Пірникоза мала

Пірникоза мала

Норець малий

Царство
Клас
Родина
ВИДИ
Tachybaptus ruficollis
Популяція
610,000-3.5Млн
Тривалість життя
10-15 Р
Вага
130-236
4.6-8.3
гунції
г унції 
Довжина
23-29
9.1-11.4
смдюйми
см дюйми 
Розмах крил
40-45
15.7-17.7
смдюйми
см дюйми 

Пірни́коза мала́, або норе́ць мали́й (Podiceps ruficollis ) — водоплавний птах родини пірнико́зових, поширена у Старому Світі. Найдрібніша пірникоза у Палеарктиці.

Де

Денні

М'

М'ясоїдні

Ко

Комахоїдні

Ри

Рибоїдні

Во

Водний

Пр

Прекоціальний

На

Наземний

Ко

Конгрегаціні

Яй

Яйцекладні

Мо

Моногамні

За

Зазвичай поодинокий

Со

Соціальний

Ча

Часткові мігранти

Мі

Мігрант

L

починається з

Зовнішній вигляд

Дрібна пірникоза, розміром помітно менша за чирянку. Маса тіла 120—300 г, довжина тіла від 25 до 29 см, розмах крил 40—45 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні верх голови, задня частина шиї, верх тулуба і воло чорно-бурі або чорні; щоки, покривні пера вух, а також шия спереду і по боках каштаново-руді; гола шкіра біля основи дзьоба жовта; боки тулуба чорно-бурі; груди і черево білі, з чорними перами; махові пера бурі; дзьоб чорний, на кінці світлий; ноги сірувато-зелені; райдужна оболонка ока червонувато-коричнева; у позашлюбному вбранні голова зверху, шия ззаду і верх тулуба оливково-бурі; горло біле; шия з боків і спереду, а також воло і боки тулуба світло-бурі; низ тулуба білий; гола шкіра біля основи дзьоба сірувато-оливкова; дзьоб темно-бурий. Молодий птах подібний до дорослого у позашлюбному вбранні, але щоки білі, окреслені зверху і знизу чорним.

Ареал

Географія

Країни
Макао, Грузія, Гонконг, Ізраїль, Казахстан, Північна Корея, Киргизстан, Папуа Нова Гвінея, Росія, Сенегал, Показати більше Сінгапур, Південно-Африканська Республіка, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Алжир, Ангола, Бахрейн, Бангладеш, Білорусь, Бутан, Ботсвана, Бруней, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Чад, Китайська Народна Республіка, Коморські Острови, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Данія, Джибуті, Єгипет, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Ефіопія, Франція, Габон, Гамбія, Німеччина, Гана, Греція, Гвінея, Індія, Індонезія, Японія, Кенія, Південна Корея, Кувейт, Лаос, Ліван, Лесото, Ліберія, Лівія, Мадагаскар, Малаві, Малайзія, Малі, Мавританія, Монако, Марокко, Мозамбік, М'янма, Намібія, Непал, Нігер, Нігерія, Оман, Пакистан, Палестинська держава, Філіппіни, Польща, Румунія, Руанда, Сан-Марино, Сьєрра-Леоне, Словаччина, Словенія, Сомалі, Шрі-Ланка, Судан, Республіка Китай, Танзанія, Таїланд, Того, Туніс, Туреччина, Уганда, В'єтнам, Ємен, Замбія, Зімбабве, Афганістан, Албанія, Вірменія, Австрія, Азербайджан, Бельгія, Бенін, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Угорщина, Іран, Ірак, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Португалія, Катар, Саудівська Аравія, Сербія, Південний Судан, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Сирія, Східний Тимор, Україна, Об'єднані Арабські Емірати, Велика Британія, Йорданія, Австралія, Фарерські острови, Монголія Показати менше

В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий вид. Гніздиться на усій території країни, крім гір; мігрує скрізь; регулярно зимує в окремих районах півдня та на Закарпатті, на водоймах решти території трапляється взимку лише інколи.

Пірникоза мала карта середовища проживання
Пірникоза мала карта середовища проживання
Пірникоза мала
Attribution-ShareAlike License

Звички та спосіб життя

Оселяється на невеликих зарослих озерах і старицях, у дельтах річок. На більшій частині ареалу є осілою за наявності водойм, які взимку не замерзають. Активна переважно вночі. Злітає дуже неохоче, але політ легкий і швидкий.

Сезонна поведінка
Спів птаха

Дієта та харчування

Живиться водяними безхребетними, рідше дрібною рибою та пуголовками.

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Посилання

2. Пірникоза мала на сайті Червоного списку МСОП - https://www.iucnredlist.org/species/22696545/155540155
3. Xeno-canto пташиний спів - https://xeno-canto.org/705911

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися