнутий з другої половини травня по кінець червня — перші числа липня. Спарювання відбуваються на різних ліжбищах з кінця травня до 20-х чисел липня. З середини липня на репродуктивних ділянках ліжбища починають розпадатися гареми, і самки залишають пляж, розподіляючись по інших ділянках.

Показати менше

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися