Баклан великий

Баклан великий

Баклан великий

2 мови
Українська
Королівство
Клас
Підклас
Інфраклас
Надряд
Родина
Рід
ВИДИ
Phalacrocorax carbo

Бакла́н вели́кий (Phalacrocorax carbo ) — водно-болотний птах роду баклан (Phalacrocorax ) родини бакланових.

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Ри

Рибоїдні

На

Напівводний

Мо

Морські птахи

Al

Altricial

Ко

Космополіти

Пл

Плаваючі

Ко

Кочові

Те

Територіальні тварини

Ко

Конгрегаціні

Яй

Яйцекладні

Мо

Моногамні

Со

Соціальний

Пе

Перелітні

Ко

Колоніальні

Іє

Ієразхічні

Ча

Часткові мігранти

G

починається з

Ву

Вугільно-чорні
(колекція)

Зовнішній вигляд

Завдовжки до 90 см, довжина крила 34–37 см. Вони важать від 2.6 до 3.7 кг. Самці й самиці зовні схожі, але самці на 5–10 % довші, і до 20 % важчі. Птах зі струнким тулубом, витягнутою шиєю перетинчастими лапами та витягнутим дзьобом (6.2–8.2 см). Хвіст має 14 стернових пер. Чорний з зеленуватим блиском, горло і щоки білі, гола пляма з боків дзьоба жовта і заходить за кут рота. Очі зеленуваті. У деяких особин на стегні влітку біла пляма. У дорослих голова і шия іноді сиві. Молоді птахи сіро-бурі зі світлим черевом. У польоті виглядає наче чорний хрест.

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Алжир, Ангола, Вірменія, Австралія, Австрія, Азербайджан, Бахрейн, Бангладеш, Білорусь, Показати більше Бельгія, Бутан, Боснія і Герцеговина, Ботсвана, Бруней, Болгарія, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа, Камерун, Канада, Чад, Китайська Народна Республіка, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Єгипет, Еритрея, Естонія, Ефіопія, Фарерські острови, Фінляндія, Франція, Габон, Гамбія, Грузія, Німеччина, Гана, Греція, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гонконг, Угорщина, Ісландія, Індія, Індонезія, Іран, Ірак, Ірландія, Ізраїль, Італія, Японія, Йорданія, Казахстан, Кенія, Північна Корея, Південна Корея, Кувейт, Киргизстан, Лаос, Латвія, Ліван, Лесото, Лівія, Литва, Люксембург, Північна Македонія, Малаві, Малайзія, Мальта, Мавританія, Молдова, Монголія, Чорногорія, Марокко, Мозамбік, М'янма, Намібія, Непал, Нідерланди, Нова Зеландія, Нігерія, Норвегія, Оман, Пакистан, Палестинська держава, Філіппіни, Польща, Португалія, Катар, Румунія, Росія, Руанда, Саудівська Аравія, Сенегал, Сербія, Словаччина, Словенія, Соломонові Острови, Сомалі, Південно-Африканська Республіка, Південний Судан, Іспанія, Шрі-Ланка, Судан, Есватіні, Швеція, Швейцарія, Сирія, Республіка Китай, Таджикистан, Танзанія, Таїланд, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Узбекистан, В'єтнам, Західна Сахара, Ємен, Замбія, Зімбабве, Кабо-Верде, Ліберія, Ліхтенштейн, Федеративні Штати Мікронезії, Папуа Нова Гвінея, Сейшельські Острови, Афганістан Показати менше
Регіони

Зустрічається у Північній Америці, Гренландії, Європі (переважно Центральній та на Балканах, Лапландії), Північній Африці, Південній Азії (насамперед у Казахстані) і навіть в Австралії та Новій Зеландії. Гніздиться у Середній Азії та країн Середземномор'я.З початку 1980-х років чисельність гніздових популяцій виду збільшилася майже в усіх країнах Європи, що призвело до його інтенсивної територіальної експансії. В Україні гніздиться майже на всій території. В континентальній частині гніздування приурочене до великих водойм з достатньою кормовою базою, та риборозплідних ставків. Під час міграцій трапляється на більшій частині суходолу; зимує біля морського узбережжя, в пониззях Дніпра, Дунаю та Дністра.

Баклан великий карта середовища проживання
Баклан великий карта середовища проживання
Баклан великий
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Зустрічається як на морі, так і на річках і озерах. Для нього важливо лише, щоб водойми були досить багаті рибою, зручні для полювання, відповідали необхідним умовам безпеки і підходили для гніздування. Цей баклан тримається також на великих відкритих і широких річках, навіть у гірських масивах. Тут зустрічається на висоті до 1500 метрів над рівнем моря. У воді намокає і часто сидить на кілках рибальських сіток, розпустивши крила для просушки. Живиться лише рибою.

Показати більше

Плаває чудово, може триматися на воді у напівзануреному стані або так, що помітно лише шию і голову, чи тільки голову. Вельми майстерно птах пірнає, діє під водою не лише ногами, а й крилами, мовби летить під водою, роблячи різкі повороти, піднімаючись і опускаючись. Завдяки цьому намічена риба рідко йде від переслідування. М'язи голови у баклана надзвичайно сильні, а гострі краї дзьоба врізаються в здобич, що тій неможливо вирватися. Заковтує рибу баклан, виринувши на поверхню, швидко перекидаючи її так, щоб вона пішла в горло головою вперед, і високо закидаючи при цьому дзьоб. Цей птах дуже жадібний, їсть багато і часто хапає рибу, яка насилу проходить в його стравохід. Бувають випадки, що баклани гинуть, немаючи змоги проковтнути або викинути занадто велику рибу.

Гніздиться колоніями близько біля води. На морських узбережжях влаштовується на низинних островах поблизу гирла річок, на скелях і каміннях. Охоче влаштовує гнізда на деревах: там, де є хоч якась деревна рослинність, нехай навіть у вигляді невеликого гаю, вона використовується великим бакланом для обладнання колоній. Селиться також у колоніях граків і чапель. Гніздо являє складену з очерету многокутну, майже круглу колонку, близько метра у висоту і близько третини метра в діаметрі. Колонка ця густо вкрита послідом птиці і навмисне їм обмазана. Внутрішність гнізда, дуже неглибока, трохи встелена верхівках очерету і майже зовсім не містить пуху; втоптана вона дуже щільно. У деяких гнізд є невелика кількість риби, припасені для пташенят раннього виведення. Пліч-о-пліч з таким гніздом розташовані інші, і такі групи розкидані на відстані 3-4 кроків один від одного. Усі вони розташовані по вигину водойми.

Баклан викладає білі яйця з шорсткою шкаралупою. Порожня шкаралупа на просвіт має зеленувате забарвлення. Довжина яєць коливається між 55 і 61 мм, вони завширшки від 34 до 38 мм. Гніздовий період відбувається у квітні-червні.

Показати менше
Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Чисельність

Чисельність в Європі станом на 2000 р. було оцінено в 310—370 тис. пар, в Україні — 65—75 тис. пар. Розмір популяції швидко збільшується.

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися