Свиня дика

Свиня дика

Кабан дикий, Дик, Вепр, Кнур

2 мови
Українська
Королівство
Підтип
Клас
Родина
ВИДИ
Sus scrofa

Свиня дика, або кабан дикий, дик, вепр, кнур (Sus scrofa ) — один з 10 видів роду свиня (Sus ) родини свиневих (Suidae) ряду Парнокопитих (Cerviformes). Є предком більшості (але не всіх) стародавніх і сучасних порід свиней, і є підстави вважати, що відбувалося незалежне одомашнення в різних частинах ареалу, в тому числі у Південно-Східній Азії, на Далекому Сході і в Малій Азії.

Ні

Нічні

Су

Сутінковий

Вс

Всеїдні

На

Наземний

Пр

Прекоціальний

Ко

Космополіти

По

Полігінія

Со

Соціальний

Не

Не мігрант

Ди

Дикі тварини

W

починається з

Зовнішній вигляд

Тіло кремезне, довжиною до 2 м, висота в холці до 1,1 м, вага до 450 кг, самці більші за самиць. Тіло вкрите жорсткою щетиною і зазвичай дещо тоншим хутром, але часто хутро дуже мізерне, лише хвіст злегка вкритий короткими волосками. Забарвлення від темно-сірого до чорного або коричневого. Багато особин мають бакенбарди і гриву на потилиці. Молодь смугаста. Морда видовжена, у самців виступають ікла.

Ареал

Географія

Країни
Албанія, Алжир, Андорра, Вірменія, Австрія, Азербайджан, Бангладеш, Білорусь, Бельгія, Бутан, Показати більше Боснія і Герцеговина, Болгарія, Камбоджа, Китайська Народна Республіка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Гонконг, Угорщина, Індія, Індонезія, Іран, Ірак, Ізраїль, Італія, Японія, Йорданія, Казахстан, Північна Корея, Південна Корея, Киргизстан, Лаос, Латвія, Ліван, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Північна Македонія, Малайзія, Молдова, Монако, Монголія, Чорногорія, Марокко, М'янма, Непал, Нідерланди, Пакистан, Палестинська держава, Польща, Португалія, Румунія, Росія, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Шрі-Ланка, Швейцарія, Сирія, Республіка Китай, Таджикистан, Таїланд, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Україна, Узбекистан, В'єтнам, Швеція, Велика Британія, Афганістан Показати менше

Свиня дика має один з найширших ареалів серед наземних ссавців, і такий широкий сучасний ареал сформувався завдяки розселенню виду за сприяння людини (Homo sapiens ). Цей вид зараз трапляється у геть дикій або здичавілій формі на всіх континентах, за винятком Антарктиди і на багатьох океанічних островах. Свиня дика була основним об'єктом полювання для мисливців із найдавніших часів і тому полювання та зміни в землекористуванні привели до фрагментації ареалу та знищення виду на Британських островах, у Скандинавії, частині Північної Африки, а також порівняно великій частині ареалу на території колишнього Радянського Союзу і в північній Японії. Свиня дика населяє області проживання від степів до широколистяних лісів, від Західної Європи до Далекого Сходу, прямуючи на південь до Північної Африки, Середземномор'я, Близького Сходу, Індії, Китаю, Японії (у тому числі острови Рюкю), Тайваню і Великих Зондських островів Південно-Східної Азії. Розширений за допомогою людини ареал охоплює середовища проживання від напівпустель до тропічних дощових лісів, включаючи очеретяні джунглі, мангрові ліси, сільськогосподарські угіддя. Діапазон поширення за висотною поясністю в Європі: від рівня моря до 2400 м у Піренеях.

Показати більше

В Україні вид поширений у Карпатах (до висоти 1 800 м), у лісовій і лісостеповій смугах.

Показати менше
Свиня дика карта середовища проживання
Свиня дика карта середовища проживання
Свиня дика
Public Domain Dedication (CC0)

Звички та спосіб життя

Дика свиня — переважно нічна і загалом всеїдна тварина. Переважну частину раціону цієї тварини становлять фрукти, насіння, коріння і бульби.

Показати більше

І в диких, і в здичавілих представників виду основною соціальною одиницею є самиця і її виводок. Після того, як памолодь перестає годуватися молоком, дві або більше сім'ї можуть зібратися разом. Зазвичай групи складаються з 6—20 особин, хоча великі стада до близько 100 особин були також помічені. Цей зв'язок залишається стабільним до початку наступного сезону парування, коли раніше поодинокі дорослі самці вступають до боротьби за самиць. Самці зазвичай виборюють контроль над 1–3 самицями, але іноді це число може сягати 8. Після сезону спарювання самці йдуть геть. Самиця зазвичай народжує від 4 до 8 поросят, хоча відомі випадки народження до 13 поросят.

Свиня дика — одних з найвідоміших мисливських звірів, цінний задля м'яса, шкіри, щетини та ікол.

Показати менше
Сезонна поведінка

Дієта та харчування

Розмноження

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА

Популяція

Більше захоплюючих тварин, про яких варто дізнатися